ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πανίδα, ορνιθοπανίδα και χλωρίδα Νομού Ηλείας


H Hλεία έχει πλούσια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας καθώς και αξιόλογα οικοσυστήματα.

Στις απέραντες αμμώδεις παραλίες της έχουν επιλέξει, χιλιάδες χρόνια τώρα, να γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta.

Οι σημαντικότερες περιοχές για την ωτοτακία των σπάνιων αυτών ερπετών στο μήκος των ακτών του Νομού Ηλείας, είναι η παραλία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου και οι παραλίες της Νέδα, του Καϊάφα και του Αλφειού.

Μερικά από τα είδη των πτηνών που συναντάμε στην Ηλεία, είναι ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος, η αλκυώνη, ο λευκανώτης, ο δρυοκολάπτης, η μπεκάτσα, η φάσα, η κίσσα, ο κούκος, το τρυγόνι, ο τσαλαπετεινός, ο κορυδαλλός, ο αετομάχος, το ξεφτέρι και η κουκουβάγια.

Κατά ζώνες επιτρέπεται το κυνήγι, ενώ σε κάποιες περιοχές απαγορεύεται, για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται.

Στα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, τα αποδημητικά πουλιά, τα αγριοπερίστερα, οι μπεκάτσες και τα τρυγόνια.

Στην πλούσια πανίδα περιλαμβάνονται επίσης οι οχιές, οι αστρίτες, οι δεντρογαλιές, οι αστριταχές, οι σαλίτες, οι σαύρες και οι χελώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή κατά την αρχαιότητα και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, είχε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, ρήσους και ικτίνους.

Σήμερα, συναντάμε μόνο λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, λύκους, νυφίτσες και σκαντζόχοιρους.

Βελανιδιές, κουμαριές, πεύκες, πλατάνια, καστανιές, πουρνάρια, ρείκια, καρυδιές, αμυγδαλιές.