Πραγματοποίηση του 4ου Θεματικού Σεμιναρίου «Ψηφιοποίηση Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων» (φώτο)

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με μεγάλη επιτυχία και με εξαιρετικές εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε το 4ο Θεματικό Σεμινάριο με θέμα την «Ψηφιοποίηση Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων», που διοργανώθηκε στις 13-15 Μαρτίου 2018 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage, CD-ETA” (INTERREG EUROPE) www.interregeurope.eu/cd-eta/. Διοργανωτής του Θεματικού Σεμιναρίου ήταν το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη.

Στο έργο συμμετέχουν 8 Ευρωπαίοι εταίροι από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα, που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα.

Το Θεματικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Πάτρα και Αρχαία Ολυμπία και εστίασε σε πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Θόλο» του Ελληνικού Κόσμου, όπου φιλοξενούνται ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ (Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού). Στο Θόλο, στο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε εικονική διαδραστική περιήγηση στην «Αρχαία Αγορά».

Στην Πάτρα, η Δρ. Αναστασία Κουμούση,  Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, φιλοξένησε τους εταίρους του έργου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου έγινε ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου με την ταυτόχρονη προβολή πλούσιου ψηφιακού υλικού.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, τελευταία ημέρα του Θ.Σ, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία. Η Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας φιλοξένησε τους προσκεκλημένους στις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ (Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ολυμπίας), όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Στα πλαίσια των εργασιών του σεμιναρίου, εξειδικευμένοι ομιλητές έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που συνδέονται με τη θεματική του σεμιναρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Brady Kiesling, Αρχαιολόγος και συνεργάτης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών παρουσίασε τη «Mobile Εφαρμογή ToposText: Ιδιωτικές Πολιτιστικές Πρωτοβουλίες και Δημόσια Αγαθά». Ο Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Φείδας, από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε ερευνητικό έργο που εστιάζει στον «Ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και αξιολόγηση των ψηφιοποιημένων εμπειριών  πολιτιστικής κληρονομιάς». Τέλος, ο Καθ. Σπύρος Συρμακέσης, από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε την πλατφόρμα «thinkCulture– μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την πρόσβαση σε εμπειρίες που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της γνώσης για ενεργούς

επισκέπτες, σε πολιτιστικά ιδρύματα και δυσπρόσιτες περιοχές ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος». Οι εργασίες του Θεματικού Σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχαιολόγο κ. Κων/νο Αντωνόπουλο αλλά και την περιήγηση στην ψηφιακή έκθεση του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων από τους κ. Κων/νο Αντωνόπουλο και Χαρ. Τριαντόπουλο, Μηχανικό Η/Υ.

Στα πλαίσια του Θεματικού Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες καλές πρακτικές, ανταλλάχθηκαν ιδέες και αποκτήθηκε νέα γνώση σχετικά με την ψηφιοποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, γνώση πολύτιμη τόσο για τους ξένους εταίρους, όσο και για τους ελληνικούς φορείς.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Διακρίνονται οι Δρ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου CD-ETA, Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης καθώς και οι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και περιφερειακών αρχών από επτά ευρωπαϊκές χώρες

Η Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, καλωσορίζει τους ευρωπαίους εταίρους στην Αρχαία Ολυμπία

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.