Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

Παράπονα ενός δημότη…

spot_img

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗ

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές της φιλοτέχνησης των τοιχίων του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι. Ήταν μια κίνηση που βελτίωσε πολύ την οπτική του αλιευτικού καταφυγίου. Βέβαια ο δικός μας σχεδιασμός -όπως είχαμε  (προ 2.5 ετών περίπου ) εκδηλώσει την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε και προσέκρουσε στην αδιαφορία του Δήμου- προέβλεπε την προκήρυξη πανελληνίου διαγωνισμού γκράφιτι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σκοπό αφ’ ενός μεν την διαμονή των συμμετεχόντων στα καταλύματα της περιοχής, αφ’ ετέρου δε την δημοσιότητα που θα απέρεε από αυτή την εκδήλωση, μη παραβλέποντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προέκυπταν για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι θετικό.

Με την ευκαιρία αυτή θα επαναλάβω για πολλοστή φορά και την ανάγκη αστυνόμευσης και περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στον χώρο του αλιευτικού καταφυγίου διότι τα γεγονότα λένε πως δεν γλύτωσαν ούτε οι υποδομές -ρευματολήπτες, βρύσες και φωτιστικά- από τις ορδές των νεαρών νυκτερινών επισκεπτών με τα θηριώδη ένστικτα, οι οποίοι {εκδικούνται??} την τοπική κοινωνία, προβάλλοντας επιδεικτικά τα προσόντα τους όπως, καταστρέφοντας ό,τι βρουν, δημιουργώντας  παντός τύπου εκκωφαντικούς θορύβους από εξατμίσεις ή μπασοκαμπίνες, κάνοντας επικίνδυνη οδήγηση ανάμεσα στον κόσμο, τα σκουπίδια τους,  και την αγένειά τους, αλλά και κρούσματα κλοπών (ειδικά δοχείων βενζίνης) από σκάφη, ειδικά στον πολύπαθο χώρο του δυτικού προβλήτα.

Σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα προστίθεται και η σχεδόν καθημερινή προσέλευση τσιγγάνων οι οποίοι κάνουν την μπουγάδα τους και τις πάσης φύσεως ανάγκες τους στο λιμάνι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι κατάντια την στιγμή μάλιστα που κομπορρημονούμε ότι είμαστε η Μύκονος της Πελοποννήσου. Την ίδια βαρβαρότητα έχει υποστεί και η νοημοσύνη μας.

Εδώ περνάνε οπτικές ίνες και στο πιο μικρό χωριό. Στην παραλία μας (Κουρούτα-Παλούκι) με τόσες τουριστικές επιχειρήσεις, τι δυναμικές παρεμβάσεις έκανε ο Δήμος για να απαιτήσει το έργο;  Η υστέρηση αυτή της αυτονόητης καλής λειτουργίας του διαδικτύου, μας δυσφημίζει και δυσκολεύει και την λειτουργία τους. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα σε μια κοινωνία που θέλουμε να λέμε ότι είναι πολιτισμένη και ευνομούμενη και συνεχώς εξαγγέλλουμε ανάπτυξη.

Κάθε άλλο.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό πιθανής νέας ανάπλασης στο Παλούκι, γνωρίζετε ότι ο Ναυτικός Όμιλος έχει στους κόλπους του μέλη που έχουν επισκεφθεί πολλά λιμάνια και έχουν μεγάλη εμπειρία, ακόμα και αρχιτέκτονες. Εκμεταλλευτείτε το και ζητήστε την γνώμη μας σε αυτά τα ζητήματα. Στην προηγούμενη ανάπλαση, παρότι σας προτείναμε τις σωστές λύσεις, όχι μόνον δεν τις ασπαστήκατε, αλλά χρησιμοποιήσατε τα πλέον ακατάλληλα υλικά και το αποτέλεσμα φάνηκε από τον πρώτο κιόλας καιρό, και τώρα ξανακάνουμε το ίδιο έργο. Κάποιος πιο καχύποπτος από εμένα μπορεί να σκεφτόταν ότι τα έργα κατασκευάζονται ούτω, για να επαναλαμβάνονται.

Ας πάμε και στην πόλη. Κάνετε αναπλάσεις και επιτρέπετε να περνούν νταλίκες πάνω στο λιθόστρωτο. Εάν οι ανάγκες της πόλης επιβάλουν αυτού του είδους την κυκλοφορία, τότε γιατί τα φτιάξατε και δεν βάζατε άσφαλτο. Τα λιθόστρωτα των οδών Πολυτεχνείου, Αγίου Τρύφωνος-Κολοκοτρώνη και Γεωργ. Παπανδρέου που εφάπτονται στο βιοκλιματικό πάρκο έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και παρά τις διαμαρτυρίες των περιοίκων τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια, δεν τα επισκευάζετε ούτε σχεδιάζετε εναλλακτικές διαδρομές για τα βαρέα οχήματα.

Έχω ρωτήσει κατ’ επανάληψιν, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν ενεργοποιείτε την δυνατότητα που έχετε να χρησιμοποιήσετε το γνωστό τμήμα του χωμάτινου καναλόδρομου -κεντρικού αγωγού ΤΟΕΒ-από το ύψος σχεδόν του LIDL έως περίπου τις γραμμές της οδού Ναυαρίνου, σαν τμήμα του περιφερειακού για να διοχετεύσετε εκεί την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων, όπως γίνεται στις περισσότερες πόλεις.  Η κατασκευή δεν έχει μεγάλο κόστος και η μελέτη μπορεί να εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Εάν θυμάμαι καλά το 1997 περίπου, είχε εκπονηθεί προμελέτη από την Δημοτική αρχή Κράλλη.

Τέλος, ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα της άναρχης αφισοκόλλησης, η οποία προσβάλλει βάναυσα την αισθητική των δημοτών.

Γενικά πρέπει να διαχειρίζεστε με περισσή υπευθυνότητα τα χρήματα, τα οποία τελικά προέρχονται από τους φορολογούμενους πολίτες. Είναι μύθος πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι δώρο. Τα χρήματα τα επιστρέφουμε. Και ας μην απαριθμήσω τα άχρηστα έργα που έχουν κατασκευαστεί από τις δημοτικές αρχές της πόλης και ερημώνουν.

Σας καλώ σαν δημότης να ασχοληθείτε ουσιαστικά με την πόλη, την προοπτική και την αισθητική της, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με έργα που τα έχουμε πράγματι ανάγκη, και ας σταματήσει η εκάστοτε αντιπολίτευση να καταφεύγει μονίμως σε στείρα άρνηση. Η κριτική έχει αξία μόνον όταν αιτιολογείται και συνοδεύεται από πρόταση.

 

Θόδωρος Βουκελάτος

Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου

Δημότης ‘Ηλιδας -τέως αιρετός

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα