31 C
Pýrgos
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πρωτοφανείς καταστροφές των Δασών μας και πινακίδων προστασίας, από ασυνείδητους….

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Πρωτοφανείς καταστροφές των Δασών μας και πινακίδων προστασίας, από ασυνείδητους…. Διαμαρτυρία στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ.

Μετά την πρωτοφανή ενέργεια κάποιων ολετήρων του Δάσους και «λεβεντονιών» παραβατών των Νόμων, να καταστρέψουν με ντουφεκιές τις πινακίδες που είχε τοποθετήσει πέρυσι το Δασαρχείο για την προστασία του δάσους και την συστηματική καταστροφή ελατοδάσους στον «Πόντο» (αλλά και πουρναριών στη «Σβαρνιά»), στείλαμε το παρακάτω έγγραφο διαμαρτυρίας.

Είναι αλήθεια ότι αμέσως ευαισθητοποιήθηκε η Δασική Υπηρεσία και ξανάβαλε αμέσως  νέες πινακίδες και παράλληλα ξεκίνησε την επιβαλλόμενη ανακριτική διαδικασία  για την αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών που επισύρει ποινή φυλάκισης 2 ετών … Ελπίζουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν, όχι μόνο οι δράστες της καταστροφής των πινακίδων αλλά και των ελάτων και πουρναριών.

Διαβάστε το έγγραφο:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ – ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»

27063 Λαμπεία Ηλείας Τηλ 6972295293

    Αρ. πρωτ. 2486                              Λαμπεία (Δίβρη) 13-3-2019

                                                   

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ

                        Προς τον Δασάρχη Πύργου

                                    Κον Παναγιώτη Λάττα -ΠΥΡΓΟΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. ΔΕ Λαμπείας  2. Κοινότητα Λαμπείας 3. Αστυν. Σταθμό Λαμπείας

 

ΘΕΜΑ: Καταστροφή πινακίδων του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ- Κατά σύστημα και κατ΄ εξακολούθηση κλαδονομή δάσους ελάτων και πρίνων στη Δίβρη (Λαμπεία) – Πλήρης εγκατάλειψη του δασικού δρόμου προς το ελατοδάσος Λαμπείας

Αξιότιμε Κε Δασάρχη

            Με θλίψη μας, σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς συνεχίζεται το εγκληματικό έργο κάποιων ασυνείδητων συμπατριωτών μας ή ξένων περαστικών, εις βάρος των δασών της κωμόπολης Δίβρης. Αυτό διαπιστώσαμε μετά αυτοψία που κάναμε «στον τόπο των εγκληματικών ενεργειών» το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε εκ καθήκοντος.

Α. Κατέστρεψαν τις ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ Πύργου!!….

Κάποιοι ασυνείδητοι (ή μάλλον συνειδητοί εγκληματίες του δάσους και της ευνομίας) ντουφέκισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς και με μανία δύο πινακίδες που είχε βάλει το Δασαρχείο Πύργου για την προστασία των δασών μας.
Μια στη θέση “Σβαρνια” και μια στη θέση Αη-Γιώργης στα “Φεφελαίικα” της συνοικίας Λαζαροβασιλαιων…Επισυνάπτουμε τις φωτογραφίες για να «θαυμάσετε» (όπως και μείς) την …λεβεντιά και την παλιανθρωπιά των ολετήρων….

Βεβαίως γνωρίζουμε ότι εσείς προσωπικά Κε Δασάρχη κάνετε ότι είναι δυνατόν για την προστασία των δασών μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι το προσωπικό του Δασαρχείου είναι ελλιπές, πλην όμως, θα πρέπει και οι περιοδεύοντες δασικοί υπάλληλοι να εντείνουν την επιτήρηση για φύλαξη των δασών μας με περισσότερη αυστηρότητα και συνέπεια.

 Ελπίζουμε, πολύ σύντομα να ξεκινήσει ανακριτική έρευνα για την αποκάλυψη των δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους, όπως προβλέπει ο Νόμος….

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για βοηθήσουμε (όπως πρέπει να φροντίσει η Αστυνομία, ο Δήμος και η Κοινότητα Λαμπείας)  για την αποκάλυψη των εγκληματιών αυτών που σίγουρα είναι ή κυνηγοί ή τσοπάνηδες που βόσκουν εκεί κοντά τα ζώα τους ή άλλοι “λεβέντες” (που δεν φοβούνται το Νόμο) και τους ….ενοχλούσαν οι πινακίδες. Δεν θέλουμε να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα ενεργήσουν τα δασικά όργανα για να βρουν τους δράστες, αλλά με λίγη προσπάθεια θα σταματήσουν αυτή την ασυδοσία.

Β. Εγκληματική και διαρκής καταστροφή του ελατοδάσους Λαμπείας

            Ως γνωστόν το μοναδικό δάσος ελάτων στο Νομό Ηλείας (αυτό των «Ιερών Λαμπείων Ορέων» κατά Όμηρον, Παυσανίαν, Στράβωνα κλπ) και ιδιαίτερα στην περιοχή «Πόντου-Αγ. Παντελεήμονος» Δίβρης, οσημέραι  γερνάει και εξαφανίζεται σιγά σιγά.

Δεν φτάνει μόνο η κλιματική αλλαγή που ξηραίνει τα μικρά έλατα, έρχεται μετά η ασύδοτη βόσκηση που  εξαφανίζει τα φυόμενα ελατάκια, συνεχίζει η κλαδονομή («κλάρισμα») και τα τελειώνει το φονικό αλυσοπρίονο. Και όλα αυτά υπό το (μη) «άγρυπνο» βλέμμα των αδιάφορων συμπολιτών μας αλλά και ενίοτε και των δασικών σας οργάνων….

Μόλις προχτές σε μια επιτόπια επίσκεψή μας στην περιοχή του «Πόντου» είδαμε τις φρέσκες κλάρες ελάτων κάτω από αποψιλωμένα έλατα, που σε λίγο καιρό θα μας αφήσουν χρόνους… Κάποιες επισυναπτόμενες φωτογραφίες μας, για του λόγου το αληθές.

Το ίδιο εξακολουθεί να γίνεται (μετά μια μικρή ανάπαυλα, όταν μπήκαν προ τριμήνου οι πινακίδες) στο δάσος της «Σβαρνιάς». Οι δυο κτηνοτρόφοι είναι πάλι μέσα συνέχεια για βόσκηση και μάλιστα ο ένας «δουλεύει» το πριόνι στα νεαρά πουρνάρια όπως στο παρελθόν…

Γ. Εγκατάλειψη του δασικού δρόμου προς άνω Μονή Δίβρης και ελατοδάσος

            Ο δασικός δρόμος που οδηγεί προς την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης, στον «Πόντο» και συνέχεια προς το διάσελο Αη-Γιώργη- Αστρά, έχει κυριολεκτικά κλείσει για τα μικρά αυτοκίνητα των επισκεπτών του δάσους  και είναι ….ορθάνοικτος για φορτηγά και τα 4Χ4 των καταστροφέων του δάσους με το αλυσοπρίονο.

            Τα ρείθρα απορροής των ομβρίων (γράνες) έχουν εξαφανιστεί, οι νεροφαγιές έχουν διαλύσει το οδόστρωμα που είναι αδιάβατο για  μικρά αυτοκίνητα, οι βράχοι πέφτουν και δεν απομακρύνονται.

            Γνωρίζετε βεβαίως, ότι αυτός ο δρόμος είχε «εργολαβικές αμαρτίες» όταν διατέθηκαν σοβαρά κονδυλια που πήγαν στον αέρα, αλλά μια συντήρηση στοιχειώδης εκ μέρους του Δασαρχείου (με τα μηχανήματα που διαθέτει) είναι απαραίτητη εκ μέρους σας ενέργεια.

Αξιότιμε Κε Δασάρχη

            Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα πράξετε τα δέοντα. Το ελατοδάσος της Δίβρης (αλλά και τα άλλα δάση)  είναι το θεάρεστο δώρο και η «προίκα» της Φύσης στη γενέτειρά μας και θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας να τα προστατέψουμε. Και θέλουμε το Δασαρχείο Πύργο να εντείνει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, επαναφέρουμε το αίτημα για την επαναλειτουργία του Δασοφυλακείου Λαμπείας (που υπήρχε προ αιώνων)  με μόνιμο δασοφύλακα και παρακαλούμε να το επανεξετάσετε.

Μετά  τιμής

Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ

Σωτήρης Χ. Σωτηρόπουλος

(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα