ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποδόσφαιρο: Στο τραπέζι και η παράταση της έναρξης μετεγγραφών


Στην Ελλάδα, ο ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα παράτασης της αγωνιστικής περιόδου για δέκα μέρες, μέχρι τις 10 Ιουλίου. Το ερώτημα θα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της μέχρι τότε. Το ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι ημερομηνίες, το άλλο είναι οι μετεγγραφές και οι παίκτες που θεωρητικά θα έχει έρθει η ώρα να φύγουν και να πάνε σε άλλη ομάδα.

Και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν για παράδειγμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα, λήγει κάποιο συμβόλαιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ή ένα δελτίο ερασιτέχνη (το λεγόμενο δελτίο ορισμένου χρόνου). Το ενδεχόμενο αυτό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή να μπούμε στην 1η Ιουλίου, η οποία είναι το σημείο «μηδέν» της εκάστοτε μετεγγραφικής περιόδου, έχει αρχίσει να απασχολεί την ηγεσία της UEFA, όντας ένα θέμα το οποίο απασχόλησε χθες τη σύσκεψη με τις ομοσπονδίες.

Εδώ πρόκειται για μια εξαιρετικά πιθανή περίπτωση, στην οποία αμέσως μετά την επανέναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, δύναται να απασχολήσει τις Ομοσπονδίες. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, η UEFA να δώσει στις Ομοσπονδίες την ευχέρεια συνολικής αξιολόγησης της ανάγκης για τροποποιήσεις ή προσωρινές απαλλαγές από τους Κανονισμούς της FIFA, οι οποίοι επεκτείνονται και στις εθνικές Ομοσπονδίες. Με άλλα λόγια, να μπορεί η κάθε ομάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της, να διατηρεί τους ποδοσφαιριστές της στη δύναμή της, ακόμα και πέραν της 30ης Ιουνίου και για όσο χρειαστεί μέχρι να τελειώσουν οι ομάδες τα παιχνίδια τους.