Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφική πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr). Σημειώνεται πως, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας
Σε ότι έχει να κάνει με την Ηλεία στην λίστα βρίσκονται 14 παραλίες για παραχώρηση για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, μέχρι τέλος του μηνά και είναι η εξής:
Παραλία Σαβαλίων (Θέση 3): Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Μιμόζα Κυλλήνης: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Άγιος Παντελεήμονας Λεχαινών: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας
Μπρινιά Μανωλάδας: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Αντλιοστάσιο Καβουρίου: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Παλαιό Περίπτερο Β Ζαχάρως: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Νεοχώρι: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Κακόβατος (ποτάμι): Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Κουρούτα (παραλία): Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Άγιος Ηλίας: Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Αλκυόνα: Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Παλούκι Θέση 1: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας
Κουρούτα Θέση 1: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Καλαμιά Κάστρου: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας.
Υπενθυμίζεται πως με το νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε.
Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.
Οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου νόμου καθορίζονται και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.





