36.5 C
Pýrgos
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πώς η πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων έμεινε εκτός της οικονομικής ενίσχυσης-Επιστολή Δημητριάδη σε Αυγενάκη

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Τόσο εδώ στην Ηλεία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων και ιδιαίτερα εκείνων του ποδοσφαίρου, έμεινε εκτός της επιχορήγησης από την Πολιτεία των 800 ευρώ. Αυτό, έγινε επειδή η πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων, τελεί υπό καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ, συγκαταλέγεται δηλαδή στα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Πριν μερικές μέρες, εδώ από το ilia.news, ο Γιώργος Τσουραπάς, μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΣΗ ανέδειξε μέρος του προβλήματος, ζητώντας να γίνει απευθείας επιχορήγηση των σωματείων μέσω των ΕΠΣ, σε όλα ανεξαιρέτως τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Με επιστολή του σήμερα το πρωί προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββας Δημητριάδης, ζήτησε ακριβώς αυτό, με τον πιο σαφή τρόπο.

Ο Σάββας Δημητριάδης, τονίζει πως στους ΚΑΔ οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν για την αποζημίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ) δεν υπάρχει διευκρίνιση για τα ερασιτεχνικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των ερασιτεχνικών σωματείων όλης της χώρας.

Επίσης ο κ. Δημητριάδης καλεί τον κ. Αυγενάκη να προχωρήσει σε επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω των ενώσεων τους ή της Ε.Π.Ο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υφυπουργέ,

Με το από 31.03.2020 δελτίο τύπου σας, ανακοινώσατε ότι καταφέρατε να εντάξετε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στα μέτρα στήριξης που αφορούν τον ιό Covid-19, προκειμένου αυτά να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800,00 €. Στο ίδιο δε δελτίο τύπου αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο ΚΑΔ της ΑΑΔΕ με αριθμό 94991601 (υπηρεσία πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων).

Ωστόσο, στο ΦΕΚ 1457 τευχ. δεύτερο με την απόφαση 39162ΕΞ/2020, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στις 16.04.2020, ο προαναφερόμενος ΚΑΔ με αριθμό 9499 αναφέρεται σε δραστηριότητες άλλων οργανώσεων π.δ.κ.α., δηλαδή (που δεν καταχωρείται αλλού) και αφαιρέθηκε τελείως ο παραπάνω ορισμός.

Επίσης, στο αναφερόμενο ΦΕΚ αναλύοντας την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον τρόπο απόκτησης αυτής, σε κανένα σημείο δεν υπάρχει διευκρίνιση που να αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία αποτελούν και ποσοστό 95% του συνόλου των ερασιτεχνικών σωματείων όλης της χώρας, ειδικά δε αυτών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Αντιθέτως, το συγκεκριμένο ΦΕΚ αναφέρεται σε επιχειρήσεις όλων των μορφών (εκτός των ΑΕ),ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, που επλήγησαν δυνάμει της αναστολής των εργασιών τους (βλ.άρθρα 1-2 (Δικαιούχοι),-3 (προϋποθέσεις),-4.(Διαδικασία υποβολής, η οποία παραπέμπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ). Εδώ λοιπόν συμπεριλαμβάνει και τους ΚΑΔ 9312 (δραστηριότητες αθλητικών ομίλων) και 9319 (άλλες αθλητικές δραστηριότητες), οι οποίοι όμως ΚΑΔ προϋποθέτουν να είναι επιχειρήσεις με την ευρεία έννοια του όρου και όχι σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στην ηλεκτρονική μάλιστα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, την οποία απεύχομαι να μην συμπληρώσει κανένα ερασιτεχνικό σωματείο με ψευδή στοιχεία.

Κύριε Υφυπουργέ, αντιλαμβανόμενος την προσπάθειά σας να παράσχετε βοήθεια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, αισιοδοξώ ότι η προσπάθειά σας αυτή δεν στηρίζετε σε έωλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Θα ήταν άδικο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η απροσεξία ορισμένων ανθρώπων να δώσει φρούδες ελπίδες σε αυτούς τους ερασιτέχνες παράγοντες που σκέφτονται ακόμη και τώρα την επόμενη μέρα της επιβίωσης του σωματείου τους.

Θέλω να σας ενημερώσω τι σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (γιατί προφανώς οι σύμβουλοι σας δεν γνωρίζουν την δομή του), η οποία δομή αποτελείται από εθελοντές παράγοντες που δημιουργούν σωματεία στην γειτονιά τους ή στο χωριό τους για να ωθήσουν την νεολαία των περιοχών τους στο ποδόσφαιρο παράγοντας κοινωνικό έργο. Να σας γνωρίσω δε ότι η δύναμη τους είναι τέτοια που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες ανατροπές σε οποιαδήποτε πολιτικά σκηνικά και αυτή η δύναμη τους αντλείται μέσα από την αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες που δρουν. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κ. Αυγενάκη, δεν είναι επιχειρήσεις, είναι σωματεία που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ελπίζω να μην βγω αληθινός στην προφητική ανάρτηση που έκανα προ αρκετών μηνών, δυνάμει της οποίας αναγκαστήκατε να με πάρετε τηλέφωνο και μού υποσχεθήκατε να κάνω υπομονή αναμένοντας τα μέτρα στήριξης που θα πάρει το υπουργείο σας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εξήρα τα άμεσα αντανακλαστικά σας δημοσίως, αλλά ακόμη αναμένω τα μέτρα στήριξης αναγνωρίζοντας βέβαια την μικρή φοροαπαλλαγή που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών για τις δωρεές των επιχειρήσεων προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που δυστυχώς αποδείχθηκε τόσο μικρή που δεν προκάλεσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να αναιρεί την καλή του πρόθεση.

Εάν θέλετε λοιπόν να βοηθήσετε πραγματικά τον ερασιτέχνη παράγοντα, προχωρήστε σε επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω των ενώσεων τους ή της Ε.Π.Ο., γιατί μόνον αυτές ξέρουν την πραγματική αριθμητική δύναμη αυτών και ορίστε αυτές υπεύθυνες και υπόλογες προς το Υπουργείο σας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αφήσετε ένα έργο με ανεξίτηλη την υπογραφή σας.

Εύχομαι για όλα τα παραπάνω να με διαψεύσετε και να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και όχι μόνον σε αυτά που απασχολούν υπαλλήλους ή «εκμεταλλεύονται» κυλικεία, χώρους κλπ. και τότε ειλικρινά θα βγω δημοσίως και θα σας ζητήσω συγγνώμη.

Χριστός Ανέστη.

Με Εκτίμηση,

Σάββας Δημητριάδης

Πρόεδρος Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα