25.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Πραγματοποιήθηκαν , τα εγκαίνια της  Έκθεσης «Η Ευζωνική Στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά»

spot_img

Προτεινόμενα

Πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, τα εγκαίνια της  Έκθεσης «Η Ευζωνική Στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά» που φιλοξενείται στην αίθουσα του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, στον Πύργο, παρουσία του δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, του Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αντιπτεράρχου Γρηγόρη Πρεζεράκου, του Προέδρου του Δ.Σ. Πύργου κ. Δημ. Μεσσαλά και εκπροσώπων του Πεζικού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και φορέων της περιοχής.

Μετά την τελετή εγκαινίων από τον π. Ηλία Παπαγγελή και π. Χαρ. Αθανασόπουλο, ο Ανθυπασπιστής (ΠΖ) της Προεδρικής Φρουράς κ. Σταμάτης Αράζος παρουσίασε αναλυτικά την Έκθεση με προβολή σχετικού βίντεο.

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρ. Λιατσής στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αντιπτέραρχο κ.  Γρ. Πρεζεράκο για την φιλοξενία της Έκθεσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η συνδιοργάνωση της έκθεσης με την Δημοτική Επιχείρηση Πύργου και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας δίνει ξεχωριστή διάσταση γιατί αφορά όλη την Ηλεία και γι` αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βασίλη Καψή. Οι εκατοντάδες μαθητές που την έχουν επισκεφθεί επιβεβαιώνουν την επιτυχία της. Η έκθεση προσφέρει στον Ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία μας μια ιδιαίτερη βιωματική προσέγγιση που έχει σχέση με την πορεία της ευζωνικής στολής που συγκροτεί από το 1821 ένα κομμάτι του άξονα της ιστορικής μας συνείδησης και του νεότερου Ελληνισμού. Με το ιστοριογραφικό και εικαστικό υλικό της επιταχύνεται η περιπλάνηση του κοινού στο χώρο και το χρόνο του Σώματος  των ένδοξων Ευζώνων. Η έκθεση αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο και υπερήφανο λαό που μάχεται για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρης Παναγιώτοπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο δήμος μας δηλώνει παρόν σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει στον τόπο μας προβάλλοντας μέσα από αυτή την εκδήλωση ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, την εθνική μας φορεσιά. Είναι η πιο τιμητική στιγμή στα 9 χρονιά της θητείας μου και νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχοντας δίπλα μου τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς… νιώθω ότι η Ελλάδα είναι εδώ».

Τέλος, Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου κ. Νίκος Χιώνης δήλωσε: «Με την φιλοξενία τέτοιου είδους εκδηλώσεων/εκθέσεων αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, αισιόδοξοι και ασφαλείς. Ακούγοντας τη λέξη εύζωνας το μυαλό μας πηγαίνει στην Ελλάδα και στο σύμβολο της εθνικής μας υπερηφάνειας που έχει συνδυαστεί με όλα τα μεγάλα γεγονότα και τις μάχες που έδωσε η χώρα μας από το 1821 έως και σήμερα. Δίνουμε την ευκαιρία στους πολίτες της Ηλείας να σταθούν δίπλα από τους εύζωνες που με την παρουσία τους κοσμούν το χώρο».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των παρευρεθέντων στο χώρο της έκθεσης.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τον δήμο Πύργου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Πύργου ΑΕ ΟΤΑ. Λειτουργεί καθημερινά έως την Τρίτη 5 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα