Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
20.3 C
Pýrgos

Παλάτια και Παρκόμετρα

spot_img

Κατ’ αρχήν να ευχηθώ Χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση, με Υγεία και Ειρήνη για όλον τον κόσμο! Τις δύσκολες αυτές εποχές, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να ευχηθούμε!

Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι ο Δήμος Ήλιδας προτίθεται να βάλει παρκόμετρα στο κέντρο της πόλης.

Αυτό που λείπει από την πόλη όμως, είναι οι θέσεις παρκινγκ και όχι το να μπορεί ο καθένας να παίρνει το αμάξι του για να πάει στο κέντρο της πόλης ή τα παρκόμετρα. Η κατάσταση σώζεται μερικώς, από την παραχώρηση στον Δήμο οικοπέδων ιδιωτών μέχρι την αξιοποίησή τους, μια σωστή πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά προσωρινή, αφού το πρόβλημα θα ανακύψει εκ νέου, όταν αυτά αξιοποιηθούν.

Το ζητούμενο είναι η κατασκευή ενός δημοτικού πάρκινγκ κάτω από τις πλατείες ή σε οικόπεδα που υπάρχουν στο κέντρο, με σύγχρονες υποδομές και με πρόβλεψη για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον.

Αντί λοιπόν να γεμίσει η πόλη στύλους ή κουτιά, καλύτερα θα ήταν να γίνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου στάθμευσης, μέσω εφαρμογής στο κινητό και υποστηρικτικά με κάρτες στα περίπτερα για όσους δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές (γιατί πρέπει να νοιαστούμε για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες).

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: 1) δεν θα γεμίσουμε στύλους ή κουτιά παρκόμετρου 2) μέσω της εφαρμογής ο καθένας θα μπορεί να δει που υπάρχουν άδειες θέσεις στάθμευσης, αντί να γυρίζει όλη την πόλη για να τις βρει (αν και εφόσον), 3) η ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στο πάρκινγκ που θα γίνει, χωρίς να υπάρχει επιπλέον κόστος και να κατασπαταλώνται τα πολύτιμα χρήματα του πολίτη, 4) με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορεί να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο που θα επιλεγεί για πάρκινγκ ή να γίνει μέρος του έργου αν επιλεγούν τα πάρκα και οι πλατείες για υπόγειο πάρκινγκ, 5) θα μπορούν οι δημότες  να παρκάρουν δωρεάν με δήλωση του οχήματός τους στην εφαρμογή και απλή ηλεκτρονική διασταύρωση, αντί να τρέχουν να βγάζουν χαρτιά για κάθε όχημά τους.

Επίσης διαβάσαμε ότι στα μεγαλόπνοα σχέδια του Δημάρχου είναι η κατασκευή του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου ή Διοικητηρίου όπως το αποκαλεί. Αφήστε κε Δήμαρχε τα όνειρά σας για Παλάτια τύπου Ερντογάν, κόστους 6.5 εκατομμύριων ευρώ, με πρόβλεψη για συγκεκριμένο σημείο κατασκευής του (γιατί άραγε έχει επιλεγεί το σημείο εκείνο και όχι κάπου κεντρικά;) και αξιοποιήστε αυτά τα χρήματα για την κατασκευή του πάρκινγκ και την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης.

Ο Δήμος διαθέτει 3 τεράστια κτίρια, το νυν Δημοτικό μέγαρο, το κτίριο της Βιβλιοθήκης και το Νεοκλασικό Λεχουρίτη στο πεζόδρομο της Κ. Παλαμά. Οι χώροι τους φτάνουν για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Δήμου και το μόνο που χρειάζεται να γίνει, είναι μια σοβαρή μελέτη για το πώς αυτές θα κατανεμηθούν σε αυτά.

Θα το ξαναπώ και θα συνεχίσω να το λέω. Για όλα τα θέματα του Δήμου δεν χρειάζεται πακτωλός χρημάτων, αλλά έξυπνη διαχείριση των πόρων και νέες ιδέες για το πώς γίνονται τα πράγματα, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι το πώς το έκαναν στην εποχή των δεινοσαύρων…

ΥΓ. θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο που με διαβάζει και έστω και καθυστερημένα αποφάσισε να ζητήσει να κατασκευαστεί και η σύνδεση της Ολυμπίας οδού με την Πόλη της Αμαλιάδας. Ας το παρουσιάσει σαν έργο του, δεν με πειράζει. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να γίνονται πράγματα στο Δήμο μας.

Κλεονίκη Δημ. Γκουβίτσα
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα