Στα «κάγκελα» οι αγρότες – Χάθηκαν ενισχύσεις σε τομάτα και σταφίδα…

spot_img

Προτεινόμενα

Παρά την επίσκεψη στην Ηλεία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, αλλά και των πολλαπλών επιστολών της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας προς τον ίδιο τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη τελικά… «χάθηκαν» οι στρεμματικές ενισχύσεις σε βιομηχανική τομάτα και σταφίδα για τους παραγωγούς που μετά από καιρικές καταστροφές δεν συμπλήρωναν τα πλαφόν… Τα ίδια πλαφόν που μειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, τα ίδια πλαφόν που η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας είχε ζητήσει και για την Ηλεία τη μείωσή τους, κρούοντας εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου!

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος έστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στους Βουλευτές του νομού, αλλά και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Η νέα επιστολή της Ομάδας Παραγωγών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κύριε Υπουργέ

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα (προφορικά, γραπτά) προς εσάς να λάβετε μέτρα για την λήψη των Στρεμματικών Ενισχύσεων Βιομηχανικής Τομάτας – Κορινθιακής Σταφίδας εσοδείας 2018 οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.

Παραγωγοί και από τα δύο προϊόντα δεν πήραν τις Στρεμματικές Ενισχύσεις.

  1. Δεν μειώσατε το όριο των 5.000 τόνων ανά στρέμμα στη Βιομηχανική Τομάτα και τα 150 κιλά το στρέμμα στην Κορινθιακή Σταφίδα με αποτέλεσμα παραγωγοί για 10 κιλά να χάνουν τη Στρεμματική Ενίσχυση.

Γιατί κύριε Υπουργέ σε άλλους νομούς μειώθηκε 95% το όριο σε άλλα προϊόντα;

Στο νομό Ηλείας γιατί δεν έγινε; Τα πορίσματα των ενστάσεων της Βιομηχανικής Τομάτας δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα είτε στον ΕΛΓΑ είτε στους παραγωγούς. Στην Κορινθιακή Σταφίδα οι εκτιμήσεις έγιναν με μέσο όρο κατά Δημοτικό Διαμέρισμα με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να αδικηθούν.

  1. ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ. Πολλοί παραγωγοί δεν πήραν τις Στρεμματικές Ενισχύσεις. Αναφερόμαστε στην Κορινθιακή Σταφίδα που είναι μόνιμη καλλιέργεια και οι ίδιοι παραγωγοί τα τελευταία 30 χρόνια και καλλιεργούν και κατέχουν αποδεδειγμένα. Το σύνολο των παραγωγών έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες Κρατικές και Κοινοτικές Υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην αμφισβητούνται τα στρέμματα καλλιέργειας του κάθε Σταφιδοπαραγωγού. Επίσης παρότι υπάρχει εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν ενστάσεις οι Σταφιδοπαραγωγοί μέχρι 3 Μάϊου ορισμένα ΚΥΔ δεν δέχονται τις ενστάσεις.
  2. ΔΑΣΙΚΑ Παρότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα στις ενστάσεις των παραγωγών για τα δασικά και πριν βγουν τα αποτελέσματα, εσείς δεν δίνετε τις Στρεμματικές Ενισχύσεις στους παραγωγούς. Υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον προκάτοχό σας Υπουργό ότι μέχρι το 2021 οι παραγωγοί δεν θα είναι πρόβλημα και θα έπαιρναν κανονικά τις επιδοτήσεις.

Κύριε Υπουργέ

Σας έχουμε ενημερώσεις ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά τα προϊόντα Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα έπαθαν ολοκληρωτικές καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας παρουσία και εκπροσώπου του ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τις Στρεμματικές Ενισχύσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Σας το έχουμε τονίσει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούν ενισχύσεις παραγωγών. Είμαστε σίγουροι ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλία, θα μας καλέσετε να ακούσετε τις προτάσεις μας και να δοθούν οι σωστές λύσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα