ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποδόσφαιρο: Εκκίνηση στις 14 Απριλίου-Φινάλε μέχρι 30 Ιουνίου (ιού επιτρέποντος)


Να ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα σε εθνικό επίπεδο μετά τις 14 Απριλίου αποφασίστηκε από την UEFA, μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τις εθνικές Ομοσπονδίες. Όλα αυτά βεβαίως, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και εννοούμε τα ειδικά μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε χώρα από τις Κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει, έπειτα και από την απόφαση για αναβολή του Euro, ότι αδειάζει το ημερολόγιο και δίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ευρεία προθεσμία στις Ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν τις εγχώριες διοργανώσεις τους.

Στα δικά μας, σημαίνει ότι και με βάση τον ΚΑΠ, ο οποίος δίνει περιθώριο παράτασης της αγωνιστικής περιόδου και μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, ότι υπάρχει πολύς χρόνος, σχεδόν 25 με 26 ημερομηνίες ελεύθερες για να διεξαχθούν αγωνιστικές δραστηριότητες (Κυριακές και Τετάρτες). Πράγμα που εν άλλοις λόγοις, μεταφράζεται ότι και η Γ΄ Εθνική μπορεί να ολοκληρωθεί, από την οποία απομένουν 4 αγωνιστικές, αλλά και η Α1 κατηγορία από την οποία απομένουν δέκα αγωνιστικές ημέρες. Αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να ολοκληρωθεί και το Κύπελλο, το οποίο απαιτεί τρεις αγωνιστικές ημέρες.

Η σημερινή απόφαση επί της ουσίας, αυτό που κάνει είναι να λύνει τα χέρια της ΕΠΟ, η οποία πριν μερικές μέρες πήρε απόφαση για αναστολή όλων των εγχώριων διοργανώσεων “μέχρι νεοτέρας”, αλλά ταυτόχρονα θέτει και τις Ενώσεις (Super League, Football League, ΕΠΣ), προ των ευθυνών τους, ώστε να αποφασίσουν την επανέναρξη και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Ουσιαστικά η UEFA, έθεσε σήμερα σε εφαρμογή το «καλό σενάριο». Διότι στη Νιόν, που αρέσκονται να προγραμματίζουν πολύ μπροστά και να μην ακολουθούν το ρητό «βλέποντας και κάνοντας», είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες και τα «άσχημα σενάρια», δηλαδή τα λεγόμενα plan B, τα οποία προέβλεπαν έξαρση επιδημίας και αδυναμία επανεκκίνησης τον Απρίλιο.

Το σενάριο αυτό, αποφασίστηκε να συζητηθεί σε νέα διάσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. Για την ώρα, δόθηκε η λύση αυτή, με το πρώτο «θύμα» του Κορονοϊού, να είναι το Euro 2020, το οποίο για την «ακρίβεια», μπαίνει σε καραντίνα, προκειμένου να δώσει χρόνο στις εθνικές Ομοσπονδίες, ώστε να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους σε όλες τις βαθμίδες τους, ώστε να μπορέσουν τον Ιούλιο να επικυρωθούν οι βαθμολογικοί πίνακες, να ανακηρυχθούν οι ομάδες που ανεβαίνουν και υποβιβάζονται, ώστε απρόσκοπτα να ξεκινήσουν και οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, αλλά και οι εγχώριες διοργανώσεις της σεζόν 2020-21.