ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι θα λάβουν τελικά τα 800 ευρώ – Νέα μέτρα για επιχειρήσεις – Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

  • 4
    Shares

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  εξήγησε σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, το συνολικό πακέτο μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους πληγέντες από το κορονοϊό.  Στην παρουσίαση των μέτρων οι κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης, ξεκαθάρισαν ότι κύριο μέλημα  είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και ακολούθως η θωράκιση της οικονομίας.

Από μεριάς του ο  υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά, ενώ ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

– Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

– Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

– Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

– Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

– Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport. Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.

– Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

– Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

– Θα δοθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε  ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

 

Γεωργιάδης: Αναστολή πληρωμής τόκων για ενήμερα δάνεια για δύο μήνες

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης τόνισε ότι η οικονομική ζημία από την πανδημία είναι μεγάλη, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει.

 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

 

– Αναστολή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.

– Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

– Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω . «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας.

 

Βρούτσης: Εκτός των 800 ευρώ οι επιστήμονες

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστημονικοί κλάδοι παραμένουν εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ και θα λάβουν 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί στους επιστήμονες τον Μάιο, εφόσον η κρίση συνεχιστεί.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

 

– Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.

– Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.


  • 4
    Shares