Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022
14.9 C
Pýrgos

Στους δρόμους οι αγρότες της Ηλείας – «Έκλεισαν» σήμερα και τον κόμβο του Πελοπίου

spot_img

Συνεχίζονται και στην Ηλεία οι κινητοποιήσεις από τους αγρότες, που διεκδικούν, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέρα στήριξης αλλά και ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουν… να παραμείνουν στα χωράφια τους!

Σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν στην Εθνική Οδό Πύργου – Τρίπολης, στον κόμβο του Πελοπίου, κλείνοντας τον συμβολικά μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Τα αιτήματα των αγροτών του νομού, όπως καταγράφτηκαν στην χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) είναι:

«• Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα το 1,50€/Kg, για το πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.

• Τα 20.000 στρέμματα που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας να παραμείνουν περιουσία των αγροτών της περιοχής.

• Καμία αλλαγή χρήσης γης στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Πηνειού. Να μην μας πετάξουν από τα χωράφια που ζούμε τα πρόβατα για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ή να φτιάξουν ξενοδοχειακά καταλύματα.

• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στα εσπεριδοειδή που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές από τις τελευταίες πλημμύρες ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ.

• Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα