ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΥΡΓΟΥ

Συνάντηση με Τσιρώνη για την αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ

Συνάντηση με Τσιρώνη για την αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς

Η αποκατάσταση ενός οικοσυστήματος είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση. Είναι μια διαδικασία που δεν επιτρέπει κενά και παραλείψεις σε καμία πτυχή του εγχειρήματος χωρίς την πλήρη και σε βάθος διερεύνησή του.

Ο Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και τους στενούς συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να συλλεχτούν όλα εκείνα τα στοιχεία και να ληφθούν υπ` όψιν οι παράμετροι που συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα της υφιστάμενης περιοχής.

Πάνω σε αυτή τη βάση, την Κυριακή 22 Ιουλίου, πραγματοπιοιηθηκε συνάντηση στον Αγιο Ιωάννη, παρουσία του κ. Τσιρώνη και συνεργατών του, όπου έγινε ενημέρωση σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυνατότητες περιβαλλοντικής αποκατάστασης και το εύρος της, τη μέριμνα για να μην υπάρχουν επιπτώσεις στις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που θα προκύψουν.

Συζητήθηκε επίσης η στάση με την οποία αντιμετωπίζουν τοι εγχείρημα του επαναπλημμυρισμού τόσο ο Δήμος Πύργου όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Από την πλευρά του Συλλόγου τονίζεται η έως τώρα πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τόσο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και με τον Δήμο Πύργου που με τη στήριξη του Συλλόγου κατέθεσε τα αναγκαία έγγραφα προς το ΥΠΑΑΤ, κινήσεις απαραίτητες για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το εγχείρημα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η λίμνη της Μουριάς αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και η απώλειά της διατάραξε την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Σήμερα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο έντονες αποτελεί χρέος της Πολιτείας να θωρακίσει την χώρα, τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή του, από τις δυσάρεστες συνέπειες της. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό η αναγέννηση της λίμνης που θα πρέπει να αποτελέσει έργο άμεσης προτεραιότητας.

Εκτός του κ. Τσιρώνη στη συνάντηση συμμετείχαν ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Διονυσόπουλος, η γεωπόνος και Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου και τα μέλη-φίλοι του Συλλόγου για την αναγέννηση της λίμνης Μουριάς: Αποστολόπουλος Δημήτρης, Δάββος Θεόδωρος, Γουβιάς Γιώργος, Καλόφωνος Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Άλκης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κανελλακόπουλος-Πουλόπουλος Ιωάννης, Μανδαράκης Κωνσταντίνος, Μαντάς Άγγελος, Μαραμπάς Γιώργος, Σιδηροκαστρίτης Σπύρος και Χριστόπουλος Θεόδωρος.