Ποια θα είναι η διαδικασία της (υποχρεωτικής) κάρτας υγείας ποδοσφαιριστών

spot_img

Προτεινόμενα

 

«Φωτιές» άναψε στην ΕΠΣ Δωδεκαννήσου και στα ποδοσφαιρικά σωματεία το έγγραφο που έφτασε χθες από την ΕΠΟ και το οποίο ενημερώνει για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ένταξης και μάλιστα άμεσα, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, του συνόλου των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών στο νέο σύστημα της Κάρτας Υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ροδίτικων ΜΜΕ. Μια επιστολή, η οποία είναι προφανές ότι έχει φτάσει και σε όλες τις κατά τόπους ΕΠΣ όλης της χώρας. 

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ilia.news, έχουμε ενημερώσει για τον προαιρετικό χαρακτήρα που είχε για την ΕΠΟ η διαδικασία αυτή. Προαιρετικό μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Γιατί από τη μέρα εκείνη και μετά, θα είναι υποχρεωτικός. Με την παρέμβασή της αυτή η Πολιτεία, ζητά την επιβολή του νόμου που έχει ψηφιστεί, πράγμα στο οποίο προχωράει και η ΕΠΟ.

Να σημειωθεί πάντως εδώ, η ΕΠΣ Ηλείας, έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η κάρτα υγείας για κάθε αθλητή όλων των ηλειακών ομάδων. Απλά εκείνο το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, είναι αν τα χρονικά περιθώρια υπάρχουν ώστε μέχρι τις 9 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί  ο έλεγχος πανελλαδικά. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η ΕΠΟ έχει καθορίσει μεταγραφική περίοδο.

Από την ΕΠΟ ανακοινώθηκε σχετικά:

Με βάση την ΚΥΑ ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/38661 1/ 15976/ 1417 152/3-8-2018 του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισµού θεσπίζεται η Κάρτα Υγείας Αθλητή για όλες τις ομοσπονδίες.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία προχώρησε στην έκδοση της Κάρτας Υγείας Αθλητή την οποία σας στέλνει προκειµένου να προχωρήσετε στις δικές σας ενέργειες.
Η παραπάνω κάρτα εκδίδεται μόνον κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων:
α) Κλινική Εξέταση, β) Ατομικό και οικογενειακό Ιατρικό ιστορικό και γ) Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστηµιακών Νοσοκομείων, υγειονοµικών στρατιωτικών µονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το δηµόσιο ή µε ΝΠΔΔ, καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που έχουν πιστοποίηση ΕΚΑΕ.

Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών καταγράφεται στην κάρτα υγείας, η οποία είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις προπονήσεις και στους αγώνες.
Είναι προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται μόνο στην κατοχή του. Αυτό θα προσκοµίζεται στο διαιτητή του αγώνα και θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Η εφαρμογή της κάρτας υγείας σε αγώνες και προπονήσεις αρχίζει από τις 9 Οκτωβρίου 2018

Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση:

 1. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
  2. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.
  3. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
  Περιεχόμενο
  1. Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή περιλαμβάνονται τα κάτωθι στοιχεία:
  α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία
  β) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή
  γ) Έτος γέννησης
  δ) Άθλημα
  ε) Φωτογραφία
  στ) Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας
  ζ) Α.Μ.Κ.Α.
  η) Ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση – υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες)
  θ) Βεβαίωση – υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.

Έκδοση και Ισχύς

 1. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή εκδίδεται και ανανεώνεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες.
  Η έκδοση και ανανέωση της γίνεται ατελώς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων και των αθλητών και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρηση της.
 2. Εκδίδεται μόνον κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων: α) Κλινική εξέταση β) Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό γ) Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
 3. Αναλόγως των ευρημάτων των ως άνω υποχρεωτικών εξετάσεων και εφόσον οι ιατροί της παρ. 1 του άρθρου 4 κρίνουν σύμφωνα με την επιστημονική κρίση τους απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση, δύνανται να παραπέμπουν τον αθλητή για περαιτέρω εξετάσεις.

Θεώρηση

 1. Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.
 2. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών.Έναρξη ισχύος από 09/10/2018 , οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμης τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους.

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα