Σε δύο παραλίες του Δήμου Ήλιδας πρόσβαση σε ΑΜΕΑ μέσω ειδικής εγκατάστασης

spot_img

Προτεινόμενα

«Συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με το Υπουργείου Τουρισμού και  τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, για την προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού προσβάσιμου τουρισμού»

Ο Δήμος Ήλιδας κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και του Υπουργείο Τουρισμού θα υποδεχθεί Έλληνες και ξένους Παραολυμπιονίκες αθλητές στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος εξοικείωσης με ελληνικούς προορισμούς, υπό τον τίτλο: «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην διεθνή προβολή της χώρας μας, αλλά και της περιοχής μας που βρίσκεται μέσα στους δύο βασικούς δήμους μαζί με το Δήμο Αλίμου, ως κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς προσβάσιμου τουρισμού.

Ειδικότερα, έπειτα από ειδική σύσκεψη στην Αθήνα στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αποφασίστηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι εξοικείωσης (famtrip)  Παραολυμπιονικών, Ελλήνων και ξένων, ενδεικτικά στον Δήμο μας, που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε παραλίες παρέμβασης με ελαφρές, μη μόνιμες υποδομές για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και ιστορικής σημασίας, όπου θα έχει διασφαλιστεί ότι υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, που συνθέτουν μαζί με τις παραθαλάσσιες περιοχές παρέμβασης έναν ολοκληρωμένο προορισμό προσβάσιμου τουρισμού.

Αυτή η δράση προβολής αποσκοπεί στην ευρεία διάχυση της συνεισφοράς και των αποτελεσμάτων αυτών των παρεμβάσεων όχι μόνο στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους δυνητικά ωφελούμενους, δηλαδή στα άτομα ΑμεΑ και στα άτομα με ιδιαίτερα κινητικά προβλήματα.

Η επιλογή των προσκεκλημένων Παραολυμπιονικών γίνεται με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προβολή των παρεμβάσεων αυτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι προσκεκλημένοι Ολυμπιονίκες αθλητές με κινητικά προβλήματα είναι άτομα με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα τους και αποτελούν υπέρτατα σύμβολα δύναμης και θέλησης για μεγάλο αριθμό ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και ευρύτερα.

Στη σύσκεψη που πργαματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού συμμετείχαν –επίσης– η Βουλευτής Ηλείας, κας Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού, κ. Σταύρος Παναγιωτίδης, η Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής, κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Αμε.Α).

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν το πρόγραμμα του ταξιδιού, οι ιδιαιτερότητες της διοργάνωσης, η αναγκαιότητα της κατάλληλης και έγκαιρης προετοιμασίας των δήμων Ήλιδας και Αλίμου, και οι αναμενόμενες θετικές επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη βούληση τους να συνδράμουν στην επιτυχή διοργάνωση του ταξιδιού και την προβολή της χώρας, ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό προσβάσιμου τουρισμού.

ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΕΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑμεΑ, ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΓΑΚΤΑΣΤΑΣΗΣ

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην χρηματοδοτούμενη δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που καταρτίστηκε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού με το Υπουργείου Τουρισμού, όπου αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες της χώρας με δημιουργία ελαφρών υποδομών, στο πλαίσιο του στόχου ανάπτυξης τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών – ΑμεΑ, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.

Ο Δήμος Ήλιδας ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν  στο ανωτέρω πρόγραμμα και ήδη ενέταξε δύο παραλίες όπου θα γίνουν παρεμβάσεις με ελαφρές, μη μόνιμες υποδομές για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα: στο Παλούκι, νότια του αλιευτικού καταφυγίου, και στην Αγία Μαρίνα.

Οι παραλίες επιλέγηκαν γιατί είναι εύκολα προσβάσιμες, έχουν ομαλό ανάγλυφο με μικρές υψομετρικές διαφορές και έχουν πολλά καταστήματα εστίασης και αναψυχής που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των λουομένων. Η αρτιότητα του φακέλου που υπέβαλε ο Δήμος μας απέσπασε την ευνοϊκή κρίση του Υπουργείου που ενέκρινε το αίτημα και για τις δύο παραλίες.

Δυστυχώς,  η χρηματοδότηση έφτασε στο Δήμο τον Ιούλιο του 2018, πολύ αργά για να προλάβει τη περασμένη θερινή περίοδο. Τονίζεται ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι μόνιμες, αλλά τοποθετούνται την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου. Αυτή τη χρονιά, οι εγκαταστάσεις όχι μόνο θα είναι έτοιμες, αλλά θα κάνουν και τις παραλίες μας γνωστές σε όλο τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες που θα μεταφέρουν οι διεθνείς παραολυμπιονίκες στις χώρες τους και στην παγκόσμια οικογένεια των ΑμεΑ.

Ας τους καλωσορίσουμε όλους στην πόλη μας!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα