24.6 C
Pýrgos
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Στην Ιταλία το Γυμνάσιο Καράτουλα

spot_img

Προτεινόμενα

Μεταφέροντας παντού τις εικόνες και τις γεύσεις του τόπου μας.

Συνεχίζοντας το Γυμνάσιο Καράτουλα την αποδοτική συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Erasmus+, επισκέφθηκε αποστολή του για μία εβδομάδα το Βιτέρμπο της Ιταλίας. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τα άλλα 3 Σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, από το Ταρνός της Γαλλίας, το Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία της Ισπανίας και το Βιτέρμπο.

Η αποστολή, στην οποία επικεφαλής ήταν οι καθηγητές του Γυμνασίου κ. Γεώργιος Κουρκούτας και κ. Σωτήριος Μιχελουδάκης, έφτασε αεροπορικώς το μεσημέρι της Κυριακής 13 Μαΐου στην Ρώμη και ακολούθως αφίχθη στο Βιτέρμπο, 80 χιλιόμετρα βορείως της Ρώμης, όπου και οι 6 μαθητές του Καράτουλα συνάντησαν τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν.  Την επομένη το πρωί επισκέφθηκαν όλοι μαζί το Σχολείο «Λουίτζι Φανταππιέ», στο κέντρο της μεσαιωνικής αυτής πόλεως. Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει υποδοχή για τους ξένους καθηγητές και μαθητές, όπου έψαλαν με συνοδεία μουσικής τους Εθνικούς Ύμνους και των τεσσάρων χωρών. Εκεί έγινε ανταλλαγή και αναμνηστικών δώρων σε αληθινά εορταστική ατμόσφαιρα.

Παρουσίαση παραδοσιακών γεύσεων και γνωριμία με τον Πολιτισμό του Βιτέρμπο

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Erasmus+, οι μαθητές από το Γυμνάσιο Καράτουλα συνεργάστηκαν με τα άλλα παιδιά στην σύνταξη και μετάφραση κειμένων που αφορούν την παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών από τις 4 χώρες, αλλά και στην σύνταξη σχετικού Ψηφιακού βιβλίου. Οι 6 μαθητές από το Γυμνάσιο Καράτουλα είχαν ετοιμάσει με την βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας Σπυρούλας Ασημακοπούλου, στα ελληνικά,  αγγλικά αλλά και άλλες γλώσσες, γνωστές συνταγές ελληνικών γεύσεων. Οι οικοδεσπότες Ιταλοί  προσέφεραν περιήγηση στους χώρους και τα μνημεία του Βιτέρμπο, όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία πόλη της Ιταλικής χερσονήσου που είχε αποκτήσει ξεχωριστή ακμή στα μεσαιωνικά χρόνια, όταν υπήρξε για δεκαετίες έδρα των Παπών της Ρώμης, αλλά και χώρο των  αρχαίων Ετρούσκων. Η πόλη σύμφωνα με την τοπική παράδοση ιδρύθηκε από τον Έλληνα ήρωα Ηρακλή, ενώ στο έμβλημά της εμφανίζεται ο λέων της Νεμέας για τον λόγο αυτόν. Στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου γίνεται πόλος έλξεως δεκάδων χιλιάδων  Ρωμαιοκαθολικών πιστών, για το προσκύνημα της Αγίας Ρόζας, που αποτελεί προστάτιδα της πόλεως.

Ξεχωριστή εντύπωση έκανε η επίσκεψη την άλλη  ημέρα σε επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο της περιοχής και το Αγρόκτημα του τοπικού Γεωργικού Πανεπιστημίου. Εκεί όλοι είδαν  νέες τεχνικές, που εφαρμόζουν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, αλλά και πολλές ποικιλίες φυτών και δένδρων, που δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.

 

Επίσκεψη στην Ρώμη και τα μνημεία της και περιδιάβαση στην Βίλλα Λάντε

Μία ημέρα ήταν  αφιερωμένη στην πόλη της Ρώμης, στην οποία όλες οι αποστολές των 4 Σχολείων μετέβησαν  με Λεωφορείο. Το πρόγραμμα της επισκέψεως περιελάμβανε επίσκεψη στο Αυτοκρατορικό Φόρουμ, το Μνημείο Βιττοριάνο, ιστορικές Εκκλησίες της Πόλεως, αλλά και το Πάνθεον. Εκεί όλοι είχαν την ευκαιρία να δούνε και την θρυλική Φοντάνα  ντι Τρέβι. Μεγάλο μέρος της παρουσίας  στην Ρώμη αφιερώθηκε στο Κολοσσαίο.

Στην Ιταλία οι Έλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα εντός των αιθουσών διδασκαλίας. Την προτελευταία ημέρα, μετά το πέρας των εργασιών,  όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν Εργοστάσιο ελαιολάδου και ελαιοτριβείου, με τίτλο  «Il Paradosso», όπου ο ιδιοκτήτης κ. Mario Mateucci, που συνεχίζει παράδοση 150 ετών, τους ξενάγησε στις παραδοσιακές μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας ελαιολάδου ( με μεθόδους όπως συνέβαινε στην Ελλάδα προ δεκαετιών). Το μεσημέρι οι οικογένειες των μαθητών παραχώρησαν γεύμα στο όμορφο εξοχικό εστιατόριο Acqua Rossa, όπου και κόπηκε και εορταστική τούρτα με το έμβλημα του Προγράμματος Erasmus+. Ακολούθως έγινε επίσκεψη στο παραδοσιακό εργοστάσιο  Fornovecchino, όπου έγινε αναφορά και ξενάγηση στην καλλιέργεια και επεξεργασία παλαιού και βιολογικού καλαμποκιού.

Η τελευταία ημέρα παρουσίας των Ελλήνων  μαθητών  στην Ιταλία συνδυάστηκε με ανταλλαγή απόψεων από τους καθηγητές σχετικά με την εξέλιξη του Προγράμματος. Επίσης έγινε επίσκεψη στην περίφημη Βίλλα Λάντε (Villa Lante) , στην γειτονική πόλη Bagnaia (Μπανάγια), που υπήρξε ο σπουδαίος κήπος των Παπών. Το περιβάλλον ήταν αληθινά μαγευτικό και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14.00 έγινε ο αποχαιρετισμός των οικογενειών των Ιταλών μαθητών προς τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βιτέρμπο Πόρτα Ρομάνα. Η αποστολή αφίχθη την επομένη το πρωί στην Αθήνα και από εκεί οδικώς στον Πύργο. Τον Οκτώβριο του 2018 αναμένεται η φιλοξενία των μαθητών από τις άλλες τρεις χώρες στην περιοχή της Ηλείας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα