ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΡΓΟΥ

Παρέμβαση Τζαβάρα για το τελεσίγραφο της ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ


Με πρωτοφανή σκληρότητα η «κόκκινη» ΔΕΗ του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει τελεσίγραφο στους ΤΟΕΒ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου για διακοπή της ηλεκτροδότησης, αδιαφορώντας για τη καταστροφή που θα προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες

Παρέμβαση Κώστα Τζαβάρα

Δεν έχει προηγούμενο η ασυνέπεια αυτής της Κυβέρνησης στην τήρηση των υποσχέσεων της αλλά και η αδιαφορία και η κοινωνική αναισθησία των στελεχών, που έχει τοποθετήσει με κομματικά κριτήρια στις διοικήσεις των δημόσιες επιχειρήσεις, απέναντι στη δυστυχία και τον πόνο που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο τόσο η οικονομική κρίση όσο και οι αποτυχημένες προσπάθειες του κ. Τσίπρα να επαναφέρει τον τόπο στη οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Από χθες οι αγρότες της περιοχών Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου είναι σε απόγνωση, γιατί αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής των καλλιεργειών τους, λόγω της απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΔΕΗ και της Διοίκησής της υπό τον κ. Παναγιωτάκη (γνωστό συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ), να διακόψει την ηλεκτροδότηση στους ΤΟΕΒ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου, αδιαφορώντας για τις καταστροφές που θα προκληθούν στις καλλιέργειες.

Αυτοί που επί τρία χρόνια, ξεδιάντροπα, οδήγησαν τη ΔΕΗ στη χρεωκοπία, είτε ως οπαδοί του κινήματος «δε πληρώνω», είτε ως πολέμιοι κάθε προσπάθειας ανασυγκρότησης της ΔΕΗ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήρθε η ώρα να βγάλουν τις μάσκες και να δείξουν το αληθινό πρόσωπό τους: την ανικανότητά τους να διοικήσουν τη ΔΕΗ, την αδυναμία τους να νοικοκυρέψουν τα έσοδα και να συγκρατήσουν τις σπατάλες και την αδιαφορία τους να υιοθετήσουν σχέδια ρεαλιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης. Αυτοί που λυσσαλέα κάποτε πολέμησαν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, από το οποίο θα είχε προκύψει η σωτηρία της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, σήμερα, μετά από τρία χρόνια απραξίας και αδιαφορίας για το νοικοκύρεμά της, έφτασαν να πανηγυρίζουν το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, που κάποτε απειλούσαν με ειδικά δικαστήρια αυτούς που θα τολμούσαν να τις αγγίξουν.

Από χτες πλέον κανένας δεν δικαιούται να αμφιβάλλει για την αληθινή ιδεολογική, πολιτική και ηθική ποιότητα αυτών των ανθρώπων, εκτός εάν είναι κακόπιστος ή συνένοχος. Χτες, οι συνδικαλιστές που διοικούν επί ΣΥΡΙΖΑ τη ΔΕΗ απέδειξαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «γυμνή» εξουσία, η απόλαυση της καρέκλας και της θέσης τους και όχι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, που κατά τεκμήριο αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο μιας δημόσιας επιχείρησης όπως η ΔΕΗ. Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την προστασία των ευάλωτων από την οικονομική κρίση κοινωνικών ομάδων, με πρώτη απ’ όλες την πιο εκτεθειμένη σε κινδύνους, που είναι η τάξη των  αγροτών. Δυστυχώς όμως, τους αγρότες που κατοικούν στις περιοχές του Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου οι πρώην αριστεροί συνδικαλιστές και νυν «καρεκλοκράτορες» διοικητές της ΔΕΗ, συνειδητά και αδίστακτα, τους απειλούν με οικονομική καταστροφή, εκβιάζοντας τους ΤΟΕΒ να τους καταβάλλουν εντός 24 ωρών εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που είτε δεν έχουν εισπράξει, είτε δεν μπορούν να εισπράξουν σε τόσο άμεσο χρονικό διάστημα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει την αγροτική τάξη αλλά και ύστερα από τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν την περιοχή.

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά αγγίζει και τα όρια της ανηθικότητας, γιατί ενώ μέχρι χθες γινόταν συζήτηση από βουλευτές της συμπολίτευσης και διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και παροχή δυνατότητας εξόφλησης τους σε 100 δόσεις, απροσδόκητα και χωρίς καμία προειδοποίηση η διοίκηση της «κόκκινης» ΔΕΗ, της ΔΕΗ των συνεπών αριστερών συνδικαλιστών, τελεσιγραφικά θέτει το δίλημμα «ή εξοφλείτε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή κατεβάζουμε τους διακόπτες στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ».

Από χτες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προσπάθησε να επικοινωνήσει με στελέχη της ΔΕΗ και αντιμετώπισε από όσους κατόρθωσε να συνομιλήσει, γιατί οι περισσότεροι δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο, την ίδια στάση: δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι άνωθεν εντολή, που δίνεται από τους διοικητές, τους αρμόδιους διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών χωρίς να έχουμε δυνατότητα διαφοροποίησης. Όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, θα επιμείνει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των αρμόδιων υπουργών, με την ερώτηση που έχει ήδη καταθέσει και θα επανέλθει όσες φορές και αν χρειαστεί, προκειμένου να αντιληφθούν οι «αστέρες» αυτής της εχθρικής για τα συμφέροντα του λαού πολιτικής, ότι το πέρασμά τους από τις θέσεις ευθύνης είναι μεν προσωρινό, αλλά για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει δεν πρόκειται να πάρουν συγχωροχάρτι.