ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΡΓΟΥ

Πρωτοβουλία του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών για την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης! (βίντεο)


Την άμεση δημοπράτηση του έργου υπογειοποίησης των δικτύων φυσικής ροής – καναλετών του ΤΟΕΒ Γαστούνης ζητά το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών του νομού, βάζοντας στην «ατζέντα» του μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Ηλείας. Το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ, με δυνατότητα  άρδευσης 18.000 στρεμμάτων.

Την πρωτοβουλία αυτή παρουσίασε το μεσημέρι ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, πλαισιωμένος από τους εκπροσώπους του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών κ.κ. Τάκη Αντωνακόπουλο – δήμαρχο Πύργου, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και Δημήτρη Κράλλη, πρώην δήμαρχοι Αμαλιάδας και επικεφαλής παρατάξεων και τον αναπληρωτή δήμαρχο Πηνειού κ. Πάνο Θεοδωρακόπουλο

Αναλυτικότερα, στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο κ. Μαρίνος είπε:

«Πολίτες της Ηλείας

Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών ως φορέας Συλλογικής Ηλειακής δράσης , δεσμεύεται αποκλειστικά από τις αρχές της ιδρυτικής του διακήρυξης όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ιδρυτική του Συνέλευση στις 11 Νοεμβρίου 2019 , στο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΞΥΣΤΡΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

Σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες , για ανάδειξη των αναγκαίων έργων υποδομής , επιδιώκοντας ταυτόχρονα, την αξιοποίηση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων του Νομού, για να οικοδομηθεί η παραγωγική  Ηλεία του μέλλοντος. Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών, αντιλαμβάνεται ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων , αποτελεί οξύτατο πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άμεση δημοπράτηση του έργου.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΡΟΗΣ – ΚΑΝΑΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, Προϋπολογισμού 17.420.000 ευρώ, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, ο δήμαρχος Πηνειού τόνισε:

«Στις 17-5-2010 , η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπάτζελη, με διαγνωστική διαδικασία ενέκρινε την ανάθεση μελέτης, για την συνολική υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής – καναλέτων στο Νομό Ηλείας.

Η μελέτη περιλαμβάνει τα ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ – ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ- Α΄ΠΥΡΓΟΥ- ΠΕΛΟΠΙΟΥ – ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ , η δυνατότητα άρδευσης από το έργο ανέρχεται στις 60.000 στρεμ . Η μελέτη εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο HYRDOMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

Το κόστος της μελέτης ανήλθε στο 1.500.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε στις 30/11/2012. Το έργο Υπογειοποίησης Δικτύων Φυσικής Ροής – Καναλέτων ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ , με προϋπολογισμό  17.420.000 ευρώ και δυνατότητα άρδευσης τα 18.000 στρεμ εντάχθηκε σε προγράμμα  χρηματοδότησης για υλοποίηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ στις 2/7/2019. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Γ.Τ.Α.Α.  Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του 2023. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αδράνειας, ως προς την δημοπράτηση  του . Για αυτό διεκδικούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων , την ενεργοποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης του.

Ειδικότερα εδώ πρέπει να σημειώσω το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον του προέδρου του ΤΟΕΒ κ. Δημητρίου Κουλούρη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού. Προϋπόθεση για την δημοπράτηση του έργου, αποτελεί η έκδοση Υπουργικής απόφασης για κήρυξη των απαλλοτριώσεων (ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ 24.000 ευρώ), για να ανοίξει ανεμπόδιστα η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ».