ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΓΝ Ηλείας


Εν μέσω εντάσεων πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στο Νοσοκομείο του Πύργου, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την τροποποίηση του Οργανισμού για την επεξεργασία προτάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, υπό τον Διοικητή κ. Κώστα Διαμαντόπουλο.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας, κ. Κώστας Διαμαντόπουλος ο αναπληρωτής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λέντζας, οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας κ. Χάλεντ Ακμπαράουι και Μίρρα Νατάλε αντίστοιχα, οι Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Γεωργία Παπαδοπούλου και κα. Αθανασία Πετροπούλου αντίστοιχα, ο Διοικητικός Διευθυντής της ΝΜ Πύργου κ. Δημήτρης Μποντζολής  ο αναπληρωτής της Διοικητικής Διευθύντριας της ΝΜ Αμαλιάδας κα. Σοφία Κοτσαύτη( απουσίαζε λόγω συμμετοχής της σε σεμινάριο), κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΝΜ Κρεστένων κ. Χρήστος Λιάτσος και γραμματείς των δύο ΔΣ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με τον κ. Μιχαλόπουλο να αποχωρεί από την συνεδρίαση λίγα λεπτά αργότερα, αφού διαφώνησε επί της Αρχής, στη διαδικασία συζήτησης της τροποποίησης του Οργανισμού.Ο κ. Μιχαλόπουλος, εξέφρασε την κάθετη αντίδραση του στο προσχέδιο και στις επικείμενες αλλαγές που αυτό προβλέπει, δίνοντας έμφαση στο θέμα ενοποίησης των υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, αποχωρεί γιατί διαφωνεί «επί της αρχής στην ατζέντα της συνάντησης», γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του κ. Διαμαντόπουλου, ο οποίος τον κατηγόρησε για “φθηνό συνδικαλισμό”.

Ο κ. Διαμαντόπουλος, παρουσίασε τις θετικές προβλέψεις του Σχεδίου αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζει σύμφωνα με τον ίδιο και ανέφερε πως “το σχέδιο για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων αποτελεί εργαλείο για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας στον Νομό. Δεν συμβιβαζόμαστε με την αδράνεια και την ακινησία, εμβαθύνουμε τη συνεργασία των νοσηλευτικών μονάδων, δεν εγκλωβιζόμαστε σε άγονους τοπικισμούς, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στους όρους ασφάλειας ασθενών και προσωπικού”.

Ακόμα ο κ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε τις θετικές προβλέψεις του Σχεδίου όπως ” Αυξημένους συντελεστές υπολογισμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το ΓΝ Ηλείας 40 επιπλέον θέσεις ιατρικού και 22 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Τη συγκρότηση διακριτής υπηρεσίας επιστημονικού προσωπικού (εκτός ιατρών και οδοντιάτρων), τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας(φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, κοινωνικής εργασίας, λογοθεραπείας, ιατρικών εργαστηρίων κλπ). Σε νοσοκομεία άνω των 150 κλινών συστήνεται υποχρεωτικά τμήμα επειγόντων περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό”.

Επίσης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζει το εν λόγω Σχέδιο όπως ” Αποδέσμευση των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης(ΚΕΦΙΑΠ) και ένταξή τους ως αποκεντρωμένες δομές στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Το όριο των 400 κλινών που θέτει το σχέδιο για τη σύσταση ανεξάρτητης διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Η διατήρηση του ορίου των 400 κλινών για τη σύσταση Τμήματος Προμηθειών. Μείωση οργανικών θέσεων των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών”.

Ο κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος τόνισε πως αυτό το σχέδιο είναι απαράδεκτο όχι μόνο για τη ΝΜ Αμαλιάδας αλλά και για 50 ακόμα Νοσοκομεία. “Διαφωνώ κάθετα γιατί μιλά καθαρά για ενοποίηση οργανισμών και ενοποίηση νοσοκομείων. Δηλαδή, ότι υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία θα μπει σε ένα τσουβάλι και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει μια ιατρική υπηρεσία, μια νοσηλευτική, μια διοικητική και μια οικονομική. Ο δρόμος για το προσωπικό είναι δεδομένος. Θα πηγαίνουν και θα έρχονται εις βάρος τίνος; Όλα θα έχουν στέγη στο Γ.Ν. Ηλείας. Είναι λοιπόν καθαρά ζήτημα ύπαρξης των νοσοκομείων που θα ενοποιηθούν και φοβάμαι ότι θα έχουμε κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων. Άλλωστε η απαίτηση των θεσμών είναι δηλωμένη αναφορικά με μειώσεις στη δημόσια υγεία, σύμπτυξη τμημάτων και κλινικών και το προσχέδιο το αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα μειωθούν και θα καταργηθούν τμήματα σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους εργαζομένους… Δε μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με ατζέντα την ενοποίηση των νοσοκομείων.Και τα τρία νοσοκομεία της Ηλείας είναι απαραίτητα γιατί το Νοσοκομείο Πύργου που είναι ο πυλώνας υγείας στην Ηλεία θέλει ενίσχυση και δεν μπορεί να σηκώσει μόνο το βάρος. Και η ενίσχυση του δε μπορεί να γίνεται εις βάρος άλλων νοσηλευτικών μονάδων γιατί η δεξαμενή κάποια στιγμή θα στερέψει.Για αυτό επιμένω στην ανεξάρτητη λειτουργία τους. Αν εφαρμοστεί τέτοια πολιτική ενοποίησης νοσοκομείων και οργανισμών είναι τελειωμένα τα πράγματα»