Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022
15.8 C
Pýrgos

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας «Φυσική Καλλιέργεια και Αυτάρκεια»

spot_img

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας «Φυσική Καλλιέργεια και Αυτάρκεια»Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην εναλλακτική γεωργία, την διατροφική επάρκεια και την αποτροπή της ερημοποίησης με τον γεωπόνο – φυσικό καλλιεργητή κ. Παναγιώτη Μανίκη και θέμα

«Φυσική Καλλιέργεια και Αυτάρκεια»στον Πύργο και τον Άγιο Ηλία Πύργου από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2018. Το πρόγραμμα είναι το εξής :

 Α. Φιλοσοφική και θεωρητική προσέγγιση της φυσικής καλλιέργειας

Πύργος, αίθουσα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Μανωλοπούλου & Μαγνησίας, έναντι Εφορίας)

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου,

  • 20:00: Χαιρετισμοί
  • 20:15: Τι είναι η φυσική καλλιέργεια (εισήγηση κ. Παναγιώτη Μανίκη)
  • 21:00: Συζήτηση

 

Β. Βιωματικά εργαστήρια

Άγιος Ηλίας Πύργου, αγρόκτημα της βιοκαλλιεργήτριας  κ. Αθανασίας Λαμπροπούλου

Σάββατο 6 Οκτωβρίου

  • 10:00-13:00: Εργαστήριο για την καλλιέργεια λαχανικών
  • 13:00-15:00: Κοινό τραπέζι* και συζήτηση
  • 15:00-18:00: Εργαστήριο για την παρασκευή σπόρων σε σβώλους από χώμα

Κυριακή 7 Οκτωβρίου

  • 10:00-13:00: Εργαστήριο για την καλλιέργεια σιτηρών και οπωροφόρων
  • 13:00-15:00: Κοινό τραπέζι* και συζήτηση

 

*  Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει  με κάποιο διατροφικό αγαθό

Ο  γεωπόνος  κ. Παναγιώτης  Μανίκης, στο τέλος των εργαστηρίων, θα είναι διαθέσιμος για συζήτηση και παροχή συμβουλών σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές και βιοκαλλιεργητές και κάθε ενδιαφερόμενο, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν σχετικό  φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό.

Ο Παναγιώτης  Μανίκης γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε γεωπονία αλλά στα 30 του, μετά από μια σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την καριέρα του ως γεωπόνος και πήγε στην Ιαπωνία να μάθει τη Μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, από τον Masanobu Fukuoka, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τη φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας. Ταξίδεψε με τον Fukuoka στην Ευρώπη και την Αφρική και το 1989 άρχισε να δημιουργεί το δικό του φυσικό αγρόκτημα, ένα μικρό παράδεισο κοντά στην Έδεσσα.

Το 1998, μαζί με τον Fukuoka οργάνωσαν τη μεγαλύτερη σπορά που έγινε ποτέ, σπέρνοντας εκατοντάδες τόνους σπορόσβωλων (seed pellets) σε μια περιοχή 100.000 στρεμμάτων. Το 2009 μαζί με τον Damian Colucci οργάνωσαν (ένα γύρο) μια περιοδεία στην Αργεντινή, με πολλά εργαστήρια από την Παταγονία έως τη Βολιβία, διαδίδοντας την πρόταση για μια αυτάρκη ζωή μέσω της Φυσικής Καλλιέργειας. Από τότε και στο εξής, εργάζεται διαδίδοντας την ιδέα της αυτονομίας ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανώνοντας πρακτικά εργαστήρια, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους και να γίνουν αυτάρκεις.

Σχολικοί κήποι, αστικοί κήποι για ανέργους, μεγάλες σπορές για την εξυγίανση ερημωμένων βουνών και το Σχολείο της Αυτάρκειας είναι οι κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν συστηματικές προσπάθειες για τη δημιουργία άνυδρων αγροκτημάτων στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο. Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κρήτη είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα