16.5 C
Pýrgos
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

«Προσκύνημα» του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη στην Αμαλιάδα!

spot_img

Προτεινόμενα

«Σήμερα πραγματοποιώ ένα προσκύνημα στην Αμαλιάδα, στο σπίτι του Πέτρου του Τατάνη. Από εδώ ξεκίνησαν όλα και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, στηριχθήκαμε στους ώμους του Πέτρου Τατάνη» είπε συγκινημένος, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα απόδημου Ελληνισμού και μακροβιότερος εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης. Ο κ. Διαματάρης αποτέλεσε την μεγάλη «έκπληξη» στο 4ο Πανηλειακό Αντάμωμα της Ομογένειας, το βράδυ της Κυριακής, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου Τατάνη, στην Αμαλιάδα.

Το «Ilianews» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αποκλειστικά τόσο με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο όσο και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη τόσο για την φιλία και την γνωριμία τους, όσο και για τις σχέσεις που διατηρεί ο κ. Διαματάρης αλλά και για τα συναισθήματά του με τη γενέτειρα του Πέτρου Τατάνη.

Πρώτος ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε στο «Ilianews»: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ένας φίλος από παλιά επισκέπτεται πλέον, όχι με την ιδιότητα του μακροβιότερου εκδότη του Εθνικού Κήρυκα αλλά σαν Υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, την Αμαλιάδα και μάλιστα το σπίτι του Πέτρου Τατάνη, του ιδρυτή του Εθνικού Κήρυκα.

Με τον Αντώνη Διαματάρη γνωριζόμαστε από την πρώτη μας επίσκεψη στη Νέα Υόρκη το 2012, όπου τον είχα επισκεφτεί μαζί με τον Ντίνο Λυκογιάννη και από τότε μου είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα επισκεφτεί την Αμαλιάδα και το σπίτι του Πέτρου Τατάνη.

Μετά με κάλεσε στην εκδήλωση που έγινε στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Κήρυκα και τον είδα και τον Νοέμβριο του 2018 που επισκέφτηκα την Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση των ομογενών στην ετήσια εκδήλωσή τους.

Βέβαια, με την τελευταία δέσμευσή του, ότι φέτος θα έρθει, πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα έρθει σαν υφυπουργός Εξωτερικών!».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης μας είπε: «Για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι στον τόπο που γεννήθηκε και δημιούργησε όλη αυτή την μεγάλη περιουσία ο μεγάλος Πέτρος Τατάνης. Για μένα είναι ένα προσκύνημα στον τόπο αυτό

Στους ώμους του Τατάνη στηρίχθηκα και εγώ και πολλοί άλλοι

Ήταν ο Τατάνης που με την ίδρυση του Εθνικού Κήρυκα το 1915 συνέβαλλε πάρα πολύ στην διατήρηση του Ελληνισμού της Αμερικής, της γλώσσας, της θρησκείας, των παραδόσεων.

Ο Τατάνης υπήρξε μια μεγάλη μορφή γενικότερα στη Νέα Υόρκη. Ήταν πρόεδρος στην Ομοσπονδία των Σωματείων. Το 1915 ίδρυσε τον Εθνικό Κήρυκα ως την αντίπαλη φωνή στην «Ατλαντίδα», η οποία ήταν η φιλοβασιλική εφημερίδα, για να υποστηρίξει τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μάλιστα  στο πρώτο ταξίδι που έκανε ο Βενιζέλος στην Αμερική, πήγε κατευθείαν στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα

Είμαι ευγνώμων που στηρίζουμε στους ώμους του Πέτρου Τατάνη και πιστεύω και ολόκληρη η ομογένεια της Αμερικής αλλά θέλω να πιστεύω ότι και οι Έλληνες της Ελλάδας του οφείλουν μεγάλη ευγνωμοσύνη και ασφαλώς η Αμαλιάδα».

Ο κ. Διαματάρης ξεναγήθηκε στην οικία Τατάνη και στην έκθεση Τύπου του απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια καταχειροκροτήθηκε μιλώντας στους δεκάδες απόδημους της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά που συμμετείχαν στο 4ο Πανηλειακό Αντάμωμα.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενώ την «τιμητική» της είχε και η εφημερίδα «Πατρίς» και ο εκδότης της κ. Λεωνίδας Βαρουξής, με την οποία έχει κοινή πορεία και ιστορία και τα τελευταία χρόνια έχει αδελφοποιηθεί με τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαρούρας, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος και εκπρόσωποι του ιερού κλήρου και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης!

Την χαρούμενη εκδήλωση έκλεισαν τα χορευτικά του δήμου Ήλιδας με παραδοσιακούς χορούς!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα