ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Πύργος: Εορτάστηκε και φέτος ο Πολιούχος Αγ.Χαράλαμπος (βίντεο)

  • 96
    Shares

Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα με την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής και την Λιτάνευση της Εικόνας στους δρόμους της πόλης.

Πλαισίωσαν την εορτή ,όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ,πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, και τους Επισκόπους Ανδρούσης κ. Κωνσταντίνο ,Ωλένης κ. Αθανάσιο και ο Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Ηλείας κ. Δαμασκηνός Πετράκος και δεκάδες Ιερείς.

Άγημα στρατιωτών της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου συνόδευε επίσης την πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής “”Απόλλων”” Πύργου.
Χιλιάδες κόσμου από τον Πύργο και άλλες περιοχές της Ηλείας ακολουθούσαν την πομπή.
Επίσης παρέστησαν οι Βουλευτές Ηλείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κ. Μάκης Μπαλαούρας, κ. Κώστας Τζαβάρας και κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης ΠΔΕ κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Μπράμος, οι Δήμαρχοι Πύργου και Πηνειού κ. Γαβρίλης Λιατσής και κ. Αλέξης Καστρινός,κ.Γιώργος Κοντογιάννης ,κ.Βλαγκούλης, κ. Διονύσιος Καλαματιανός,ο κ. Σάκης Κότσιφας υπ. Βουλευτής Ηλείας με το Κίνημα Αλλαγής , Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι πολλών φορέων της πόλης και του Νομού.
Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Δίας κ. Γερμανός και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής παρέθεσαν επίσημο γεύμα , στο κέντρο “”Κίρκη”” του Αγίου Γεωργίου Πύργου.

ΤΙΜΉΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΈΠΕΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΎΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΟι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα με την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής και την Λιτάνευση της Εικόνας στους δρόμους της πόληςΜε την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε σήμερα εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, η μνήμη του Πολιούχου Πύργου.Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, με Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής και κορυφώθηκαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου, όπου στις 7 το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, και τους Επισκόπους Ανδρούσης κ. Κωνσταντίνο και Ωλένης κ. Αθανάσιο.Στις 11 το πρωί έγινε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας κατά την καθιερωμένη τάξη.Στην κεντρική πλατεία Πύργου ανεπέφθη δέηση και η πομπή συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης μέχρι την επιστροφή στον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής.Πλαισίωσαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Ηλείας κ. Δαμασκηνός Πετράκος και δεκάδες Ιερείς. Άγημα στρατιωτών της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου συνόδευε επίσης την πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ""Απόλλων"" Πύργου.Χιλιάδες κόσμου από τον Πύργο και άλλες περιοχές της Ηλείας ακολουθούσαν και φέτος ο καιρός ήταν σύμμαχος.Επίσης παρέστησαν οι Βουλευτές Ηλείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κ. Μάκης Μπαλαούρας, κ. Κώστας Τζαβάρας και κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης ΠΔΕ κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο θεσμικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Μπράμος, οι Δήμαρχοι Πύργου και Πηνειού κ. Γαβρίλης Λιατσής και κ. Αλέξης Καστρινός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο πρώην Διοικητής ΙΚΑ συμπολίτης κ. Διονύσιος Καλαματιανός, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι πολλών φορέων της πόλης και του Νομού.Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Δίας κ. Γερμανός και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής παρέθεσαν επίσημο γεύμα στους προσκυνημένους, στο κέντρο ""Κίρκη"" του Αγίου Γεωργίου Πύργου.Όπως είθισται κάθε χρόνο διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη, στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, που διοργανώνεται από την ""ΔΕΠ ΟΤΑ Α.Ε."", όπου συνδράμοντας του καλού καιρού αυτές τις μέρες, δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσμο, να επισκεφθεί τον χώρο διεξαγωγής της Εμποροπανήγυρης.Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου!!(ΡΕΠΟΡΤΆΖ και Βιντεοκάλυψη από τον ΑΝΚ)

Publiée par Αντρέας Καπογιάννης sur Dimanche 10 février 2019

Ο Αγιος Χαράλαμπος

Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Στις πηγές αναφέρεται και ως Χαράλαμπος, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως Χαραλάμπιος. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπης γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαραλάμπη. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του.

Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαραλάμπη, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Απολυτίκιο

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες· έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων, την σκοτόμαιναν μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.


  • 96
    Shares