33.7 C
Pýrgos
Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

«Στέγνωσαν» οι βάνες των Τ.Ο.Ε.Β.! Η ΔΕΗ… τους έκοψε το ρεύμα!

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Χωρίς… νερό έμειναν οι αγρότες του νομού καθώς η Δ.Ε.Η. έκοψε το ρεύμα στους Τ.Ο.Ε.Β. εξαιτίας των οφειλών τους!

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, με τους αγρότες του νομού να έχουν καταστραφεί πολλάκις και με τις καλλιέργειες αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη… η Δ.Ε.Η. «κατέβασε τους διακόπτες» για όλους του Τ.Ο.Ε.Β. του νομού, πλην του Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων, ο οποίος δεν έχει οφειλές…

Κατά τα άλλα, έντονο το ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του ΕΛΓΑ για τα προβλήματα των αγροτών της Ηλείας…

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές του νομού και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Η επιστολή του κ. Βαλιανάτου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως.

Σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί μας στο Νομό Ηλείας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση διότι οι ΤΟΕΒ Σαβαλίων – Πύργου – Επιταλίου δεν δίνουν νερό στους αγρότες λόγων χρεών στην ΔΕΗ την συγκεκριμένων Οργανώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες οι οποίες στηρίζουν την οικονομία του νομού Ηλείας.

Εάν δεν καλλιεργήσουν οι αγρότες πως θα εξοφληθούν τα χρέη τους (ασφάλειες – ΤΟΕΒ, φορολογία κλπ);

Πως θα ζήσουν οι οικογένειές τους;

Τι κάνουμε,. Αφανίζουμε την Οικονομία του νομού Ηλείας.

Επειδή λοιπόν αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας ως Ομάδα Παραγωγών προτείνουμε η εξόφληση των χρεών να γίνει μέσω των χρημάτων που εισπράττουν οι παραγωγοί από το ΟΣΔΕ. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε άμεσα να δοθεί νερό στους παραγωγούς για να ξεκινήσουμε άμεσα οι καλλιέργειες. Σας επισημαίνουμε και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τις καιρικές συνθήκες».

 

Ερώτηση και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  του ΚΚΕ

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για το ίδιο θέμα κατέθεσαν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, βουλευτές κ.κ. Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών αναφέρει:

 

«Θέμα: Για την αποκατάσταση παροχής ρεύματος στα ΤΟΕΒ του νομού Ηλείας

 

Αντιμέτωποι με καταστροφή των καλλιεργειών τους (καρπούζι, πατάτες κ.α.), με μεγάλες καθυστερήσεις ή και με απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται πολλοί αγρότες στο νομό Ηλείας, καθώς η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή της παροχής ρεύματος προς τους ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) σε όλο το νομό Ηλείας, καθιστώντας αδύνατη την άρδευση νερού για τηντροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα, καθώς συχνά λόγω των συσσωρευμένων χρεών στην ΔΕΗ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης και άρα μη υδροδότησης των καλλιεργειών τους.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, που μαζί με τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ενέχει κινδύνους πλημμυρών για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Πύργου.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για την ενίσχυση, συντήρηση και το σύγχρονο σχεδιασμό του δικτύου του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στους αγρότες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ από την ΕΕ, που μειώνει το εισόδημά τους δραματικά κάνοντας αδύνατο το να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά κόστη της αγροτικής παραγωγής, όπως τα δυσβάσταχτα τέλη χρήσης νερού που είναι συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησής του. Για αυτά ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα..

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την:

  • Άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ του νομού Ηλείας και οριστική επίλυση του προβλήματος των χρεών προς τη ΔΕΗ με διαγραφή τους για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες.
  • Άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου.
  • Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας, με ευθύνη του κράτους κεντρικά.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα