Η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το τέλους κρουαζιέρας με θέμα «Καθορισμός του χρόνου και του τρόπου είσπραξης, των υπόχρεων για την απόδοση προσώπων, του τρόπου και των οργάνων ελέγχου και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την είσπραξη του τέλους κρουαζιέρας του άρθρου 27 του Ν. 5162/2024».
Στο άρθρο 5 της υπουργικής απόφασης αναφέρεται και στη διαδικασία απόδοσης του τέλους που θα προκύπτει από την κρουαζιέρα
Κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο εκάστου έτους, το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενημερώνει τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού για τα εισπραχθέντα έσοδα ανά λιμένα αποβίβασης προκειμένου οι σχετικές πιστώσεις να εγγραφούν σε ύψος ως ακολούθως:
α) (1/3) των εσόδων εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και επιχορηγούνται οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν κατανέμει με βάση την ανωτέρω πληροφορία το ποσό ανά δήμο. Ειδικά το ένα τρίτο (1/3) των εσόδων που προέρχονται από τον λιμένα Κατακόλου, επιμερίζεται ισόποσα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
β) ένα τρίτο (1/3) διατίθεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δίνεται ως συνεισφορά για έργο ή έργα με εγγραφή πιστώσεων αποκλειστικά από συνεισφορά και το συνολικό ποσό των πληρωμών βαρύνει το ΑΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, καθ’ υπέρβαση του συνολικού εγκεκριμένου ορίου πληρωμών του Εθνικού Σκέλους του ΑΠΔΕ.
γ) ένα τρίτο (1/3) εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.
2. Ειδικά για το έτος 2025 η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του έτους 2025
Σοβαρή καταγγελία-υπονοούμενο στο δημοτικό συμβούλιο!(Βίντεο)
Τεράστιο όφελος για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με νόμο τα μισά τέλη κρουαζιέρας στον Δήμο