24.5 C
Pýrgos
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Ποδόσφαιρο: Έχουμε σκεφτεί τί θα γινόταν αν δεν άρχιζαν τα τοπικά πρωταθλήματα;

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Ακούγεται κατά κόρον από παράγοντες, φιλάθλους ή ποδοσφαιριστές, το περίφημο «για ποιο λόγο άρχισαν τα φετινά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα». Απάντηση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί, καθώς ουδείς γνώριζε ότι θα ακολουθήσει δεύτερο lockdown μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Ούτε κάποια πρόθεση εξαπάτησης των παραγόντων μπορεί να καταλογιστεί σε κανέναν. Εξάλλου αφού κεντρικά από την ΕΠΟ δόθηκε η εντολή έναρξης των πρωταθλημάτων, η ΕΠΣ Ηλείας και όλες οι Ενώσεις, όφειλαν να «πειθαρχήσουν» στην υπερκείμενη Αρχή.

 

Εμείς ωστόσο σήμερα, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο τί θα συνέβαινε αν δεν άρχιζαν τα πρωταθλήματα. Αλλά συνάμα να απαντήσουμε και το τί περίπου μπορεί να συμβεί αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ενδεχόμενο το οποίο «φοριέται» πολύ τον τελευταίο καιρό και με ευκολία κάποιοι παράγοντες το αναφέρουν. Θα χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά το παράδειγμα της ΕΠΣ Ηλείας, για να ανιχνεύσουμε το τί μπορεί να σημαίνει αυτό πάνω-κάτω για όλες τις Ενώσεις της χώρας, αλλά και τί μπορεί να σημαίνει για την ΕΠΟ, η οποία μπορεί να μην έχει άμεσα την ευθύνη αυτών των πρωταθλημάτων, εμμέσως όμως επηρεάζεται ξεκάθαρα, ενώ έχει υπό την εποπτεία της, μην το ξεχνάμε αυτό και το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, το οποίο ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύνολο δέκα διαφορετικών πρωταθλημάτων, απαριθμώντας περίπου 150 σωματεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Και δεν υπολογίζουμε τα πρωταθλήματα υποδομής, ή το γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο και αυτό βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΠΟ σε όλες τις κατηγορίες του.

 

Μια ματιά στους αριθμούς

Πήραμε λοιπόν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η ΕΠΣΗ, αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες που έκανε το ημερολογιακό έτος 2019, αλλά και τον πίνακα με τον προϋπολογισμό χρήσης του ημερολογιακού έτους 2021, αυτού δηλαδή που επίκειται εντός δυο μηνών. Για να διαπιστώσουμε, ότι αν δεν είχαν ξεκινήσει φέτος τα πρωταθλήματα, θα μιλούσαμε για μια οικονομική καταστροφή της ΕΠΣΗ. Όπως βέβαια, αντίστοιχα πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες θα έχει η τοπική Ένωση, ακόμα και στο ενδεχόμενο να μην μπορέσουν για κάποιο λόγο να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

 

Τα στοιχεία που αντλήσαμε

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, αυτά που παρουσίασε η Ε.Ε. της ΕΠΣΗ στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, οι δαπάνες της ΕΠΣ Ηλείας για το 2019, ανέρχονται στο ποσό των 157.242,14 ευρώ. Δεν έχει κάποιο νόημα να σταθούμε περισσότερο σε αυτές, καθώς οι περισσότερες είναι επιβεβλημένες όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στα έσοδα, θα διαπιστώσουμε ότι αν δεν υπήρχαν τα πρωταθλήματα και το Κύπελλο, αυτά τα έσοδα θα είχαν εξαϋλωθεί και η ΕΠΣΗ θα βρισκόταν σε πολύ δυσχερή θέση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 12.190,00 προέρχονται από τις δηλώσεις συμμετοχή των ομάδων. Οι 19.018,00 προέρχονται από αιτήσεις μεταβολών, έντυπα και κάρτες υγείας, δηλαδή τα δελτία των μετεγγραφών των ποδοσφαιριστών (χωρίς πρωταθλήματα δεν θα χρειάζονταν και μετεγγραφές ή κάρτες υγείας). Τα 10.704,00 ευρώ, προέρχονται από ποινές ποδοσφαιριστών και αξιωματούχων (και πάλι χωρίς πρωταθλήματα δεν θα είχαμε ποινές). Υπάρχει ένα ποσό των 500,00 ευρώ, έσοδα από ενστάσεις, οι οποίες και αυτές είναι απόρροια της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Έχουμε ένα ποσό 2.980,00 από τη χρήση του ενωσιακού γηπέδου (η οποία γίνεται από σωματεία επειδή έχουμε πρωταθλήματα), ένα ποσό 5.898,63 από ποσοστά αγώνων (εισιτήρια και εθνικά πρωταθλήματα), ένα ποσό 5.885,00 από κάρτες προπονητών, ένα ποσό 6.825,00 από ποσοστά που καταβάλλουν οι διαιτητές, αλλά και ένα ποσό 24.853,20 από χορηγίες, το οποίο και αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του δεν υπήρχε, αφού δεν θα υπήρχαν πρωταθλήματα άρα και χορηγοί. Όλα τα παραπάνω, κινούνται συνεπώς με γνώμονα τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Και μιας και μιλάμε για το 2019, μιλάμε για ένα έτος στο οποίο είχαμε κανονική ροή εσόδων, επειδή παίχτηκαν όλες οι αγωνιστικές, τα πρόστιμα και τα ποσοστά των εισιτηρίων δεν εμφανίζονταν μειωμένα όπως θα εμφανιστούν το 2020, όπου δεν παίχτηκαν οι τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά και τα εμπορικά Πλέι Οφ με τα πολλά εισιτήρια.

Συνοπτικά, θα είχαμε ένα ποσό της τάξης πάνω-κάτω των 85.000 ευρώ, το οποίο θα είχε στερηθεί η ΕΠΣ Ηλείας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να καλύψει μόνο το μισό σχεδόν των αναγκών της. Και όταν μιλάμε για ανάγκες, όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχουν και πάγια έξοδα, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης του ενωσιακού γηπέδου, οι πληρωμές του δανείου για τα γραφεία της ΕΠΣΗ, αλλά και τα έξοδα των γραφείων, όπως το ενοίκιο, το ρεύμα κ.λπ (δεν μπορεί να υπάρχει Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων χωρίς γραφεία).

 

Τα ίδια και στον προϋπολογισμό του 2021

Αντίστοιχα μπορεί να εξάγει κανείς το ίδιο συμπέρασμα και με βάση τους πίνακες του προϋπολογισμού για το 2021. Είναι προφανές ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων της ΕΠΣΗ, βασίζεται στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, άρα δηλαδή και σε χρήματα τα οποία θα λείψουν αν σταματήσουν εδώ τα πρωταθλήματα, ή αν δεν ξεκινήσουν τη νέα σεζόν (αντίστοιχα το ίδιο πρόβλημα θα υπήρχε αν δεν ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο και τα τρέχοντα πρωταθλήματα). Με άλλα λόγια, οι παράγοντες οι οποίοι με ευκολία τοποθετούνται στη μη ολοκλήρωση ή τη μη έναρξη ενός πρωταθλήματος, θα πρέπει να έχουν κατά νου και τα παραπάνω στοιχεία και εν συνεχεία να αναλογιστούν αν θα είναι αυτονόητο το δικαίωμα των σωματείων που εκπροσωπούν να συγκροτούν μια Ένωση στον νομό τους, η οποία θα διεξάγει πρωταθλήματα και δεν θα είναι υποχρεωμένοι (όπως γινόταν παλιά και γίνεται ακόμα και σημερα στο μπάσκετ και στο βόλεϊ), να μετακινούνται στην Αχαΐα και στη Ζάκυνθο για να παίξουν «τοπικά» πρωταθλήματα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα