Στην Ηλεία: Στην …πυρά ο Αράπης για να εξαγνιστεί το κακό μετά την Ανάσταση! (φώτο+βίντεο)

Με το κάψιμο του Ιούδα (Αράπη) ολοκληρώθηκαν  οι εκδηλώσεις για  το Πάσχα, σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

Το κορυφαίο έθιμο για το κάψιμο του Αράπη τηρείται στην Παναγία της Καθολικής Γαστούνης, όπου ο Ιούδας ρίχνεται στην πυρά παρουσία εκατοντάδων κατοίκων από την Ηλεία αλλά και γενικότερα.

Το κάψιμο του Αράπη συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής μας από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ, ενώ κατά άλλους  το πυροτέχνημα το λένε Ιούδα και το έθιμο συμβολίζει ότι καίμε τον παλιό κακό εαυτό μας μετά την Λύτρωση του Πάσχα για να γεννηθεί ο νέος εαυτός μας.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά το Πάσχα έγινε Αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής με κάθε μεγαλοπρέπεια και ακολούθησε το κάψιμο του Αράπη.

Επίσης το έθιμο της Καύσης του Ιούδα αναβίωσε για όγδοη συνεχόμενη φορά τα τελευταία χρόνια στο Νεοχώρι Κυλλήνης, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Ο σύλλογος των Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας Αθήνας, φέτος ετοίμασε ένα ακόμα καλύτερο ομοίωμα του Ιούδα φέτος με λευκό χιτώνα και πορφυρή κάπα το οποίο κρεμάστηκε σε ειδική βάση προσφέροντας εξαιρετική οπτική την ώρα της καύσης.

Εξάλλου και φέτος συνεχίστηκε το έθιμο στη Ν. Φιγαλεία, με τους νέους της Πάνω Μπούρας να ετοιμάζουν τον Ιούδα για την πυρά. Η καύση του έγινε μετά τον εσπερινό της Αγάπης στην εκκλησία της Παναγίας Τρανής Βρύσης παρουσία πλήθους κόσμου!

ΟΙ φωτογραφίες είναι από την σημερινή εκδήλωση στην Παναγία της Καθολικής Γαστούνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.