Σάββατο, 7 Μαΐου, 2022
21.2 C
Pýrgos

Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Λίμνης Καραμανλή-Φράγματος Πηνειού

spot_img

ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ  ΣΤΟΝ  ΔΗΜΟ   ΗΛΙΔΑΣ  Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ  ΕΚΤΑΣΗ  ΤΩΝ 8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ , με σκοπό να δημιουργηθεί το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 

Κύριε Γενικέ,

Με αφορμή  την επικείμενη  ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  του Υπουργείου Υποδομών  για ανάθεση εκπόνησης αναπτυξιακής μελέτης του οικοσυστήματος της Λίμνης Καραμανλή  – Φράγματος  Πηνειού , η Δημοτική μας Παράταξη  , αντιλαμβανόμενη  το αναπτυξιακό μέγεθος του διεκδικούμενου  πόρου υπέρ της Τοπικής Κοινωνίας και της Νέας Γενιάς , αναλαμβάνει πρωτοβουλία να σας υποβάλλει προτάσεις  προς  αξιολόγηση  και  ένταξη   τους  στην υπό εκπόνηση μελέτη .

Οι  προτάσεις μας περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Κατασκευή διεθνούς κέντρου κωπηλασίας
 2. Κατασκευή Περιμετρικού – Παραλίμνιου Δρόμου
 3. Κατασκευή Δικτύου  Ηλεκτροφωτισμού περιμετρικά της λίμνης
 4. Χωροθέτηση Κατασκευής Κτιριακών Υποδομών για εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας  του αλιεύματος της Λίμνης. Στην Λίμνη  σήμερα  αναπτύσσεται με αφθονία ΧΕΛΙ με διάμετρο  έως 10 εκατοστά καθώς και ο γνωστός ΚΥΠΡΙΝΟΣ .    Εκείνο όμως που μπορεί να αποτελέσει ελπιδοφόρο , τοπικό διατροφικό πλεονέκτημα  είναι το αναπτυσσόμενο στο βάθος της λίμνης  ψάρι ΓΟΥΛΙΑΝΟΣ,  το οποίο αναπτύσσει μέγεθος έως 3 μέτρα και μέγιστο βάρος  τα 300 κιλά. Το εν λόγω αλίευμα  είναι περιζήτητο στην διατροφική αλυσίδα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αυτό όμως   που προκρίνεται  ως ωφέλιμο  για τον τόπο , είναι η εκμετάλλευση του αλιεύματος της Λίμνης   να γίνει από ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ . Σε αυτή την κατεύθυνση  η Δημοτική μας Παράταξη έχει δρομολογήσει την οργάνωση της με νομική μορφή σε συνεργασία με τοπικούς ενδιαφερόμενους

.

 1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ  ΜΟΝΑΔΑΣ  ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με βάση τα υπάρχοντα  επιστημονικά  δεδομένα , το νερό  της Λίμνης , είναι κατάλληλο για εμφιάλωση δημιουργώντας ένα σημαντικό οικονομικό πόρο για τον Δήμο  Ήλιδας. Αναγκαία όμως προϋπόθεση είναι η άντληση  του νερού για εμφιάλωση να υπακούει στην ορθή  μεθοδολογία  και να γίνεται από την επιφάνεια της Λίμνης.

 

 1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ

Εκμετάλλευσης  των αδρανών της Λίμνης και ειδικότερα του υλικού της ΠΟΤΑΜΙΣΑΣ ΚΟΡΚΑΛΑΣ .

 

 1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ  ΠΡΑΣΙΝΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η προβλεπόμενη  λειτουργία  εντός του 2020 του υδροηλεκτρικού σταθμού  ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ , δυναμικότητας 3,8  mega vat  , με δυνατότητα επέκτασης στα 5  mega vat από την εταιρία διαχείρισης  του έργου  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ  ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ .

Η εν λόγω υποδομή , θα συμβάλλει υποστηρικτικά στο μέλλον  του αναπτυξιακού μας εγχειρήματος.

Ειδικότερα   αποτελεί  ΘΕΤΙΚΟ   πρόσημο  η προκύπτουσα  δυνατότητα παροχής δωρεάν ρεύματος , τις  βραδινές ώρες λόγω αποσύνδεσης της παροχής με την ΔΕΗ.

Η διοχέτευση του ρεύματος στην παρακείμενη μονάδα του Διυλιστηρίου ύδρευσης θα συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του κόστους λειτουργίας του.

 

 1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

 

 1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΠΠΟΦΟΒΟΡΒΙΟΥ , αναπαραγωγής και διάδοσης του αλόγου φυλής Πηνείας, η εμφάνιση του οποίου καταγράφεται  στην περιοχή  από την συμμετοχή του  στους αγώνες ιπποδρομιών  στους  πρώτους Ολυμπιακούς  Αγώνες  το 776 π.χ.

 

10.ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ  ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΤΗΝΩΝ  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

 

 1. ΕΡΓΟ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ  ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ  ΠΗΝΕΙΟΥ,  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.500.000 ΕΥΡΩ.

Σε  φάση υλοποίησης  βρίσκεται το εν λόγω έργο με φυσικό  αντικείμενο  τον εκσυγχρονισμό  του ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού , την συντήρηση βαλβίδων και των κτιριακών υποδομών  του Φράγματος. Το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε

από την Περιφερειακή Αρχή  Κατσιφάρα. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΟΡΚΑ. Πηγή  χρηματοδότησης  Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η υλοποίηση της εν λόγω παρέμβασης    είναι παρακαταθήκη υπέρ της βιώσιμης λειτουργίας του Φράγματος.

 

 1. ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ    ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ   ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ  ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ  ( Αξιοποίηση της υπάρχουσας μελέτης  από το 1990 του Πανεπιστημίου Πατρών).

 

 1. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η χωροταξική   οργάνωση της Δημόσιας παραλίμνιας  έκτασης των 8.000 στρεμμάτων  είναι η βάση για το μέλλον  του   αναπτυξιακού εγχειρήματος.  Ο καθορισμός των όρων δόμησης  για κατοικία και καταλύματα  οικοτουρισμού,  η πρόβλεψη για διαμόρφωση  κοινωφελών και  κοινοχρήστων χώρων  και η  γενικότερη οικιστική οργάνωση και  προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης είναι δεσμευτικές αρχές για το εναλλακτικό  και  οικολογικό  περιεχόμενο  που  επιδιώκουμε.

Συμπερασματικά  οι περιγραφόμενες προτάσεις μας από το 1  έως και το 11  μπορούν να υλοποιηθούν μετά την οριστική παραχώρηση  της δημόσιας παραλίμνιας έκτασης  8.000 στρεμμάτων στο Δήμο Ήλιδας . Η αναγκαία χρηματοδότηση που απαιτείται από τη πίστωση των 3.500.000 ευρώ αφορά  την  εκπόνηση  χωροταξικής  μελέτης,   καθώς και την μελέτη  αποκατάστασης και ενίσχυσης της βλάστησης  στο σύνολο του οικοσυστήματος  της  Λίμνης (   προτάσεις 12 και 13   )

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΗΝΕΙΟΥ

Αυτό που κρίνεται χρήσιμο να επισημανθεί, είναι ότι στην παγκόσμια  αγορά του τουριστικού προϊόντος ο τουριστικός προορισμός σε  οικοσυστήματα  Λιμνών  καταλαμβάνει σημαντικό  μερίδιο .

Αξίζει να αναφέρουμε ως παράδειγμα  την  μεγαλύτερη Λίμνη  του πλανήτη  ΤΙΤΙΚΑΚΑ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.800 μέτρων στα σύνορα  ΠΕΡΟΥ- ΒΟΛΙΒΙΑΣ στην οροσειρά των ΑΝΔΕΩΝ ,  έχοντας εμβαδόν 8.500 ΚΜ2  και στην οποία εκβάλουν  42 ποταμοί. Ο παγκόσμιος αυτός τουριστικός προορισμός καταγράφει σε ετήσια βάση  εκατομμύρια  επισκέπτες .

Εκείνο όμως που επιβάλλεται σήμερα να επισημανθεί , είναι ότι το εν λόγω εγχείρημα  έχει εξασφαλισμένες τις προϋποθέσεις  για την υλοποίηση  της αναπτυξιακής μελέτης. Έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των 3.500.000 ευρώ, από την 11 Ιουνίου του 2019 , επί Υπουργικής  θητείας  Χρήστου  ΣΠΙΡΤΖΗ  . Το επιχειρούμενο αναπτυξιακό εγχείρημα  , για να γίνει  πράξη  και να μην μείνει  η μελέτη ως έκθεση ιδεών  στο αρχείο του Υπουργείου Υποδομών  , έχει μια μόνη προϋπόθεση , να παραχωρηθεί στο Δήμο  Ήλιδας  η παραλίμνια  έκταση  των 8.000 στρεμμάτων , για να μπορεί ο Δήμος  Ήλιδας  , ως φορέας  παραγωγικής  ανάπτυξης   και πυλώνας  του δημοσίου συμφέροντος  να εκτελέσει όλα τα προβλεπόμενα  έργα  υποδομής  και ταυτόχρονα  να διαμορφώσει συνθήκες  ενδιαφέροντος  για  εγκατάσταση κατοικιών  και  καταλυμάτων  οικοτουρισμού, παρέχοντας κίνητρα  π.χ. την εκχώρηση των απαιτούμενων εκτάσεων  με την επιβολή  συμβολικού  μακροχρόνιου  δημοτικού  τέλους  χρήσης.

Εδώ είναι σαφές , ότι με την υλοποίηση όλων των περιγραφομένων  δράσεων , θα θεμελιωθεί ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ  ΛΙΜΝΗΣ   ΠΗΝΕΙΟΥ .

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ      ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΛΙΔΑΣ .

Κοινοποιούμε την πρότασή  μας  στον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Ήλιδας, ώστε  να εισάγουν ως θέμα  το  ΑΙΤΗΜΑ   προς  το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την παραχώρηση της Δημόσιας Παραλίμνιας έκτασης των 8.000 στρεμμάτων στον Δήμο Ήλιδας.

Κρίνουμε  τέλος  ως  απόλυτα  χρήσιμο  το  εν  λόγω εγχείρημα  να  περάσει  στην Τοπική  Κοινωνία,  για  να ενημερωθούν  οι πολίτες και  η νέα γενιά  με  την  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΕΙΔΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΔΗΜΟ   ΗΛΙΔΑΣ.

 <ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ>

   < <ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ>>

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΡΑΛΛΗΣ

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα