ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναιγιάλειος: Η θρυλική “Λεγεώνα των Ξένων”, 56 χρόνια πίσω. Προπονήσεις στην Αθήνα, μόνο αγώνες στο Αίγιο!!

Η απόφαση του Κοροίβου να διεξάγει τις προπονήσεις του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, μας έβαλε στον πειρασμό να ανατρέξουμε στο παρελθόν του ελληνικού αθλητισμού, για να βρούμε μια περίπτωση η οποία έχει μείνει στην ιστορία. Τον θρυλικό Παναιγιάλειο του Αστέριου Μπέλλα, ο οποίος επειδή είχε μόνο Αθηναίους παίκτες, έκανε τις προπονήσεις του στην Αθήνα και κατέβαινε μόνο για τα παιχνίδια στο Αίγιο. 

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε ξανά τα τελευταία χρόνια, ομάδα να μην κάνει προπονήσεις στην πόλη ή τον νομό μου ανήκει, έστω κι αν αυτό πρόκειται να συμβεί για λίγες μέρες. Ίσως και να υπάρχουν και να μην είναι ευρέως γνωστές. Η πιο “διάσημη” όμως  περίπτωση, η πρώτη των πρώτων, είναι αυτή του Παναιγιαλείου.

Ο Αστέριος Μπέλλας, δίκαια κατέχει την «πατρότητα» της ιδέας. Ένας άνθρωπος ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το διοικητικό του δαιμόνιο, για τις «πατέντες» που σκαρφιζόταν ώστε να κάνει τον Παναιγιάλειο μεγάλο. Πρέπει να γυρίσουμε στο μακρινό 1962, όταν και ο Μπέλλας έκανε μέχρι και 18 μέρες μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, 31 μεταγραφές, όλες με ημερομηνία “31 Ιουλίου!”.

Ο Αστέριος Μπέλλας, αρχικά πήγε σαν ποδοσφαιριστής, μετά όμως έγινε γενικός αρχηγός και προπονητής. Τί κι αν οι πλούσιοι του Αιγίου δεν τον ήθελαν, εμπρός στο φόβο του κόσμου, τον ψήφισε μέχρι και η αντιπολίτευση στη Γενική Συνέλευση, με τον δήμαρχο να παραδέχεται ότι τον ψήφισε ακόμα κι εκείνος φοβούμενος τον κόσμο.

Ήταν μια ομάδα “φόβητρο” για τα επαρχιακά δεδομένα, καθώς νίκησε την Παναχαϊκή στα μπαράζ των Πρωταθλήματος Πατρών και έγινε η πρώτη ομάδα της νότιας Ελλάδας που ανέβαινε στη νεοσύστατη Α΄ Εθνική των δέκα ομάδων. Στο νότο ο Παναιγιάλειος και το βορρά η Δόξα Δράμας. Όλες οι άλλες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Όμως ο Μπέλλας είχε το μυστικό της επιτυχίας.

Καθιέρωσε το πριμ, ενώ κόντρα στις ομάδες του ΠΟΚ, έδινε και παραπάνω. Επέλεγε να φέρνει μόνο ξένους ποδοσφαιριστές και ποτέ ντόπιους. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε ο Παναιγάλειος ως η «Λεγεώνα των Ξένων».

Όμως η πιο μεγάλη σύλληψη που έκανε, ήταν να μην διεξάγει προπονήσεις στο Αίγιο. Γιατί άλλωστε να το κάνει; Όλοι οι παίκτες ήταν από την Αθήνα. Ο δαιμόνιος Μπέλλας, πραγματοποιούσε όλη τη βδομάδα προπονήσεις στην Αθήνα και την Κυριακή κατέβαιναν όλοι μαζί στο Αίγιο για να παίξουν αγώνα.

Όταν έπαιζε εντός έδρας, στο Αίγιο ο Παναιγιάλειος, ξεκινούσε όπως έχει μείνει στην ιστορία, κάθε Σάββατο μεσημέρι από την Αθήνα για το Αίγιο με το πούλμαν του ξακουστού Μαρίνου από τον Κολωνό, από ένα στέκι που είχαν, ένα καφενείο οδό Παλαμηδίου!.