ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Στο επίκεντρο το μνημείο Αθανάτων στη συνάντηση Κατερίνας Παναγοπούλου και δημάρχου Ήλιδας (βίντεο)


Το μνημείο των Αθανάτων  βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε  άμισθη σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Διασποράς κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, με το δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Η κ. Παναγοπούλου ήλθε στην Αμαλιάδα στα πλαίσια του 3ου Πανηλειακού Ανταμώματος Ομογενών, που έγινε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ στο ιστορικό κτίριο Τατάνη στην Αμαλιάδα.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση ο δήμαρχος Ήλιδας μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Καλωσορίζουμε την κ. Παναγοπούλου  στο δημαρχείο του Δήμου Ήλιδας, του οποίου στα διοικητικά του όρια έχει τον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, της συνδιοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μεγάλο το φορτίο που φέρει ο δήμος μας εξαιτίας αυτού του γεγονότος, διότι η αρχαία Ήλιδα ήταν το κέντρο του πολιτισμού της αρχαιότητας.
Από εδώ ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το ‘ευ αγωνίζεσθε, η Εκεχειρία όπου έχουμε ξεκινήσει με τους αδελφούς μας Κυπρίους την δημιουργία του μνημείου των Αθανάτων σε ένα χώρο που διερευνούμε για να πάρουμε τις άδειες και να το φτιάξουμε εκεί, όπου όλοι οι Ολυμπιονίκες θα έχουν ένα σημείο αναφοράς. Θα έχουν ένα δικό τους κομμάτι, να μπορούν να επισκέπτονται και η Ήλιδα να πάρει τη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο στερέωμα.

Σας καλωσορίζουμε κι ευχαριστούμε για την βοήθεια που μέχρι τώρα έχετε δείξει έμπρακτα για τον τόπο μας. Να θυμίσω ότι η κα Παναγοπούλου είναι μέσα στους δέκα πρώτους που υπέγραψαν το μνημόνιο της Εκεχειρίας στην Αρχαία Ολυμπία πριν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2014».

Εξάλλου από την πλευρά της η άμισθη σύμβουλος του πρωθυπουργού, λαμβάνοντας το λόγο υπογράμμισε τα εξής:

« Είναι ένα προσκύνημα η επίσκεψη αυτή όπου και κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.
Δεν είναι ένας τόπος που μόνο εκπέμπει τον Ολυμπισμό, την Ειρήνη, την Δημοκρατία. Αν συνειδητοποιήσουμε την δυναμική που έχει η ενέργεια αυτού του τόπου πιστεύω ότι είναι και η απάντηση του ελληνισμού στα σύγχρονα προβλήματα μιας ταραγμένης κοινωνίας.

Σε αυτό τον τόπο που γεννήθηκαν όλες αυτές οι αξίες, που πολύ σωστά είπατε, πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τον σεβασμό που απαιτεί αυτή η περιοχή γιατί έτσι θα στηριχτούν όλες οι κοινωνίες στο μέλλον.

Είμαι πραγματικά ευτυχής για το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει για το μνημείο των Αθανάτων, με τον αδελφό Κύπριο τον κο Χαβάδια και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πάρει αυτή την διεθνή διάσταση. Ξέρουμε πως κοντά μας έχουμε όλο τον απόδημο ελληνισμό, γιατί η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ήλιδα είναι τα σημεία αναφοράς στον πλανήτη, αυτή τη στιγμή, της ειρήνης. Θέματα πολύ επίκαιρα και ουσιαστικά να βοηθήσουν τις διεθνής ταραγμένες κοινωνίες.

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Πιστεύω ότι με την συνεργασία μας, εσείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση κι εγώ με την διεθνή δράση μου, θα μπορέσουμε να περάσουμε πιο γρήγορα αυτό το μήνυμα που θα επηρεάσει θετικά όλες τις κοινωνίες. Είμαι περήφανη σαν Ελληνίδα, αισθάνομαι σαν δεύτερη πατρίδα μου την Ήλιδα και θα βρίσκομαι πολύ κοντά σας.
Μέσω του μνημείου των Αθανάτων πιστεύω ότι θα γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο εδώ, ένα σημείο αναφοράς που θα υπενθυμίζει τι έχει προσφέρει ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα, γιατί μπορεί να φτιάχνει ανθρώπους, να φτιάχνει υγιή κύτταρα μέσω της Ολυμπιακής Ιδέας στον κόσμο. Ασφαλώς χρειαζόμαστε και την Εκεχειρία διότι πρέπει να υπάρχει ειρήνη η οποία δεν επιβάλλεται με την Εκεχειρία. Η Εκεχειρία είναι η εξέλιξη μέσα από διεργασίες πνευματικές των ανθρώπων, να καταλαβαίνουν ότι οι πόλεμοι δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό είναι ο Ολυμπισμός, αυτή είναι η Εκεχειρία, αυτό είναι εσείς οι ίδιοι που κατοικίσατε εδώ.
Είναι μια τεράστια περιουσία, δεν είναι κληρονομιά αλλά μια εντολή που έχετε λάβει, να συνεχίσουμε κάτι θεϊκό που γεννήθηκε στον τόπο μας. Μέσα από τις προσπάθειές σας στέκομαι αρωγός, όπου με χρειαστείτε, όσο με χρειαστείτε και πραγματικά με ενθουσιάζει αυτή η επαφή».