ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρόταση-«βόμβα» της ΕΠΣ Αχαΐας που αλλάζει τα δεδομένα σε Γ΄ Εθνική και τοπικά


Μια πρόταση-«βόμβα» έρχεται από την ΕΠΣ Αχαΐας η οποία μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στη Γ΄ Εθνική, αλλά και να αυξήσει τον συναγωνισμό στα τοπικά. Είναι έτοιμη μάλιστα να κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Μια πρόταση, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τις μεγάλες και ιστορικές ομάδες της κατηγορίας, στις οποίες θα δώσει ένα έξτρα κίνητρο να αγωνιστούν, αλλά και μια ευκαιρια να προβιβαστούν.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Με τα έως τώρα δεδομένα και μετά την τελευταία τροποποίηση του ΚΑΠ, για κάθε ομάδα της Γ΄ Εθνικής η οποία αποσύρεται, υπάρχει πρόβλεψη να πάρει τη θέση της ομάδα της οικείας ΕΠΣ. Με τον τρόπο αυτό, προβιβάστηκε πέρσι η δευτεραθλήτρια Ζακύνθου, ο ΑΠΣ Ζάκυνθος, ο οποίος πήρε τη θέση του Κατασταρίου, το οποίο αποσύρθηκε από το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Παράλληλα, υπάρχει και μια πρόβλεψη στον ΚΑΠ, η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο Πρωταθλητής κάποιας Ένωσης, δεν θέλει να συμμετάσχει στη Γ΄ Εθνική, να αντικαθίσταται από τον δευτεραθλητή και αντίστοιχα, αν ούτε ο δευτεραθλητής θέλει, από τον τριταθλητή. Η ΕΠΣ Αχαΐας, δεν προτίθεται να προτείνει κατάργηση αυτών διατάξεων, αλλά κάτι άλλο, διαφορετικό, κάτι επιπλέον, ενισχυτικό της διάταξης αυτής, αλλά και συνάμα πολύ ουσιαστικό.

 

Η πρόταση της ΕΠΣ Αχαΐας

Η πρόταση την οποία θα κάνει η ΕΠΣ Αχαΐας στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, θα είναι η εξής:

Να χωριστεί η Γ΄ Εθνική σε τμήματα, με βάση κάποιες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει εδώ και χρόνια από την ΕΠΟ στα πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων. Και αυτό να συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα για να γίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων. Οπότε, εάν προκύψει μια ομάδα της Γ΄ Εθνικής η οποία δεν θέλει να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα (π.χ. το Τσιλιβή από τη Ζάκυνθο) και συνάμα η δευτεραθλήτρια της οικείας ΕΠΣ, δεν επιθυμεί ούτε και αυτή με τη σειρά της να δηλώσει συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική, να αποκτάει δικαίωμα συμμετοχής η δευτεραθλήτρια της μεγαλύτερης ΕΠΣ της οικείας περιφέρειας. Έτσι για παράδειγμα, αν δεν θέλει να δηλώσει συμμετοχή ο Πρωταθλητής Ζακύνθου Εθνικός Σκουλικάδου, αλλά ούτε και ο δευτεραθλητής, το Καταστάρι, την κενή θέση να αναπληρώνει ο δευτεραθλητής της μεγαλύτερης ΕΠΣ της οικείας περιφέρειας, εν προκειμένω η Αχαϊκή. Και αν αντίστοιχα ούτε η Αχαϊκή θέλει να συμμετάσχει, δικαίωμα να αναπληρώσει τη θέση να λαμβάνει ο δευτεραθλητής μιας επόμενης Ένωσης (π.χ. της Ηλείας η Δόξα Νέας Μανολάδας κ.ο.κ.). Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χάνεται καμία κενή θέση. Θα μπορεί η ΕΠΟ να συγκεντρώνει κάποια επιπλέον χρήματα που χάνει από τις αποσύρσεις, χρήματα τα οποία θα μπορεί να μοιράζει στη συνέχεια στις ομάδες των νησιών, οι οποίες έχουν αυξημένα έξοδα μετακινήσεων. Θυμίζουμε ότι πέρσι ο Πρωταθλητής Κεφαληνίας-Ιθάκης δεν δήλωσε συμμετοχή, η θέση του χάθηκε και δεν αναπληρώθηκε, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να μπει κάποια δευτεραθλήτρια μιας από τις μεγαλύτερες Ενώσεις.

Όταν λοιπόν θα ολοκληρώνεται η διαδικασία με τον τρόπο αυτό και θα αναπληρώνοται οι όποιες κενές θέσεις, να προχωράει η ΕΠΟ και στον καταρτισμό των ομίλων.

 

Ντάσιος: «Η ΕΠΣ Αχαΐας δεν θα πάει για εκδρομή στη Γ.Σ. της ΕΠΟ»

Την πρόταση αυτή, σχολιάζει το μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΣ Αχαΐας, Κώστας Ντάσιος, ο οποίος και μιλάει στο ilia.news, ουσιαστικά για μια πρόταση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε ομάδες μεγάλων Ενώσεων, να συμμετάσχουν στη Γ΄ Εθνική, χωρίς να τους στερείται η δυνατότητα: «Εκτός από την ευκαιρία που παρέχεται στην ΕΠΟ να προβιβάσει κάποιες ομάδες οι οποίες ενδιαφέρονται και με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από αυτές τις ομάδες, να στηρίξει οικονομικά εκείνες που πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι οι ομάδες των νησιών μας, αναβαθμίζει και τα τοπικά πρωταθλήματα. Διότι θα δώσει το κίνητρο σε μια ομάδα η οποία δεν μπορεί να βγει πρώτη, να παλέψει όλα τα παιχνίδια, να διεκδικήσει μια δεύτερη θέση, η οποία υπό προϋποθέσεις θα της δώσει άνοδο. Όπως καταλαβαίνετε, η ΕΠΣ Αχαΐας, δεν θα πάει στη Γ.Σ. της ΕΠΟ για εκδρομή, αλλά θα πάει με προτάσεις, με θέσεις, για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και του Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, το οποίο αντιπροσωπεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και είναι ο προθάλαμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

 

Και άλλες επιμέρους αποφάσεις της ΕΠΣ Αχαΐας

Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Ντάσιος, η ΕΠΣ Αχαΐας εξετάζει και κάποιες επιμέρους δικές της, “εσωτερικές” αλλαγές, με στόχο την ελάφρυνση των σωματείων της από τα οικονομικά βάρη και αφορούν αποκλειστικά στην ίδια την ΕΠΣ: «Πέρα από τις προτάσεις μας προς την ΕΠΟ, προχωρούμε και εμείς, σαν ΕΠΣ Αχαΐας, σε κάποιες πρωτοβουλίες οικονομικής ελάφρυνσης των σωματείων μας. Όπως για παράδειγμα η μείωση στο παράβολο της συμμετοχής. Όπως η μείωση στα πρόστιμα, αλλά και στα έξοδα της διαιτησίας. Μπορούμε επίσης, να ορίζεται κατόπιν κοινής αποδοχής των αγωνιζόμενων σωματείων, ένας παρατηρητής αγώνα, ο οποίος δεν θα χρειάζεται να αποζημιωθεί. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των ομάδων της ΕΠΣ Αχαΐας. Τέλος, νας σας αναφέρω ότι η ΕΠΣ Αχαΐας προσέλαβε δικηγόρο, ο οποίος θα εξυπηρετεί τα σωματεία της Ένωσης, σχετικά με την εγγραφή τους στο μητρώο αθλητικών σωματείων. Μαζί με τα μέλη της Ε.Ε. που προσφέρουν προσωπική εργασία, κάθε σωματείο θα μπορεί να απευθύνεται στην ΕΠΣ και να εγγράφεται στο μητρώο».