14.7 C
Pýrgos
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Πρόσκληση στην Κροατία για συμμετοχή στον ΗΝΙΟΧΟ 2019 – Η Κροατική Αεροπορία στην πίστα της 117 ΠΜ

spot_img

Βελτίωση της ήδη υφιστάμενης διμερούς αμυντικής συνεργασίας με πρόσκληση συμμετοχής της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας στην πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” της ΠΑ, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στην Κροατία

Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μετέβη στην Κροατία κατόπιν προσκλήσεως του Κροάτη ομολόγου του Στρατηγού Mirko Šundov, συζήτησαν μια σειρά ενεργειών για την περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή της Κροατικής Αεροπορίας στον ΗΝΙΟΧΟ αλλά και συνεκπαιδεύσεις σε ασκήσεις Ερεύνης – Διασώσεως (SAR).

Η ενδεχόμενη συμμετοχή κροατικών MiG-21 θα αυξήσει πάντως ακόμη περισσότερο την ποικιλία των τύπων που συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή διεθνή αεροπορική άσκηση της ΠΑ, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, προσθέτοντας έναν τύπο μαχητικού που αποτελεί «κλασσική» απειλή και θα μπορούσε να έχει εξαιρετική προοπτική ιδίως σε ρόλο «Aggressor».

Πηγές του ΓΕΕΘΑ διευκρίνησαν οτι η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει επίσημα την πρόσκληση και αναμένουμε πλέον την απάντηση από πλευράς Κροατίας, για το αν τελικά θα ανταποκριθεί, προκειμένου η Αεροπορία της χώρας να συμμετέχει στον ΗΝΙΟΧΟ του 2019. Για αυτό προφανώς,  ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της Διοικήσεως της Κροατικής Αεροπορίας, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή, Ταξίαρχο Mato Mikić, με τον οποίον συζήτησαν επί θεμάτων συνεργασίας της ΠΑ των δύο χωρών, ενώ ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της Κροατικής Αεροπορίας.

Μάλιστα ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε την ευκαιρία να μπεί και στο πιλοτήριο ενός MiG-21 και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του από Κροάτες χειριστές.

Σημειώνεται οτι ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στη συνάντηση του με τον Στρατηγό Šundov συζήτησαν σειρά θεμάτων ανάμεσα στα οποία την αναβάθμιση της άσκησης δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Salamis Storm» με τη συμμετοχή της Κροατίας μαζί στις μονάδες που προέρχονται από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Επιπλέον προτάθηκε η συμμετοχή προσωπικού των Κροατικών ΕΔ (134 στελέχη) σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), ενώ αναδείχτηκε η ανάγκη για συνέχιση της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, στην οποία η Κροατία συμμετέχει με 1 περιπολικό σκάφος στη δύναμη της Frontex.

Τέλος συζητήθηκαν πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η Adriatic and Ionian (ADRION) Initiative που συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται οτι η Κροατική Αεροπορία διαθέτει σήμερα μικρή δύναμη μαχητικών τύπου MiG-21 Bis της 91 Zrakoplovna Baza (91ZB) με έδρα το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ καθώς και ελικόπτερα Mi-Mil 17 Sh, τα οποία ενδεχομένως να δούμε μεταξύ των άλλων φιλοξενούμενων δυνάμεων, στην πίστα της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Φυσικά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν λογικά τους επόμενους μήνες ανάμεσα στις δύο αεροπορικές δυνάμεις.

Η Κροατία είχε συμπληρώσει το στόλο της με 12 μεταχειρισμένα MiG-21 από την Ουκρανία προ 3ετιας αλλά αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα καθώς μόνάχα 4 παραδόθηκαν αξιόπλοοα. Στα υπόλοιπα ανακαλύφθηκαν κακοτεχνίες, μη δηλωμένα τμήματα και ανταλλακτικά αγνώστου προελεύσεως καθώς και ελλιπής συντήριση στους κινητήρες και κακοτεχνίες σε πολλαπλά σημεία με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Η χώρα συνέχισε να διατηρεί ικανότητα άσκησης αεροπορικού ελέγχου αλλά για αρκετό καιρό υπέφερε από εξαιρετικά χαμηλές διαθεσιμότητες στο στόλο των MiG-21.

ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα