Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
26.4 C
Pýrgos

«Πέφτει» η διοίκηση της ΕΠΣΗ αν αλλαχθεί τώρα η προκήρυξη-Τα νομικά κενά και τα ουσιαστικά «λάθη» της

spot_img

Καμία αλλαγή της προκήρυξης των Πλέι Οφ της Α1 κατηγορίας δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Κάτι τέτοιο, θα σημάνει ότι η διοίκηση της ΕΠΣΗ θα κριθεί έκπτωτη. Οι όποιες αλλαγές, γίνονται αφού έχει προβλεφθεί όρος συμπληρωματικής προκήρυξης και σε κάθε περίπτωση, όχι αφότου ξεκινήσει το Πρωτάθλημα. Συνεπώς, το μόνο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να κάνει η ΕΠΣΗ, θα ήταν να δώσει τη δική της ερμηνεία για την προκήρυξη, ώστε οι ομάδες να γνωρίζουν γιατί παίζουν ή να κάνει χρήση της τελικής διάταξης της προκήρυξης και όπου υπάρξει ασάφεια να την διευκρινίσει. 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Το σκέλος της υπόθεσης αυτό, είναι το καθαρά νομικό και έχει να κάνει με την ερμηνεία της προκήρυξης, θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε διεξοδικά χθες με αναλυτικό ρεπορτάζ, παραθέτοντας τόσο την ίδια την προκήρυξη, όσο και εκείνα που προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει και το ουσιαστικό σκέλος, το οποίο έχει να κάνει με μια λανθασμένη «αρχιτεκτονική» στη δημιουργία της διοργάνωσης και τους όρους που θέτει αυτή για την ανάδειξη του νικητή.

Γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί να δίνει προβάδισμα στον πρώτο της κανονικής περιόδου, δίνει στον δεύτερο.

Αφενός, ο πρώτος έχει τη ρεβάνς των ημιτελικών στην έδρα του δεύτερου, οπότε αν χάσει με μεγαλύτερο σκορ από αυτό που νίκησε στο πρώτο ματς, τίθεται εκτός. Αφετέρου, σε περίπτωση που ο πρώτος ενός ομίλου, διασταυρωθεί με τον δεύτερο του ίδιου ομίλου στον τελικό, δυνητικά μετά από κλήρωση, χάνει το όποιο πλεονέκτημα αγωνίστηκε να αποκτήσει όλη τη χρονιά, καθώς μπορεί να έχει τη ρεβάνς εκτός έδρας. Και όχι μόνο το χάνει, αλλά το αποκτάει ο δεύτερος, ο οποίος αφενός έχοντας το τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο, πάνω απ’ όλα έχει τη ρεβάνς, δηλαδή το δεύτερο και καθοριστικό ματς στην έδρα του. Οπότε αν κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ από εκείνο που έχασε στο πρώτο ματς, μπορεί υπό όρους και ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσει η ΕΠΣΗ, να κερδίσει τον τίτλο.

Αναστάτωση στις ομάδες

Ήδη σε κάποιες ομάδες μεταξύ των φιναλίστ, έχει αρχίσει να προκαλείται αναστάτωση και να αναζητούν να «αποκωδικοποιήσουν» τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, αλλά και να λάβουν ξεκάθαρη ερμηνεία από την ΕΠΣΗ για το κενό που αφήνει η προκήρυξη στους τελικούς αγώνες κατάταξης για ανάδειξη του Πρωταθλητή.  Οι ομάδες, είναι έτοιμες να ριχτούν στη «μάχη» των Πλέι Οφ και είναι λογικό να θέλουν να γνωρίζουν γιατί πάνε και με ποιους όρους θα παιχτούν οι τελικοί.

Οι άλλες Ενώσεις

Πέρα λοιπόν από την όποια πρωτοτυπία, ο δεύτερος να έχει τη ρεβάνς στην έδρα του και να αποκτάει πλεονέκτημα έναντι του πρώτου, υπάρχει και το παράδειγμα άλλων Ενώσεων, οι οποίες διεξάγουν τα πρωταθλήματά τους σε ομίλους. Εκεί λοιπόν, προβλέπουν οι τελικές φάσεις να διεξάγονται σε πρωταθλήματα, σύστημα pool, δηλαδή ένας εναντίον όλων. Σε κάποιες Ενώσεις μεταφέρονται και οι βαθμοί της κανονικής περιόδου στα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια, σε άλλες ξεκινούν από την αρχή. Σε γενικές γραμμές όμως, διέπονται από πιο ορθολογικά και δίκαια συστήματα διεξαγωγής. Για παράδειγμα στη Μεσσηνία, οι δυο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, θα παίξουν ένα δικό τους νέο πρωτάθλημα των δυο γύρων ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Θα είναι μια διαδικασία των έξι αγωνιστικών ημερών και όχι μια διαδικασία δυο αγώνων, στον οποίο δεύτερο αγώνα, μπορεί μια ομάδα να δει τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν περίπατο, επειδή έχει τρεις ασθενείς βασικούς της παίκτες και δυο τραυματίες.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα