ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΟΒ: Τα “ιταλικά” 1-0 και το survivor πνεύμα που έχει εμφυσήσει ο Τσίρκοβιτς!


Στην Ιταλία υπάρχει ένα κλισέ αστείο που λέει όταν μια ομάδα κερδίζει με 1-0 έχει πιάσει την τέλεια απόδοση, όταν κερδίζει με 2-0 έχει μεγαλουργήσει και όταν κερδίσει με 3-0 δέχεται επικρίσεις ο προπονητής γιατί κούρασε την ομάδα περισσότερο απ, ό,τι έπρεπε.

Πέρα από το κλισέ αυτό, τα παιχνίδια με κλειστά σκορ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα τις μεσογειακές. Τείνουν να γίνουν στάτους στην Αγγλία, αλλά ακόμα περισσότερο στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες των διαφόρων χωρών. Στη χώρα μας, έχει γίνει καθεστώς. Όχι ακριβώς επειδή οι Έλληνες έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους Ιταλούς, αλλά επειδή έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, ταιριάζει γάντι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και με αυτό τον τρόπο, έχει πετύχει τις μεγαλύτερες διακρίσεις.

Ο Παμβουπρασιακός

Το θέμα μας σήμερα είναι ο Παμβουπρασιακός. Η ομάδα της Ηλείας, η οποία διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο Πρωτάθλημα μαζί με τον Παναιγιάλειο. Μπορεί να έχει δεχθεί σε απόλυτους αριθμούς ένα γκολ παραπάνω από τη Ζάκυνθο και τον Ναυπακτιακό Αστέρα, ωστόσο ο Παμουπρασιακός έχει δώσει δέκα παιχνίδια, αντίθετα με τον Ναυπακτιακό ο οποίος έχει δώσει εννέα και τη Ζάκυνθο η οποία έχει παίξει οκτώ. Η ομάδα του Μίκι Τσίρκοβιτς, δέχεται κατά μέσο όρο, μόλις 1,4 τέρματα ανά ματς. Με άλλα λόγια, αν παίξεις αντίπαλο με τον Παμβουπρασιακό, το πολύ-πολύ να μπορέσεις να του βάλεις ένα γκολ. Από εκεί και πέρα, αν δεν προσέξεις, δεχθείς ένα γκολ, ή κάνεις το λάθος να βρεθείς πίσω στο σκορ, πολύ δύσκολα γλιτώνεις.

Ο Μίκι Τσίρκοβιτς, είναι ένας προπονητής ο οποίος σίγουρα πρεσβεύει ένα άλλο στιλ ποδοσφαίρου, πολύ πιο παραγωγικό και θεαματικό. Είναι όμως και ένας πολύ έξυπνος προπονητής, ο οποίος ζει χρόνια στην Ελλάδα και έχει μπει στο “πετσί” του Έλληνα. Γνωρίζει τη νοοτροπία του και την ποδοσφαιρική του κουλτούρα. Και φροντίζει, να κερδίζει από αυτόν το 100%, με έναν τρόπο ο οποίος ταιριάζει σ΄εκείνον, ιδιαίτερα όταν καλείται να διαχειριστεί ρόστερ με μικρομεσαία μπάτζετ.

Δέκα χρόνια παραμονή στην κατηγορία 

Σε μια σεζόν στην οποία οι Ταύροι επιχείρησαν ανανέωση και έθεσαν ξεκάθαρο στόχο τους την είσοδο στην πρώτη οκτάδα, θα ανέμενε κανείς να αλλάξουν και πολλά πράγματα στη συμπεριφορά της ομάδας. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές, το DNA της ομάδας όχι απλά παρέμεινε το ίδιο, αλλά ο χαρακτήρας που βγάζει στα δύσκολα ματς, είναι παροιμιώδης. Ο Παμβουπρασιακός, σου δίνει την εντύπωση ότι παίζει με τη φωτιά, ωστόσο επειδή συγκυρία επαναλαμβανόμενη παύει να είναι συγκυρία και επειδή δεν το έκανε μόνο μια φορά, αλλά τρεις, να κερδίσει δηλαδή με 1-0, επειδή σε τέσσερα από τα δέκα ματς δεν δέχθηκε γκολ, τείνει να πιστέψει κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα η οποία μόνο τυχαία δεν βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Εκεί που οι άλλοι “λυγίζουν”

Η πραγματικότητα είναι ότι η ομάδα της Βάρδας, δέκα χρόνια σε αυτή την κατηγορία, έχει αποκτήσει τις εμπειρίες, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται αυτό το 1-0. Με μια καλή άμυνα, την οποία καθοδηγεί με αρχοντικό τρόπο ο Δημήτρης Νικολόπουλος, με ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, αξιοποίηση στο έπακρο των στημένων φάσεων, δεν χρειάζεσαι στ’ αλήθεια περισσότερα πράγματα σε μια κατηγορία από την οποία λείπουν οι αυτοματισμοί και η ποιότητα. Δεν είναι εξάλλοου τυχαίο ότι όποιες άλλες ομάδες δοκίμασαν να εισάγουν κάτι διαφορετικό, συνήθως το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την εμπειρία του Μίκι Τσίρκοβιτς, ο οποίος στήνει την ομάδα με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχει την υπεροπλία στον άξονα, ώστε κατά τη μετάβαση του παιχνιδιού να μην βρίσκεται σε ψηλά μέτρα η άμυνα, να δέχεται σπάνια αντεπιθέσεις και γενικά να οδηγεί τον αντίπαλο στα άκρα, εκεί που η πλειοψηφία των ομάδων είναι ακίνδυνη, τότε μόνο συγκυριακό φαινόμενο δεν είναι αυτά τα συνεχόμενα 1-0.

Ο Μίκι Τσίρκοβιτς

Χρόνια προπονητής σε αυτή την κατηγορία ο Μίκι Τσίρκοβιτς, έχει βιώσει στο πετσί του τις συνθήκες μινιμαλισμού που επικρατούν και φροντίζει να μεταδίδει στην ομάδα του αυτό τον χαρακτήρα.  Να παίρνει αυτή το μάξιμουμ και να αφήνει τους άλλους στα κρύα του λουτρού. Να φτιάχνει ομάδες survivor, οι οποίες όταν το απαιτούν οι συνθήκες, αφήνουν στην άκρη το θέαμα και κυνηγούν την ουσία. Σε μια κατηγορία στην οποία με δεύτερη συνεχόμενη ήττα, αρχίζει να τρίζει η καρέκλα ενός προπονητή, ο Μίκι Τσίρκοβιτς έχει σφυρηλατήσει μια νοοτροπία νικητή στην ομάδα της Βάρδας, την οποία δύσκολα συναντάς αλλού σε αυτή την κατηγορία.

Το «ιταλικό» 1-0 γίνεται… συνήθεια!

Τα ματς στο 0-0

  • Θύελλα-ΠΑΟΒ

Τα ματς στο 1-0

  • ΠΑΟΒ-Παλληξουριακός
  • ΠΑΟΒ-Εθνικός Σκ.
  • Τσιλιβή-ΠΑΟΒ

Τα ματς στο 1-1

  • ΠΑΟΒ-Ζάκυνθος
  • Αίας-ΠΑΟΒ

Ο ΠΑΟΒ έχει ακόμα μια νίκη με 2-1 σε βάρος του Διαγόρα και μια ήττα με το ίδιο σκορ, από το Διαβολίτσι.