ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές απαντήσεις από την ΑΝ/ΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ-Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 25-05-2021 EMAIL TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

Έπειτα από το 25-05-2021 δημοσίευμα του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον τύπο και την συνεχή ροπή του για κινδυνολογία και καταστροφολογία που μόνο σ’ επίπεδο εντυπώσεων στον τύπο και κατ΄ επέκταση στο ευρύ κοινό που ενημερώνεται μέσω αυτού του μέσου αρκείται, καθώς οι δηλώσεις του δεν έχουν βάση, υπόβαθρο, στερούνται σφαιρικής αντίληψης και μόνο κακό κάνουν στον φορέα που υπηρετεί και ο ίδιος, οφείλω να απαντήσω για όσα αναφέρει και στοχοποιημένα αφορούν το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Συγκεκριμένα πέρα από τις γενικότητες περί χαλαρών ρυθμών, αδιαφορίας από την πλευρά των υπευθύνων των Νοσηλευτικών μονάδων χωρίς σχέδιο και στόχο, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ανέφερε ότι ”  Πέρα από την αχαρακτήριστη αδιαφορία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες  ,  στην Αμαλιάδα η αναπληρώτρια    διοικήτρια  δεν αξιοποίησε τις πολύτιμες δωρεές σε υπερσύγχρονα  ιατρικά μηχανήματα από ομογενή συντοπίτη μας με συνολικό κόστος πάνω  από μισό εκατομμύριο ευρώ τα οποία παραμένουν έτοιμα προς χρήση  εδώ και ενάμιση χρόνο  σε μια πτέρυγα.  Θα έχετε ακούσει  «την νέα πτέρυγα» του νοσοκομείου Αμαλιάδας που έχει καταντήσει  ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας”.

Να υπενθυμίσω, λοιπόν, στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, ότι – παρά την ατυχή πρωτιά να μας χτυπήσει ο Covid-19 πρώτος την πόρτα στην χώρα – η εγρήγορση και τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μέσω της ετοιμότητας, της διαμόρφωσης ειδικών τμημάτων,  οικίσκων, εφαρμογής πρωτοκόλλων για περιορισμό διασποράς εκπαίδευση προσωπικού κλπ. είχε ως αποτέλεσμα να μην νοσήσει κανείς από το προσωπικό και να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά συνολικά, σφαιρικά και με την ανάλογη φροντίδα, σε ένα χρονικά σημείο μάλιστα που οι γνώσεις περί του ιού ήτο ακόμα ελάχιστες.

Τούτο αποτελεί αδιαμφισβήτητα δείγμα και δείκτη της επιτυχής απόδοσης των οδηγιών του υπουργείου και κατ΄ επέκταση της ορθής ιεραρχικής διαδρομής των εναρμονισμένων αποφάσεων μου προς τους εργαζόμενους. Η κοινή αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης απ’ όλους μέσω της συνεργασίας και ο κοινός προσανατολισμός μας απέδωσε τα μέγιστα, όσο ο ως άνω Πρόεδρος – πλήρως συγχρονισμένος με την γραμμή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – κινδυνολογούσε με στόμφο και υπεροψία με πρόφαση έναν  ιό που έβαλε «απροειδοποίητο διαγώνισμα» σε όλα τα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα, σε σημείο να νομίζει κανείς ότι διαθέτει ένα «μαγικό ραβδάκι που έχει την λύση για όλα»!!

Όσο αφορά την δωρεά του αξονικού τομογράφου, προφανώς ο κ. Πρόεδρος «λησμόνησε» ότι με δικές μου ενέργειες τέθηκε σε λειτουργία αυτός (εκπαίδευση προσωπικού και σχετικές αδειοδοτήσεις) όταν  διαλαλούσε για χάρη εντυπωσιασμού ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον αξονικό με δική του πρωτοβουλία, αφενός αγνοώντας σκοπίμως ότι είναι παράνομη η λειτουργία του  χωρίς την σχετική αδειοδοτημένη μελέτη και ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο πρώτα την προσωπική του ασφάλεια και ύστερα των ασθενών και αφετέρου γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εγώ είχα υποβάλει το σχετικό αίτημα και ήταν ζήτημα ημερών η αδειοδότηση από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Επίσης, ο κ. Πρόεδρος λησμονεί ότι στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας επέμενε – παρόλο που είναι το αντικείμενο εργασίας του – στην προμήθεια πλείστων διαφανοσκόπειων, που πέρα από το περιττό κόστος, αποτελούν πλέον παρωχημένη πρακτική, καθώς αντί ο εξεταζόμενος να κυκλοφορεί με ένα πακέτο ακτινολογικά φιλμ που με τον καιρό διαβρώνονται, χάνονται κλπ, δύναται να έχει τις ίδιες πληροφορίες και ανώτερης ποιότητας σε ένα ψηφιακό δίσκο!!

Περαιτέρω, ο κ. Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι έχω αιτηθεί, με συνεχόμενες μάλιστα οχλήσεις προς την Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, να διευρυνθεί η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου και να ξεκινήσει η διαδικασία προγραμματισμένων ραντεβού εξωτερικών ασθενών.

Όσον αφορά δε την λειτουργία του  Ψηφιακού Τομογράφου καθευατή, ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος, έχει ήδη εκπαιδευτεί σχετικά, κατ’ όπιν ιδικών μου ενεργειών, ο Φορέας Υλοποίησης, ωστόσο, ο οποίος έχει και την ευθύνη, έχει τοποθετήσει τον Ψηφιακό Τομογράφο σε χώρο της Νέας Πτέρυγας, η οποία εισέτι δεν είναι έτοιμη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια χρήσης και μετεγκατάστασης.

Όσο αφορά την λειτουργία της Νέας Πτέρυγας, είναι παγκοίνως γνωστό, ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση ουδόλως οφείλεται εις ημάς, καθώς φορέας υλοποίησης του έργου είναι αποκλειστικά ο Δήμος Ήλιδας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αν. Διοικήτρια Γ.Ν Ηλείας-Ν.Μ Αμαλιάδας υπέβαλλα σχετική πρόταση στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση Η/Μ εξοπλισμού Γ.Ν Ηλείας- Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας» ΚΩΔ.ΕΡΓΟΥ=2020ΕΠΟΟ100007.Ύψους:233.925,00ευρώ.

Σχετικά με τη μετακίνηση των ιατρών και του λοιπού προσωπικού στη Ν.Μ. Πύργου, εγγράφως έχω διαμαρτυρηθεί και εντόνως έχω διαφωνήσει. Όμως δυστυχώς η διασύνδεση που υπάρχει ανέκαθεν – και σαφώς δεν πρόκειται για όψιμο ζήτημα των Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού – έχει επιφέρει πλείστα προβλήματα δυσλειτουργίας στις αποκεντρωμένες μονάδες του. Τα έγγραφα με τα οποία αιτούμαι την επιστροφή των μετακινημένων υπαλλήλων, τα έχω διαβιβάσει στον κ. Πρόεδρο, και αναρωτιέμαι –εφ’ όσον γνωρίζει για τις διαμαρτυρίες μου και τις αιτήσεις μου για επιστροφή των υπαλλήλων – γιατί δεν αναφέρεται στον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας?

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τις προκηρύξεις των κενών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας, έχουν επανειλημμένα υλοποιηθεί από την υπηρεσία μας όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και τα αιτήματα για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, κάτι που μάλλον «εντέχνως λησμονά» οκ. Πρόεδρος, επομένως οφείλω να τον ενημερώσω για μία ακόμα φορά και μάλιστα δημόσια, ότι από πλευράς μου έχω αιτηθεί την πρόσληψη Μόνιμων υπαλλήλων της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Λοιπού προσωπικού, καθώς και Επικουρικού προσωπικού.

Είναι δε αδιανόητο ο κ. Πρόεδρος να συνδέει το νοσοκομείο Αμαλιάδας με την μετακίνηση του Χειρουργού στον Πύργο, γιατί και πάλι γνωρίζει ότι ο ίδιος ο χειρούργος είχε αιτηθεί προσωπικά με αίτησή του την εν λόγω μετακίνηση και η απόφαση ελήφθη από Μονομελές όργανο, ενώ εγώ και πάλι αντέδρασα αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο.

Είναι δε λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Πρόεδρος, αντί να επιβραβεύει τις ενέργειες των υπαλλήλων, δια των οποίων με ζήλο συνεργασία, ομαδική δουλειά και εν μέσω υπερβολικού φόρτου εργασίας κατορθώσαμε κινούμενοι με γνώμονα το κοινό καλό και όφελος της μονάδας που υπηρετούμε να επιτύχουμε την ένταξη της Ν.Μ. Αμαλιάδας στο πρόγραμμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης, το λοιδορεί και το απαξιώνει, αδιαφορώντας για το γενικό καλό, ακριβώς διότι δεν μπορεί να το σφετεριστεί.

Καλό είναι να έρθει να τον ενημερώσω αυτοπροσώπως για τα οφέλη του Νοσοκομείου μας μέσα από αυτό το μεγάλο έργο, καθώς με τις παρούσες συνθήκες το ετήσιο ενεργειακό κόστος ανέρχεται σε 116.146,17 ευρώ/έτος όπως αναλύεται σε:

  • 36.878,00 ευρώ/έτος κόστος της θερμικής ενέργειας και
  • 79.268,18 ευρώ/έτος κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 100.897,00 ευρώ/έτος. Ήτοι η Ν.Μ Αμαλιάδας θα πληρώνει για ενεργειακό κόστος μόνο 16.000 ευρώ /έτος αντί 116.000 ευρώ/έτος. Το έργο θα συμβάλλει στην  βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ,την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής διαβίωσης εργαζομένων και των ασθενών, και της μειωμένης περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης.

Οι δε 100.000ευρώ/έτος  που θα εξοικονομήσει το νοσοκομείο από την δαπάνη αυτή, θα προορισθούν για τις ανάγκες του νοσοκομείου και θ’ αποδοθούν σε επενδύσεις με τελικό αποδέκτη τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Εν  κατακλείδι ο κος Σωτηροπουλος έχει την πολυτέλεια, χωρίς καμιά επίπτωση, να προσπαθεί μέσω της συνεχής κινδυνολογίας του να «χτυπάει άδειους τενεκέδες για να κάνει θόρυβο», σ΄ αντίθεση με εμένα και  με τον θεσμό που εκπροσωπώ.

Ο επίλογος σε άρθρο του ειδησεογραφικού ιστότοπου ilia.news στις 05/01/2021 με τίτλο «Μύλος» χθες το μεσημέρι στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας…

«Περαιτέρω σχολιασμός από εμάς δεν χρειάζεται, παρά μόνο δυο ερωτήσεις. Έτσι εννοούν κάποιοι τη «διάσωση» του Νοσοκομείου Αμαλιάδας ;

Όταν οι ίδιοι του βάζουν «ταφόπλακα»;

Η μήπως βρήκαμε την Διοικήτρια «μπόσικη» και προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στη θέση της κάποιο… «δικό μας παιδί» ;»

μπορεί ν’ αποδειχθεί και προφητικός για διάφορους που τους συμφέρει η έντεχνη δυσλειτουργία του νοσοκομείου για να έχουν λόγο ύπαρξης και ατζέντα.

Κατ’ όπιν των ανωτέρω, θα πρότεινα στον κ. Πρόεδρο, για ακόμα μια φορά σε φιλικό κλίμα, αντί να δημιουργεί κατ’ εξακολούθηση ψευδείς εντυπώσεις κενού περιεχομένου και να «σπέρνει» καταστροφολογία, με κίνδυνο να τον χαρακτηρίσουν διαδρομιστή, να συνεργαστεί προς το κοινό όφελος και να φανεί αντάξιος της θέσης και αυτών που εκπροσωπεί, με γνώμονα το καλό της Ν.Μ Αμαλιάδας και των πολιτών, και να μην την αντιμετωπίζει σαν ένα σκαλοπάτι για μια μελλοντική πολιτική καριέρα στην τοπική πολιτική σκηνή.

      Με εκτίμηση

 

ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ Π. ΕΙΡΗΝΗ

BSc – MSc – MSc

ΑΝ/ΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ

Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ-Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ