«Πολλαπλασιάζονται  τα προβλήματα στο αρδευτικό – αποστραγγιστικό δίκτυο του Ν. Ηλείας. “Σιγή ιχθύος” από την Κυβέρνηση»

spot_img

Προτεινόμενα

Γιάννης Κουτσούκους: Ερώτηση για το αρδευτικό δίκτυο !

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από τις επανειλημμένες συναντήσεις με τους φορείς  της Ηλείας, αλλά και τις συζητήσεις στη Βουλή, η Ηλεία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα στη χώρα, με εκτεταμένο αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού και των τοπικών ΤΟΕΒ.

Λόγω της παλαιότητας των έργων και της φυσικής φθοράς των εγκαταστάσεων, καθώς και της πλημμελούς συντήρησής τους λόγω οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, τα προβλήματα  καθημερινά οξύνονται.

Το αποτέλεσμα είναι τον χειμώνα να παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν καλλιέργειες και επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα των αγροτεμαχίων, το δε καλοκαίρι στην αιχμή της αρδευτικής περιόδου οι αγρότες συνεχίζουν να  ζουν  με το άγχος της καθημερινής λειτουργίας του δικτύου λόγω των βλαβών και  των οικονομικών προβλημάτων.

Την περίοδο αυτή, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων και των προβλημάτων αποστράγγισης λόγω βλαβών στα στραγγιστικά αντλιοστάσια, πλημμύρισε σημαντικό μέρος του κάμπου των Μακρυσίων – παραπλεύρως του φράγματος του ποταμού Αλφειού- ενώ πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν εντός των εκτάσεων της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας.

Παράλληλα, ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ και ενώ πλησιάζει η αρδευτική περίοδος, αδυνατούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να προβούν σε απαραίτητες επισκευές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα πολλά αντλιοστάσια να βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους.

Ο όγκος των προβλημάτων και η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων – ακόμα και για την πληρωμή των εργαζομένων- οδήγησε το Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού να υποβάλλει την παραίτησή του προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν έχει εκδηλωθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή τους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που πρόσφατα έκανε μια σειρά εξαγγελιών από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν αναφέρθηκε καν στο ώριμο για χρηματοδότηση, με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου  των ΤΟΕΒ Γαστούνης –  Αμαλιάδας – Ά Πύργου – Πελοπίου και Επιταλίου Ν. Ηλείας .

Στις δε αγωνιώδεις εκκλήσεις των περισσοτέρων ΤΟΕΒ  για μια ευνοϊκή ρύθμιση του τύπου των 100 δόσεων για οφειλές στη ΔΕΗ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δε υπάρχει καμία  Κυβερνητική απάντηση .

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα στο αποστραγγιστικό και αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές καλλιεργειών και να διασφαλιστεί η λειτουργία τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου;

 

  1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείο για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού;

 

  1. Θα εντάξει το ΥΠΑΑΤ στο ΠΑΑ 2014-2020 το έργο υπογειοποίησης με τίτλο: «Yπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής (καναλέτων) ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Ά Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου Ν. Ηλείας», με βάση την εγκεκριμένη μελέτη ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουτσούκος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα