• ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Συζήτηση νέων αγροτών Ηλείας με τον Αυγενάκη και Μπαγινέτα

Συζήτηση νέων αγροτών Ηλείας με τον Αυγενάκη και Μπαγινέτα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους για την βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν οι νέοι αγρότες της Ηλείας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ελαιοτριβείο  «Παπαδόπουλος» στην Βαρβάσαινα παρουσία και του γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Οι νέοι αγρότες με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρο Βασιλόπουλο  είχαν μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη γύρω από τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα οποία δυσχεραίνουν την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ηλείας, που απορρέουν κυρίως από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής στήριξης του πρωτογενή τομέα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι:

  • Έλλειψη κινήτρων για την ενασχόληση των νέων με την αγροτική δραστηριότητα. Αντίθετα μια σειρά από φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που βαρύνουν σήμερα τον νέο αγρότη στέκονται τροχοπέδη στην δραστηριοποίηση νέων στον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
  • Το υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής αποτελεί ακόμα μία «πληγή» για το νέο αγρότη, ο οποίος πέρα από τη μείωση του εισοδήματος του, αδυνατεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.
  • Διευθέτηση του θέματος με τις άδειες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Η έλλειψη άδειας λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις νέων αγροτών λόγω του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας, οδηγεί σε απεντάξεις από προγράμματα και στην επιστροφή χρημάτων.
  • Καταγραφή των βοσκοτόπων και αναδιανομή τους, καθώς και βελτίωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προγραμματιστεί με ορθολογικότερο τρόπο η κτηνοτροφία και να αδειοδοτηθούν με ευκολότερα οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Να ξεκλειδώσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για να αποτελέσει εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους και να καλλιεργήσουν.
  • Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας «πνίγει» κυριολεκτικά τις αγροτικές επιχειρήσεις, που αντί να ασχολούνται με τις ουσιαστικές εργασίες τους, αναλώνονται καθημερινά σε περιττές διαδικασίες, έγγραφα και υπογραφές
  • Στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με Γεωτεχνικούς.
  • Να δημιουργηθούν συμβουλευτικά όργανα ή γραφεία από την Περιφέρεια με τη μορφή ενός αγροτικού ΚΕΠ όπου θα διακινούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες προς τους αγρότες- επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και για τα προγράμματα που τρέχουν.
  • Άμεση στελέχωση και λειτουργία των γραφείων στήριξης Πρωτογενούς τομέα στους Δήμους με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.
  • Εφαρμογή στον ΕΛΓΑ ενός πλαισίου έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους . Εκτός της ασφάλισης της παραγωγής να εισαχθεί και ένας κλάδος ασφάλισης του φυτικού κεφαλαίου και των υποδομών των αγροτών από κάθε είδους ζημιές.
  • Βελτίωση και επέκταση αγροτικού δικτύου
  • Δρομολόγηση μελετών και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Ενίσχυση –εκσυγχρονισμός των υποδομών που αφορούν στην εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ποιότητάς του(ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις, άρδευση , δεξαμενές) σε συνεργασία με τις ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ .
  • Προώθηση από την Περιφέρεια και την κεντρική Διοίκηση έργων επέκτασης , βελτίωσης  και αναβάθμισης  των δικτύων μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας με σκοπό τη μείωση του κόστους μεταφοράς και παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
  • Επαναλειτουργία του εμπορικού σιδηροδρομικού δικτύου με σταθμούς μόνο σε αγροτικές περιοχές και λειτουργία αγροτικών αεροδρομίων για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τη συμμετοχή των συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων
  • Έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν νοείται σύγχρονη κτηνοτροφία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων
  • Δημιουργία Δημοτικού φυτώριου με στόχο την καταγραφή και διατήρηση της τοπικής χλωρίδας, τη συλλογή και διατήρηση ντόπιων σπόρων καθώς και την αναπαραγωγή κάθε είδους ενδημικών φυτών.
  • Ανάπτυξη δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας (φυτών και ζώων) και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όπου αυτό έχει υποβαθμιστεί.
  • Επαναλειτουργίατου Ινστιτούτου Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Κόροιβου.

 

Προγράμματα Νέων Αγροτών

 

  • Καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση και εφαρμογή των εκάστοτε Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Νέους Αγρότες.
  • Να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες εις βάρος νέων αγροτών από παλαιότερα προγράμματα.
  • Το πριμ πρώτης εγκατάστασης να δίδεται στους νεοεισερχόμενους αγρότες από την αρχή, γιατί μόνο τότε έχει ουσιαστική σημασία για κάποιον που για πρώτη φορά γίνεται αγρότης και χρειάζεται τη στήριξη του κράτους
  • Να γίνεται επίσημη γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο οποίο θα πρέπει να προηγούνται οι νέοι αγρότες
  • Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των νέων αγροτών να γίνονται στην αρχή του προγράμματος και όχι στο τέλος όπως συμβαίνει σήμερα
  • Να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές ενώσεις των νέων αγροτών να εκδίδουν βεβαιώσεις για διάφορα προγράμματα νέων αγροτών και δράσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία τους έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεπής παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και του ρόλου τους στο πρωτογενή τομέα.

 

Νέα Κοινή Αγροτικής πολιτική

 

Εκφράζουμε ρητά την αντίρρησή μας στις μεθοδεύσεις της Ε.Ε. για τη μείωση των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που αφορά όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία και την ευρωπαϊκή Ύπαιθρο.

Ζητάμε:

  • Να υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι για τους γεωργούς, την ύπαιθρο και τους καταναλωτές. Δε δεχόμαστε μειώσεις κονδυλίων διότι αυτές θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, μείωση παραγωγής και έλλειψη τροφίμων.
  • Να συνεχιστεί η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών μέσω άμεσων πληρωμών. ΔΕΝ συναινούμε στη μετακύλιση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Να συνεχίσει η στήριξη των νέων γεωργών μέσω των πετυχημένων μέτρων του Α πυλώνα & Β πυλώνα. Η στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση να ενισχυθεί με κίνητρα επενδύσεων σε γη και παραγωγικό κεφάλαιο.
  • Προτείνουμε μια νέα ενίσχυση μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων οι οποίες αποτελούν το δυναμικότερο τμήμα του τομέα.
  • Προτείναμε τη συγκέντρωση ΟΛΩΝ των εκτατικών ενισχύσεων (π.χ. αγροπεριβαλλοντικά μέτρα) στον Α πυλώνα αφήνοντας για το Β πυλώνα τα υπόλοιπα όπως η κατάρτιση, οι επενδύσεις, η καινοτομία, η χωρική ανάπτυξη, κλπ.
  • Τα εθνικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για όλους τους γεωργούς της Ε.Ε διότι αλλιώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
  • Η νέα πολιτική πρέπει να είναι ΚΟΙΝΗ και ΓΕΩΡΓΙΚΗ. Ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να εναρμονίσει ακόμα περισσότερο τους κανόνες στα Κράτη Μέλη αφού η αγορά είναι ενιαία. Πρέπει να είναι γεωργική και να λαμβάνει υπόψη την παραγωγή αγαθών από τις εκτάσεις και όχι μόνο τη φροντίδα τους. Να μη χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε εκμεταλλεύσεις που αφήνουν άνω του 25% των εκτάσεων σε καλή γεωργική κατάσταση.
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια εξορθολογισμού της αλυσίδας της αγοράς με μείωση των ενδιάμεσων μέσω παροχής κινήτρων.
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξης της καινοτομίας και εφαρμογής της στο χωράφι, καθώς και η παροχή στήριξης προς τα συλλογικά σχήματα.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από …

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας: : Αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έλευση της φλόγας στην Αμαλιάδα

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, της 15 ην Απριλίου 2024, με θέμα την κατάργηση …

  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Συζήτηση νέων αγροτών Ηλείας με τον Αυγενάκη και Μπαγινέτα

Συζήτηση νέων αγροτών Ηλείας με τον Αυγενάκη και Μπαγινέτα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους για την βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν οι νέοι αγρότες της Ηλείας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ελαιοτριβείο  «Παπαδόπουλος» στην Βαρβάσαινα παρουσία και του γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Οι νέοι αγρότες με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρο Βασιλόπουλο  είχαν μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη γύρω από τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα οποία δυσχεραίνουν την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ηλείας, που απορρέουν κυρίως από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής στήριξης του πρωτογενή τομέα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι:

  • Έλλειψη κινήτρων για την ενασχόληση των νέων με την αγροτική δραστηριότητα. Αντίθετα μια σειρά από φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που βαρύνουν σήμερα τον νέο αγρότη στέκονται τροχοπέδη στην δραστηριοποίηση νέων στον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
  • Το υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής αποτελεί ακόμα μία «πληγή» για το νέο αγρότη, ο οποίος πέρα από τη μείωση του εισοδήματος του, αδυνατεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.
  • Διευθέτηση του θέματος με τις άδειες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Η έλλειψη άδειας λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις νέων αγροτών λόγω του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας, οδηγεί σε απεντάξεις από προγράμματα και στην επιστροφή χρημάτων.
  • Καταγραφή των βοσκοτόπων και αναδιανομή τους, καθώς και βελτίωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προγραμματιστεί με ορθολογικότερο τρόπο η κτηνοτροφία και να αδειοδοτηθούν με ευκολότερα οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Να ξεκλειδώσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για να αποτελέσει εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους και να καλλιεργήσουν.
  • Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας «πνίγει» κυριολεκτικά τις αγροτικές επιχειρήσεις, που αντί να ασχολούνται με τις ουσιαστικές εργασίες τους, αναλώνονται καθημερινά σε περιττές διαδικασίες, έγγραφα και υπογραφές
  • Στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με Γεωτεχνικούς.
  • Να δημιουργηθούν συμβουλευτικά όργανα ή γραφεία από την Περιφέρεια με τη μορφή ενός αγροτικού ΚΕΠ όπου θα διακινούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες προς τους αγρότες- επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και για τα προγράμματα που τρέχουν.
  • Άμεση στελέχωση και λειτουργία των γραφείων στήριξης Πρωτογενούς τομέα στους Δήμους με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.
  • Εφαρμογή στον ΕΛΓΑ ενός πλαισίου έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους . Εκτός της ασφάλισης της παραγωγής να εισαχθεί και ένας κλάδος ασφάλισης του φυτικού κεφαλαίου και των υποδομών των αγροτών από κάθε είδους ζημιές.
  • Βελτίωση και επέκταση αγροτικού δικτύου
  • Δρομολόγηση μελετών και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Ενίσχυση –εκσυγχρονισμός των υποδομών που αφορούν στην εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ποιότητάς του(ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις, άρδευση , δεξαμενές) σε συνεργασία με τις ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ .
  • Προώθηση από την Περιφέρεια και την κεντρική Διοίκηση έργων επέκτασης , βελτίωσης  και αναβάθμισης  των δικτύων μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας με σκοπό τη μείωση του κόστους μεταφοράς και παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
  • Επαναλειτουργία του εμπορικού σιδηροδρομικού δικτύου με σταθμούς μόνο σε αγροτικές περιοχές και λειτουργία αγροτικών αεροδρομίων για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τη συμμετοχή των συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων
  • Έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν νοείται σύγχρονη κτηνοτροφία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων
  • Δημιουργία Δημοτικού φυτώριου με στόχο την καταγραφή και διατήρηση της τοπικής χλωρίδας, τη συλλογή και διατήρηση ντόπιων σπόρων καθώς και την αναπαραγωγή κάθε είδους ενδημικών φυτών.
  • Ανάπτυξη δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας (φυτών και ζώων) και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όπου αυτό έχει υποβαθμιστεί.
  • Επαναλειτουργίατου Ινστιτούτου Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Κόροιβου.

 

Προγράμματα Νέων Αγροτών

 

  • Καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση και εφαρμογή των εκάστοτε Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Νέους Αγρότες.
  • Να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες εις βάρος νέων αγροτών από παλαιότερα προγράμματα.
  • Το πριμ πρώτης εγκατάστασης να δίδεται στους νεοεισερχόμενους αγρότες από την αρχή, γιατί μόνο τότε έχει ουσιαστική σημασία για κάποιον που για πρώτη φορά γίνεται αγρότης και χρειάζεται τη στήριξη του κράτους
  • Να γίνεται επίσημη γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο οποίο θα πρέπει να προηγούνται οι νέοι αγρότες
  • Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των νέων αγροτών να γίνονται στην αρχή του προγράμματος και όχι στο τέλος όπως συμβαίνει σήμερα
  • Να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές ενώσεις των νέων αγροτών να εκδίδουν βεβαιώσεις για διάφορα προγράμματα νέων αγροτών και δράσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία τους έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεπής παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και του ρόλου τους στο πρωτογενή τομέα.

 

Νέα Κοινή Αγροτικής πολιτική

 

Εκφράζουμε ρητά την αντίρρησή μας στις μεθοδεύσεις της Ε.Ε. για τη μείωση των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που αφορά όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία και την ευρωπαϊκή Ύπαιθρο.

Ζητάμε:

  • Να υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι για τους γεωργούς, την ύπαιθρο και τους καταναλωτές. Δε δεχόμαστε μειώσεις κονδυλίων διότι αυτές θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, μείωση παραγωγής και έλλειψη τροφίμων.
  • Να συνεχιστεί η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών μέσω άμεσων πληρωμών. ΔΕΝ συναινούμε στη μετακύλιση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Να συνεχίσει η στήριξη των νέων γεωργών μέσω των πετυχημένων μέτρων του Α πυλώνα & Β πυλώνα. Η στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση να ενισχυθεί με κίνητρα επενδύσεων σε γη και παραγωγικό κεφάλαιο.
  • Προτείνουμε μια νέα ενίσχυση μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων οι οποίες αποτελούν το δυναμικότερο τμήμα του τομέα.
  • Προτείναμε τη συγκέντρωση ΟΛΩΝ των εκτατικών ενισχύσεων (π.χ. αγροπεριβαλλοντικά μέτρα) στον Α πυλώνα αφήνοντας για το Β πυλώνα τα υπόλοιπα όπως η κατάρτιση, οι επενδύσεις, η καινοτομία, η χωρική ανάπτυξη, κλπ.
  • Τα εθνικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα για όλους τους γεωργούς της Ε.Ε διότι αλλιώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
  • Η νέα πολιτική πρέπει να είναι ΚΟΙΝΗ και ΓΕΩΡΓΙΚΗ. Ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να εναρμονίσει ακόμα περισσότερο τους κανόνες στα Κράτη Μέλη αφού η αγορά είναι ενιαία. Πρέπει να είναι γεωργική και να λαμβάνει υπόψη την παραγωγή αγαθών από τις εκτάσεις και όχι μόνο τη φροντίδα τους. Να μη χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε εκμεταλλεύσεις που αφήνουν άνω του 25% των εκτάσεων σε καλή γεωργική κατάσταση.
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια εξορθολογισμού της αλυσίδας της αγοράς με μείωση των ενδιάμεσων μέσω παροχής κινήτρων.
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξης της καινοτομίας και εφαρμογής της στο χωράφι, καθώς και η παροχή στήριξης προς τα συλλογικά σχήματα.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων