18.3 C
Pýrgos
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Πρωτομαγιά 2018: σαν και τότε

spot_img

Προτεινόμενα

Η 1η Μαΐου είναι ημέρα διεκδίκησης των εργατών. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το επόμενο διάστημα μέσα από αιματηρούς αγώνες το εργατικό κίνημα κατάφερε να εξασφαλίσει το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.α. Τίποτα από αυτά δεν χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρές και επίμονες κινητοποιήσεις.

Σήμερα οι «εθελόδουλες» πολιτικές , ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων,   τείνουν να εγκαταστήσουν στη χώρα μας ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Θέλουν εν μια νυκτί να καταρρακώσουν όλη αυτήν την κοινωνική αξιοπρέπεια που κατακτήθηκε σε διάστημα ενάμισι αιώνα περίπου. «Δεν γίνεται αλλιώς» μας λένε. Έτσι, με πρόσχημα τον κίνδυνο χρεοκοπίας της  χώρας αλλά και με την απειλή πλέον του πολέμου γύρω μας,  έχουν οδηγήσει σε κοινωνική χρεοκοπία την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και κάθε λαϊκή οικογένεια. Και δε εννοούν να σταματήσουν!

Συνεχίζει όλη η χώρα να μετατρέπεται σε μια απέραντη ζώνη φτηνής, ευέλικτης ενοικιαζόμενης στρατιάς ανθρώπων χωρίς δικαιώματα. Μάλιστα φροντίζουν να  εκπαιδεύουν  επίσημα σε αυτό το μοντέλο και τους αυριανούς πολίτες με θεσμούς σαν αυτούς της μαθητείας. Βάζουν στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση· τόλμησαν και έβαλαν  χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας γιατί θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συνδικάτα, για να μπορούν να συνεχίζουν να  τους εκμεταλλεύονται χωρίς εμπόδια.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εξ αρχής είχαν δώσει τα διαπιστευτήρια τους στο Κεφάλαιο αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρότι έχει πολλά μέλη που αναδείχθηκαν μέσα από  αντισυστημικές –αριστερές διακηρύξεις, υλοποίησαν και υλοποιούν στο ακέραιο τις αντιλαϊκές  επιταγές της Ε.Ε.-ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, υπονομεύοντας, με τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές τους, τους μέχρι τώρα νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων αλλά και τις ελπίδες τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον η Εργατική Πρωτομαγιά του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις, που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως ο πρόσφατος βομβαρδισμός στη Συρία από τα γεράκια του πολέμου ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η κυβέρνηση συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή. Παραχωρεί γη και ύδωρ σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, σε όσους δημιουργούν τις συνθήκες για εξόντωση των λαών, σε όσους ευθύνονται για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά και υποκριτικά εκφράζει λόγια συμπάθειας για όσους θαλασσοπνίγονται ή όσους έχουν εγκλωβισμένους και στοιβαγμένους για μήνες στα κέντρα ταυτοποίησης των νησιών.

Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες ετοιμάζει νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας παραπλανήσει με το δικό της  success story περί εξόδου από τα μνημόνια. Η ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να είναι προς όφελος μας, των ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, δεν είναι «δίκαιη» αντίθετα προϋποθέτει μνημόνια διαρκείας, το βάθεμα της εκμετάλλευσης μας.

Είναι λοιπόν και σήμερα ίδια η ανάγκη για ρήξη απέναντι στις πολιτικές και τους εφαρμοστές της, όπως ακριβώς πριν 131 χρόνια.  Συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη, στηριζόμαστε στη συλλογική μας δύναμη για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μέτρων.

Δεν υποχωρούμε! Απαιτούμε:

  • Την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
  • Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Δημιουργία ανθρώπινων, προσωρινών και ανοιχτών χωρών φιλοξενίας. Όχι στο μίσος των εθνικιστών.
  • απαλλαγή από τους θεσμούς που εκπροσωπούν την εκβιαστική πολιτική του δανεισμού (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΟΣΑ, κυβέρνηση)
  • διαγραφή τους χρέους και των δεσμεύσεων που έχουν επιβληθεί
  • υπεράσπιση και επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων
  • ακύρωση κάθε ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

 

Δεν θα υποταχτούμε! Θα αγωνιστούμε για τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, για τα εργασιακά δικαιώματα μας, την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, την αξιοπρέπεια των μισθών μας.

 

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλοι δυναμικά τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά:

  • 9:00 πμ στο 2ο ΛΥΚΕΙΟ Πύργου
  • 10:30 πμ στην κεντρική πλατεία Πύργου

Πύργος 30-4-2018

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα