Όσα και να γραφτούν, όσα και να ειπωθούν για τον Γρηγόρη Πλιάτσικα, μοιάζει να μην τελειώνουν ποτέ. Ήταν τέτοια η εμβέλεια του πορτέρο της Παναχαϊκής, του Πανηλειακού και του Αστέρα Αμαλιάδας, η οποία ξεπερνάει ακόμα και τα όρια του μύθου.
Ο Γρηγόρης Πλιάτσικας, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στον Πύργο, είχε πολλούς γνωστούς και φίλους. Πολλοί, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι, γνώριζαν πάρα πολλά γι’ κείνον. Οι πιο νέοι ελάχιστα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν, είναι ότι τον Γρηγόρη Πλιάτσικα στην Πάτρα, τα πρώτα χρόνια και πριν έρθει στον Αστέρα της Β΄ Εθνικής, τον αποκαλούσαν «Κινέζο». Ο λόγος φυσικά δεν ήταν μόνο τα σχιστά μάτια του, αλλά και το παρόμοιο στιλ παιχνιδιού του, με ένα σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς εκείνης της εποχής, τον τερματοφύλακα της εθνικής Αγγλίας Γκόρντον Μπανκς. Ο Μπανκς, υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της εθνικής Αγγλίας στα Μουντιάλ 1966 και 1970, ενώ ο Πλιάτσικας εξελίχθηκε τη δεκαετία του ’70, έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Ελλάδας. Βέβαια το προσωνύμιο «Κινέζος», δεν έμελλε να στεριώσει και για πολύ, καθώς ήρθε η μυθική του εμφάνιση στην Αυστρία, στο μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας της Παναχαϊκής, ένα παιχνίδι που ακόμα και σήμερα, τα σοκάκια και οι τοίχοι στην Αγυιά, είναι ποτισμένα με το «νέκταρ» του. Όλοι μιλούν για’κείνο το ματς, εκείνο το Φθινόπωρο του ΄73 και ο Γρηγόρης Πλιάτσικας έμελλε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόκρισης. Την επόμενη μέρα, ο ελληνικός Τύπος και η Πάτρα, μιλούσε για τον «Ήρωα του Γκρατς». Ποιος ξέρει πόσα ακόμα χρόνια πρέπει να περάσουν, για να μπορέσει η Παναχαϊκή να επαναλάβει μια ανάλογη επιτυχία με εκείνη του 1973, την οποία είχε υπογράψει ο Γρηγόρης Πλιάτσικας, ένα χρόνο αφότου έφυγε από την Αμαλιάδα για να επιστρέψει στην Παναχαϊκή. Ήδη η ΕΠΣ Αχαΐας, αποφάσισε να τηρήσει το Σάββατο ενός λεπτού σιγή στον τελικό του Σούπερ Καπ, Παναιγιάλειος-Πάτραι, στη μνήμη του Γρηγόρη Πλιάτσικα. Ο Γρηγόρης Πλιάτσικας, είναι πλέον ένας θρύλος και η θέση του είναι πλάι στον Κώστα Δαβουρλή, τον Πέτρο Λεβεντάκο, τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο και όλα τα «ιερά τέρατα» της Παναχαϊκής. Θα πάρει τη θέση του στη σκεπαστή του γηπέδου πλάι στα μεγάλα ινδάλματα της Παναχαϊκής και θα είναι πλέον ένας από εκείνους οι οποίοι θα ακούνε από ψηλά το σύνθημα των οπαδών:
«Όπου κι αν είσαι θα φωνάζω δυνατά- για να το ακούσουν εκεί ψηλά -αυτοί που παίξαν στην Αγυιά -και σου αφήσανε βαριά κληρονομιά».
Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος