ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΑΧΑΡΩΣ-ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Περιορισμός των λαθρανασκαφών τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία (φώτο)


Η λήψη πρόσθετων μέτρων έχει αποτρέψει τα τελευταία χρόνια φαινόμενα λαθρανασκαφών, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν σε αρκετά σημεία του Νομού Ηλείας.

Οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι σε συνδυασμό με την αντικειμενική δυσκολία για την επαρκή φύλαξή τους, είχε προκαλέσει  κρούσματα παρανομιών, ακόμη και σε κοντινή απόσταση από την έδρα της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, την Αρχ. Ολυμπία!

Ωστόσο οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την πιο επαρκή φύλαξη χώρων που από το παρελθόν  βρίσκονται στο «στόχαστρο» επίδοξων λαθρανασκαφέων, καθώς και η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν μειώσει στο ελάχιστο ανάλογες παράνομες ενέργειες.

Λαθρανασκαφές παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού (Φιγαλεία, Αλιφείρα, Σαμικό, Δαφνιώτισσα κλπ.) , ενώ παράνομα κρούσματα υπήρξαν και δίπλα από την Αρχ. Ολυμπία (Μάγειρα και Κλαδέο).

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως ο περιορισμός των λαθρανασκαφών θα είναι ακόμα μεγαλύτερος εφόσον η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει στο «φως» τα μοναδικά αντικείμενα του μακρινού παρελθόντος, κάτι που όμως αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης φαντάζει πολύ δύσκολο να συμβεί…