32.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

«Ρουκέτες» Καρρά στο ilia.news: «Δεν μπορούν να παίξουν σωματεία που δεν βρίσκονται στο Μητρώο»  

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Κάθε φορά που συνομιλεί κανείς με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Επιτροπής της ΕΠΟ και Πρόεδρο της ΕΠΣ Λακωνίας Τάκη Καρρά, η κουβέντα παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον. Κάθε τοποθέτησή του, κάθε λεπτομέρεια, βγάζει και «ζουμί». Αλλά και σφαιρικά να το δούμε, οι θέσεις του γύρω από το ποδόσφαιρο, παρουσιάζουν αυτή την εποχή μεγάλο ενδιαφέρον. Μια εποχή, στην οποία σιγά-σιγά όλες οι ομάδες ξεκινούν τον σχεδιασμό τους και ετοιμάζονται να ριχτούν στον στίβο των πρωταθλημάτων. Ποιων πρωταθλημάτων όμως;

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Ο Τάκης Καρράς δεν δείχνει διάθεση να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Τοποθετείται ξεκάθαρα και αναφέρει ότι θα έπρεπε η ΕΠΟ και η Πολιτεία να έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να λύσουν μια σειρά από ζητήματα. Ζητήματα όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η προσέλευση των θεατών, τα θέματα του Μητρώου και των προκηρύξεων, αλλά και του Νόμου, σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις. Ως ιατρός, Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της ΕΠΟ, σχολιάζει την πρόσθεση υποχρεωτικής ύπαρξης απινιδωτή στα γήπεδα της Γ΄ Εθνικής, αλλά περιγράφει και τα απαιτούμενα που πρέπει να γίνουν, ώστε αύριο το πρωί να ξεκινήσει μια ερασιτεχνική ομάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Ηλεία και τη Λακωνία, προετοιμασία.

 

«ΕΠΟ και Πολιτεία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι»

Ο Τάκης Καρράς, περιγράφει μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: «Πρέπει ΕΠΟ και Πολιτεία να καθίσουν κάτω και να βρουν λύσεις. Η ΕΠΟ εκλέγεται από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό εκλέγουν οι Ενώσεις την Εκτελεστική Επιτροπή και γι’ αυτό επιμένουν να μην μειωθεί η επιρροή τους εκεί. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν γίνεται να αναλωνόμαστε μόνο επιφανειακά σε κάποια θέματα και μόνο με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν δεν μπούμε στην ουσία των προβλημάτων του ερασιτεχνικού. Φτάσαμε 15 Ιουλίου και ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Εγώ στη Λακωνία, δεν θα βιαστώ να βγάλω προκηρύξεις. Και θα εξηγήσω το γιατί δεν θα βιαστώ. Αυτή τη στιγμή, ο Νόμος προβλέπει ότι δικαίωμα να αγωνιστούν, έχουν μόνο όσα σωματεία βρίσκονται στο Μητρώο. Και μετά τον Αύγουστο, όσα σωματεία δεν είναι στο Μητρώο, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δημοτικά αθλητικά κέντρα. Πώς λοιπόν θα καταρτίσουμε προκήρυξη και τι κατηγορίες θα ορίσουμε, από τη στιγμή που πολλά σωματεία δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Εμείς στην ΕΠΣ Λακωνίας, θα βάλουμε να παίξουν μόνο όσα σωματεία έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις να παίξουν. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Θα σας αναφέρω ένα. Το οποίο έχει να κάνει με τον Νόμο. Αυτή τη στιγμή, αν μια ΕΠΣ, έχει ανάγκη, για ένα πολύ σοβαρό θέμα, να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, δεν έχει τη δυνατότητα, καθώς όπως ορίζει ο Νόμος, χρειάζονται 45 μέρες πριν να αποσταλλεί ο κατάλογος στη Γ.Γ.Α.. Πώς θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θέλει άμεσα λύση;».

 

«Έπρεπε να γίνει διαβούλευση με τις Ενώσεις για τη Γ΄ Εθνική»

Ο Τάκης Καρράς, σχολίασε και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε./ΕΠΟ για τη Γ΄ Εθνική: «Είναι καλό να υπάρχουν νέες ιδέες, αλλά πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμες. Φαντάζομαι δεν είναι κανένας ευχαριστημένος με το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, αυτό το μισό Πρωτάθλημα, με τον τρόπο που έγινε. Ένα θα σας πω. Δεν είχε προβλεφθεί ποινή σε σωματείο που δεν είχε κάνει τεστ. Δηλαδή αν μια ομάδα δεν είχε κάνει τεστ, δεν υπήρχε πρόβλεψη για ποινή. Είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έγινε αυτή η κουτσουρεμένη Γ΄ Εθνική; Είναι πολλά λοιπόν τα ζητήματα. Υπάρχει σωματείο που καταγγέλλει πλαστές κάρτες υγείας. Πώς θα πούμε ότι πάμε οργανωμένα, αν δεν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος; Προχώρησε η ΕΠΟ σε προκήρυξη τριετίας. Γιατί δεν έγινε διαβούλευση πρώτα με όλες τις Ενώσεις; Να μεταφέρουν και αυτές την αγωνία τους. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες Ενώσεις μέλη της ΕΠΟ. Είναι και οι μικρότερες. Αυτές, πότε θα εκπροσωπηθούν σε μια εθνική κατηγορία, αν τελικώς πάμε σε αυτό το πλάνο των τεσσάρων ομίλων; Και σε τελική ανάλυση, ποιος έκανε τους δέκα ομίλους; Δεν τους έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία ουσιαστικά είναι συνέχεια της τωρινής; Και αφού έκανε τους δέκα ομίλους. Γιατί έρχεται τώρα και τους παίρνει πίσω;».

«Ένας απινιδωτής θέλει ειδικευμένο προσωπικό»

Ρωτήσαμε όμως τον Τάκη Καρρά και για το  επίμαχο θέμα του απινιδωτή, θέμα το οποίο άπτεται και της δικής του αρμοδιότητας. Της ιατρικής:

«Σε όλα τα γήπεδα πρέπει να υπάρχουν απινιδωτές. Να ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν μπορείς όμως να υποχρεώσεις την ομάδα, όταν το γήπεδο ανήκει σε μια δημοτική Αρχή. Η ΕΠΟ, πρέπει να ενσκύψει στα προβλήματα των γηπέδων. Υπήρχαν γήπεδα ακατάλληλα στη Γ΄ Εθνική. Οι Δήμοι ασχολήθηκαν στη Λακωνία για να έχουμε γήπεδα, όμως σε άλλους νομούς, ο κόσμος είναι ακόμα στα σύρματα. Προφανώς κάποια μέλη έκριναν ότι πρέπει να μπει ο απινιδωτής και καλώς μπήκε. Θα ήταν πολύ ωφέλιμο να είναι μια υποχρέωση των ανθρώπων των σωματείων. Θα πρέπει όμως να εκαπιδευτούν άνθρωποι. Και εδώ πάμε στην ουσία. Ο καθένας στην ΕΠΟ, βάζει κάτι καλό, ως πρόταση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι ένας ειδικευόμενος γιατρός που θα βρεθεί σε ένα γήπεδο, επειδή θα του πουν να πάει, μπορεί να μην γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή; Ο απινιδωτής είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να βρίσκεται όλο το 24ωρο σε χρήση, χωρίς να ξεχωρίζει αν υπάρχει επίσημο, φιλικό ματς ή προπόνηση. Θα πρέπει να υπάρξει και εκπαίδευση. Σαν Επιτροπή έχουμε πάρει απόφαση, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, να γίνουν σχολές διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Είναι δύσκολο να γίνει σε πανελλαδική κλίμακα. Το δουλεύουμε και όταν θα γίνει, θα ανακοινωθεί και επίσημα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο εν ισχύ»

Ρωτήσαμε τον Τάκη Καρρά, με ποιες υγειονομικές προϋποθέσεις μπορεί αύριο μια ομάδα τοπικού πρωταθλήματος να ξεκινήσει την προετοιμασία της. Και μας απάντησε:

«Υπάρχει το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο. Η Γ΄ Εθνική σε αυτό βασίζεται. Το αντίστοιχο ισχύει και σε όλες τις ερασιτεχνικές κατηγορίες των ΕΠΣ. Αυτό προβλέπει εβδομαδιαίο ράπιντ τεστ. Μην μπερδευόμαστε με τα ανεξάρτητα τουρνουά που γίνονται το καλοκαίρι και παίζουν όλοι.. Από εκεί και πέρα, αν οι διαιτητές είναι επίσημοι και έχουν διοριστήριο από τις ΕΠΣ, οφείλουν να έχουν κάνει ράπιντ τεστ. Από εκεί και πέρα, οι διοργανωτές, είτε είναι ιδιώτες, είτε Δήμοι, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με αυτό. Πλην όπως σας είπα αν έχει στείλει διαιτητές, οι οποίοι όχι απλά πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ, αλλά να κρίνουν και αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. Εάν δεν είναι επίσημοι οι διαιτητές, τότε οι διοργανωτές αναλαμβάνουν εκείνοι την ευθύνη. Σε αυτά, μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και να αναλαμβάνει την ευθύνη. Εξαρτάται επίσης από τους υγειονομικούς γενικούς κανόνες που αποφασίζει το Κράτος ανά περιφέρεια και περιοχή».

«Μπορεί σε μια προπόνηση να φτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ»

Αναφορικά με το οργανωμένο πάντα ποδόσφαιρο και ένα αθλητικό σωματείο, το οποίο αύριο αρχίζει τις προπονήσεις του, ο Τάκης Καρράς απάντησε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει

«Όπως είπα υπάρχει το πρωτόκολλο της ΓΓΑ, το οποίο προβλέπει καταγραφή εισαρχομένων, θερμομέτρηση, εβδομαδιαία ράπιντ τεστ κ.λπ.. Στις προπονήσεις, δεν είναι όπως στο Πρωτάθλημα. Μια ομάδα δεν στέλνει ράπιντ τεστ πουθενά, τα κρατάει και τα έχει στο αρχείο της. Οι προπονήσεις μπορούν να γίνουν με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να έρθει ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να εξετάσει. Αυτά πρέπει να υπάρχουν ώστε να μπορεί να τηρείται αρχείο και αν υπάρξουν κρούσματα να μπορέσει να γίνει ιχνηλάτηση. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν στο τραπέζι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ζητάμε να εμβολιαστεί ο κόσμος και να πηγαίνει οργανωμένα στα γήπεδα, αλλά στα ερασιτεχνικά γήπεδα στα χωριά να πηγαίνει χύμα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία να προλάβει συνωστισμό και αθρόα άφιξη θεατών εκτός γηπέδων. Στα χωράφια. Καταλαβαίνετε ότι εκεί, δεν είναι ευθύνη της κάθε ομάδας. Είναι ευθύνη όλων μας»

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα