Πληρώνουν ακριβά τα παιχνίδια με τη θάλασσα 400 άνθρωποι κάθε χρόνο…

spot_img

Προτεινόμενα

Το καλοκαιράκι βρίσκεται ήδη ανάμεσα μας με υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα που δοκιμάζουν τις αντοχές όλων μας και, όπως κάθε χρόνο, η ειδησεογραφία των ημερών περιλαμβάνει πνιγμούς κάτω από γνωστές ή άγνωστες συνθήκες. Στην Ηλεία με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δαντελωτών παραλιών καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό. Υπολογίζεται δε, ότι ένας άνθρωπος  χάνει τη ζωή του από πνιγμό στον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, ίσως και λιγότερο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων-ΚΕΕΛΠΝΟ,

η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Πνιγμοί και όχι μόνο…

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος,  μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό

Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα υλοποιείται το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό” (ΕΠΑΝ) από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αρωγή και στήριξη στο πρόγραμμα προσφέρουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, το International Swimming Hall of Fame (ΗΠΑ), τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca (Βατικανό-Ρώμη), το Princess Charlene of Monaco Foundation (Μονακό), και το “A Chance for Children Foundation” (ΗΠΑ) που ίδρυσε ο Δημιουργός/ Σκηνοθέτης/ Παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς “Baywatch”.
Επιπροσθέτως, η μεμονωμένη δράση του προγράμματος, “Ασφαλής Ελλάδα”, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΠΑΝ είναι ο Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.

Σκοπός-Στόχοι
Σκοπός: Η προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό στην Ελλάδα.
Στόχοι: Η ευαισθητοποίηση γύρω από την αποφυγή και τη σωστή αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο νερό και η συμμετοχή σε προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής για την δια βίου άσκηση.

Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση
Η δράση περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες και τη χορήγηση βεβαίωσης κατανόησης για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε ενότητας:

  1. Πνιγμός: Πρόληψη – Διάσωση – Φροντίδα
  2. Ασφάλεια στο Νερό σε Πισίνα
  3. Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο
  4. Ασφάλεια στο Νερό σε Θάλασσα και Ενδοχώρια Ύδατα
  5. Θεωρίες και Μοντέλα Διάσωσης στο Νερό
  6. Εισαγωγή σε Αγωνίσματα Πισίνας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
  7. Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
  8. Μια Ευκαιρία για Παιδιά … για Ασφάλεια στο Νερό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα