ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Σεμνά και ταπεινά λόγω κορωνοϊού, η εορτή των Αγίων Τιμοθέου κ΄ Μαύρας στο Σκουροχώρι Πύργου


Εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια «κεκλυσμένων των θυρών», το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η σεβάσμια μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Χριστό αφού «εν Σταυρώ ετανύθησαν», για την αγάπη του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Ιησού Χριστού και έτσι πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως!

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 2 Μαΐου τελέστηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών, υπό των Αιδεσιμοτάτων π. Νικόλαο Κατσηδήμα και π. Νικολάου Αθανασοπούλου.

Την κυρία ημέρα της εορτής Κυριακή 3 Μαΐου τελέστηκε η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πλαισιουμένου υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή, καθώς επίσης και των Αιδ. π. Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου π. Νικολάου Κατσηδήμα και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Αθανασοπούλου.

Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κατά την διακονία του κηρύγματος αναφέρθηκε εκτενώς στις εορτάζουσες Μυροφόρες γυναίκες και στους δύο άνδρες τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας που ήταν ευσχήμων βουλευτής και τον Νικόδημο τον νυκτερινό μαθητή του Χριστού, που μας διδάσκουν και μας εμπνέουν γιατί με τις πράξεις τόλμης, θάρρους, αγάπης που αποτελούν βασικό στοιχείο στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου γιατί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού! Εν συνεχεία ομίλησε για την Αγία Μαύρα και τον σύζυγό της Τιμόθεο οι οποίοι αποτελούν κορυφαία πρότυπα Χριστιανικής ζωής για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Μας διδάσκουν και μας υπενθυμίζουν ότι η Χριστιανική ζωή είναι μια συνεχής προσπάθεια και αγώνας, σύμφωνα με τους όρους που θέσπισε ο ίδιος ο Χριστός, με τελικό “έπαθλο” την αιώνια βασιλεία Του! Αυτός ο πνευματικός αγώνας μέχρι να φθάσουμε στο τέλος βέβαια έχει πολλές δυσκολίες για τον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό κυρίως την σημερινή εποχή. «Τα αδύνατα όμως παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν…».

Οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα νεόνυμφοι ήδη, οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και έμειναν πιστοί στην αγάπη του Χριστού και μεταξύ τους. Έζησαν στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Κατάγονταν από τα μέρη της Αιγύπτου στην περιοχή της Θηβαΐδος και ζούσαν σε μια μικρή πόλη, που ονομάζονταν «Κωμόπολις των Παναπέων». Οι δύο τιμώμενοι άγιοι ήσαν ζεύγος Ιερατικό, που αγωνίστηκαν για την πίστη τους στον Χριστό, ζώντας αφοσιωμένοι στο έργο τους και υπομένοντας πολλά και φρικτά βασανιστήρια για την αγάπη και την πίστη τους στο Χριστό.

Οι Άγιοι Τιμόθεος και η Μαύρα ήταν σταυρωμένοι, αλλά και αναστημένοι, παραμένοντας σταθεροί και ακλόνητοι όταν υπέστησαν φρικτές δοκιμασίες και βασανιστήρια και τέλος τον 9ήμερο σταυρικό θάνατο. Έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό ενωμένοι και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση. Ταυτόχρονα είναι φάροι πνευματικοί και οδοδείκτες και της δικής μας Σταυροαναστάσιμης πορείας και ζωής. Άλλωστε όλοι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι πρότυπα για όλους τους Ιερείς και για όλους τους πιστούς και μακάρι με τις προσευχές τους, να μας χαρίζουν δύναμη πίστεως για να είμαστε στέρεοι και εδραίοι στο καθήκον μας, στην πίστη μας και στην αγάπη του Χριστού!

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.