ΗΛΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ποινική Δίωξη σε υπαλλήλους του δήμου Ήλιδας για υπεξαίρεση άσκησε η εισαγγελία Αμαλιάδας

  • 199
    Shares

Ποινική Δίωξη σε υπαλλήλους του δήμου Ήλιδας για την υπεξαίρεση των 223.000 € άσκησε η εισαγγελία Αμαλιάδας.

Μια φέρεται η φυσική αυτουργός και τρεις κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος.

Μία σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης περίπου 223.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Ήλιδας, αφού έφτασαν στο Δημαρχείο η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της φυσικής αυτουργού – υπαλλήλου για την υπεξαίρεση, αλλά και των τριών προϊσταμένων της για παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Την υπόθεση έφερε στο φως από την αρχή της θητείας της η προηγούμενη δημοτική αρχή του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, ενώ αφορά σε τουλάχιστον δέκα έτη, φτάνοντας –σύμφωνα με πληροφορίες– έως το 2015.

Η ποινική δίωξη φαίνεται να βασίζεται στο πόρισμα ελέγχου από ειδικούς ελεγκτές, αλλά και στα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που από την πρώτη στιγμή διατάχθηκε από τον τότε Δήμαρχο και πραγματοποιήθηκε.

Μάλιστα, αρκετά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που γινόταν η υπεξαίρεση δημοσιοποιήθηκαν μέσω της απόφασης 187 του 2020 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ήλιδας που αφορά σε άλλο θέμα, όμως στο σκεπτικό ανεγράφησαν στοιχεία των πορισμάτων, της ΕΔΕ και της Ποινικής Δίωξης.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία και τα όσα αναγράφονται στην απόφαση, «Η ταμειακή υπηρεσία και τα όργανα είσπραξης των εσόδων του Δήμου δεν ενεργούσαν σύννομα ως προς την είσπραξη των εσόδων.

Διέγραφαν τα Διπλότυπα Είσπραξης και τα Υπηρεσιακά Βεβαιωτικά Σημειώματα, τα οποία εξέδιδαν παράτυπα ως αποδεικτικά είσπραξης, παρακρατούσαν το χρηματικό ποσό που εισέπρατταν για ίδιον όφελος και προκειμένου το έλλειμμα να μην εμφανίζεται στην χρηματική διαχείριση του φορέα, διέγραφαν από το μηχανογραφικό σύστημα το παραστατικό είσπραξης (Διπλότυπο Είσπραξης ή το παράτυπο εισπρακτικό παραστατικό Υπηρεσιακό Βεβαιωτικό Σημείωμα) και η θέση τους έμενε κενή στην αύξουσα ενιαία αρίθμηση του μηχανογραφικού συστήματος ή το αντικαθιστούσαν με άλλο ταυτάριθμο για άλλη συναλλαγή με διαφορετικό ποσό και άλλον συναλλασσόμενο.

Το μηχανογραφικό σύστημα του φορέα δεν καθόριζε δικαιώματα και περιορισμούς στους χρήστες και τους παρείχε την δυνατότητα να ενεργούν μη σύννομα.

Την 4η Δεκεμβρίου 2012 ενεργοποιήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών η ιστορικότητα για τα Διπλότυπα είσπραξης και ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε για τα Υπηρεσιακά Βεβαιωτικά Σημειώματα.

Πριν την ημερομηνία αυτή δεν βρέθηκαν στοιχεία στη βάση δεδομένων. Η μη ενεργοποίηση της ιστορικότητας και των Υπηρεσιακών Βεβαιωτικών Σημειωμάτων την 4η Δεκεμβρίου 2012, παρεμπόδισε την ανεύρεση των διαγραφέντων που είχαν αντικατασταθεί με άλλα ταυτάριθμα και τον χρήστη των διαγραφέντων και μη αντικατασταθέντων.

Σε αυτά που προσκομίσθηκαν από πολίτες στον Φορέα όλα τα είχε εκδώσει η (Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ), η οποία εισέπραξε τα χρήματα και δεν τα παρέδωσε στον δημοτικό ταμία προς ίδιον όφελος.

Στα ελεγχόμενα οικονομικά έτη 2012, 2013, 2014 και 2015 συνολικά βρέθηκαν διαγραμμένα 689 Διπλότυπα Είσπραξης και 476 Υπηρεσιακά Βεβαιωτικά Σημειώματα, χωρίς να αιτιολογούνται από νόμιμη και προβλεπόμενη αιτία και δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία ώστε να ελεγχθούν, να αιτιολογηθούν και να κυρωθούν από τα αρμόδια όργανα.

Η παράτυπη έκδοση των Υπηρεσιακών Βεβαιωτικών Σημειωμάτων ως παραστατικών είσπραξης, η διαγραφή παράτυπων και σύννομων παραστατικών είσπραξης και η διαγραφή τους με ταυτόχρονη αντικατάσταση τους, αντί της σύννομης ακύρωσης με ταυτόχρονη διαφύλαξη των ακυρωθέντων και τη μη χρήση κωδικών πρόσβασης, από τους χρήστες – εισπράκτορες, για την είσοδο στο μηχανογραφικό σύστημα σκοπούσε στην μη ανεύρεση του ελλείμματος – ζημίας της χρηματικής διαχείρισης από μελλοντικούς ελέγχους και την μη ταυτοποίηση του χρήστη-εισπράκτορα που το προκάλεσε.

Το έλλειμμα της χρηματικής διαχείρισης – ζημίας του φορέα, το οποίο προκάλεσαν οι εισπράκτορες και οι προϊστάμενοι της Οικονομικής Υπηρεσίας (Διεύθυνσης Οικονομικών και Ταμείου) με τις παράνομες πράξεις και παραλήψεις τους, κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που του είχε ανατεθεί, προσδιορίστηκε κατ’ ελάχιστο από τον έλεγχο, στο ποσόν των 222,695,89 ευρώ».

 

Και μετά από την Ποινική Δίωξη προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

  • Γιατί Πριν την δημοτική αρχή Χριστοδουλόπουλου κανέναν πολιτικός παράγοντας δεν είχε ζητήσει έλεγχο στα παραστατικά είσπραξης ; 
  • Η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι η πρώτη φορά που ελέγχθηκε για ανάλογη πράξη εντός του Δήμου Ήλιδας ;
  • Τι θα συμβεί με τους τρεις προϊσταμένους που διώκονται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα ο ένας εξ αυτών φέρεται να προΐσταται σε νευραλγική υπηρεσία άμεσα αρμόδια με το θέμα, θα παραμείνουν στις θέσεις τους ;
  • Τι σκέφτεται να πράξει για την υπόθεση μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανώτατος πειθαρχικός παράγοντας, που είναι ο Δήμαρχος Ήλιδας ; 

  • 199
    Shares