• ΗΛΕΙΑ
  • Συνάντηση Π. Ζώντου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Συνάντηση Π. Ζώντου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

«Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κο Καραμαλάκη μαζί με συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας και τους προέδρους των Ενώσεών τους πραγματοποιήθηκε την 13 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:30 πμ στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από πρόσκληση που είχε αποστείλει στους συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας και τους προέδρους των Ενώσεών τους ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη ,συμμετείχα σαν πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων .

Στην συνάντηση εκτός από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κο Καραμαλάκη συμμετείχε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος κος Απόστολος Μαρτζάκλης , συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και οι πρόεδροι των Ενώσεων αξιωματικών Δυτικής Ελλάδας , Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας, Αιτωλίας.

Τα αιτήματα της Ένωσης Ηλείας που τεθήκαν στον κο Υπουργό ήταν τα παρακάτω:

 

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΛΕΙΑΣ» της Διεύθυνσής μας, πλην της Τροχαίας, προμηθεύτηκαν καινούργια οχήματα ( όχι μεταχειρισμένα και ακινητοποιημένα για χρόνια από τον Ο.Δ.Δ.Υ.). Ως εκ τούτου σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της διεύθυνσής μας τα εναπομείναντα περιπολικά οχήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την χιλιομετρική τους ικανότητα και έχουν καταστεί πολυπροβληματικά και μη ασφαλή, τόσο για τους συναδέλφους μας, όσο και για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τον εφοδιασμό της Διεύθυνσής μας πλέον με καινούργια οχήματα.

2- Κτηριακό πρόβλημα της Δ.Α .ΗΛΕΙΑΣ

Αν εξαιρέσουμε το κτίριο της Διευθύνσεως στον Πύργο το οποίο έχει και αυτό τα προβλήματά του και κατά την περίοδο 2018 2019 υπήρξε μετά από ενέργειες του σωματείου μας και του νυν Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή επισκευή στους εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς του , καμιά από τις κτηριακές εγκαταστάσεις Αστυνομικών Τμημάτων της Δ.Α.Ηλείας ( όπως τα τμήματα Ήλιδας που στεγάζει τέσσερεις υπηρεσίες , Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας , Ζαχάρως Ανδραβίδας Κυλλήνης και της Βάρδας) δεν διαθέτουν πρόσβαση για ΑΜΕΑ αλλά ούτε και ανελκυστήρες και γενικά δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και των πολιτών .

 

3–Εξουθένωση των Αστυνομικών της Ηλείας λόγω της διευρυμένης περιοχής ευθύνης του προσωπικού και της υπόστελέχωσης.

Στις έκτακτες μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού του έτους 2019 η Διεύθυνση αστυνομίας Ηλείας έμεινε στο απόλυτο μηδέν.

Αν και η Διεύθυνση μας ενισχύθηκε μετά από μεγάλο συνδικαλιστικό αγώνα με τον πρωτοφανή αριθμό των 21 αστυνομικών μαζί με τους συνυπηρετούντες για πρώτη φορά στα χρονικά προσπαθώντας να αναπληρώσουμε το απολεσθέν προσωπικό, δεν κατάφερε να δώσει λύσει στα προβλήματα της έλλειψης.

Ο συνδυασμός της κακής κατανομής τοποθετήσεων του προσωπικού στις τακτικές μεταθέσεις του καλοκαιριού το οποίο σε συνδυασμό με την υπερστελέχωση που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα ΔΙΑΣ η οποία ενισχύθηκε κατά το 2019 και απορρόφησε 11 επιπλέον αστυνομικούς από το υπάρχων προσωπικό οι οποίοι υπολείπονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν στα τμήματα της Ηλείας μαζί με τους αστυνομικούς που υπολείπονται από τις αποσπάσεις στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές δημιουργούν μεγάλα κενά στις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας.

Για παράδειγμα ένα περιπολικό το οποίο όπως και τα περισσότερα που υπάρχουν στο νομό έχει τερματίσει την μηχανική του λειτουργία και λειτουργεί κάτω από συνθήκες επικινδυνότητας για τις ζωές των αστυνομικών (έχοντας ξεπεράσει τις 500.000 χιλ και χωρίς να υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο κτεο και απολύμανση ), καλείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βουπρασίας με πλήρωμα δύο αστυνομικούς ,πότε από το Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού και πότε από το Αστυνομικό τμήμα Ανδραβίδας Κυλλήνης , να αστυνομεύσει μια περιοχή από τα σύνορα του Νομού Ηλείας Αχαΐας μέχρι και την περιοχή της Γαστούνης , μιλάμε για μια τεράστια περιοχή που είναι δύσκολο να επιτηρήσει η περιπολία δηλαδή τρεις Δήμους και σχεδόν την μισή έκσταση του Νομού.

Στην δεύτερη μεγάλη πόλη του Νομού μας ,την πόλη της Αμαλιάδας η κατάσταση είναι τραγική , δεν υπάρχει επάρκεια στην αστυνόμευση γενικά και πολύ περισσότερο στο κομμάτι της Τροχαίας και του Τμήματος Τάξης ,καθότι τα τοπικά τμήματα λειτουργούν με μικτές περιπολίες και μεθόδους που παρανομούν καταστρατηγώντας τα Π.Δ. και την νομιμότητα της εργασίας του προσωπικού . Στον Πύργο στην πρωτεύουσα του Νομού , υπάρχει και εκεί έλλειψη αστυνόμευσης, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πόλη μένει με μόνο ένα περιπολικό και πλήρωμα που απαρτίζεται από έναν αστυνομικό της Τροχαίας και ένα αστυνομικό του αστυνομικού τμήματος τάξης να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα προκύψουν στο αντικείμενο τους και για τις δύο υπηρεσίες σε μια περιοχή ευθύνης 50000 χιλ. κατοίκων .

Στα υπόλοιπα τμήματα μετά τον Πύργο όπως Κρέστενα ,Ζαχάρω ,Ολύμπια και Ανδρίτσαινα η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική με τις περιοχές της Βόρειας Ηλείας και για να υπάρξει υποτυπώδης λειτουργία των τμημάτων γίνονται αλχημείες με μετακίνηση αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες ,ενώ το παράτυπο σχέδιο Περσέας, με το οποίο οι περιπολίες των υπηρεσιών συνεχίζουν να λειτουργούν υπό παράνομο καθεστώς ( ο αξιωματικός υπηρεσίας φαίνεται στην υπηρεσία αλλά και λειτουργεί σαν πλήρωμα της περιπολίας πάγια σε υπηρεσίες όπως η ΥΑ Πύργου, το Τ. Τροχαίας Ήλιδας το Τα Ασφάλειας Ήλιδας και άλλες περιπτώσεις που εναλλάσσονται όπως σκοποί που φαίνονται πλήρωμα σε περιπολίες που δεν υπάρχουν γιατί ο αστυνομικός έχει διαταχθεί σε μεταγωγή και άλλα καθήκοντα. ) σε είναι ακόμα σε εφαρμογή.

Ενώ η αναδιάρθρωση στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ απέτυχε οι αστυνομικοί θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται να επέμβουν , να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες και γενικά να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στο κοινό έγκλημα.Επίσης καθημερινά κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου υπό συνθήκες κανονικότητας μόνο από τον όγκο των τουριστών και των παραθεριστών η αστυνομική ενίσχυση είναι επιβεβλημένη για την διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες ,καθότι έχουμε παραδείγματα ένοπλων επιθέσεων, στο παρελθόν ,από εγκληματικές ομάδες σε καταστήματα τουριστικών περιοχών αλλά και σε χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα .

Με λίγα λόγια το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της περιοχής πόσο μάλλον όταν θα επιφορτιστεί με περισσότερες ευθύνες .!!! Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με μηχανοκίνητα μέσα υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με έμψυχο προσωπικό για να υπάρχει ,αποτελεσματική πρόληψη , καταπολέμηση του εγκλήματος και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

 

4- “Χορήγηση ατομικών εφοδίων στο αστυνομικό προσωπικό.”

Συγκεκριμένα έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που η υπηρεσία δεν έχει προβεί σε χορήγηση υλικού στο προσωπικό αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην ομάδα ΔΙΑΣ δεν διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης για τις μηχανές και εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας (αφού η υπηρεσία δεν τους έχει χορηγήσει και με δικά τους κράνη διαφορετικού χρώματος ) οι οποίες δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας . Ελλείψεις υπάρχουν και στη διμοιρία υποστήριξης της ΔΑ Ηλείας η οποία λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και την ομάδα ΟΠΚΕ που λειτουργούν με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι παραπάνω αστυνομικοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και να θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα .

 

5-Δεν εκδίδεται η εβδομαδιαία υπηρεσία στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας

Το σωματείο μας έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες και καταγγελίες , καθώς δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, Π.Δ. 394/2001 που αφορά τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας σε όλα τα τμήματα .Εκεί που το πρόβλημα είναι μεγάλο και συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά ,έχοντας και αυτό ως βασική αιτία την υπόστελέχωση που υφίσταται στην υπηρεσία , είναι αυτό του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας λειτουργεί σχεδόν σε μόνιμη βάση σε μεικτή περιπολία μαζί με τον αστυνομικό του Τμήματος ‘Ηλιδας . Δηλαδή καλείται να κάνει καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας αλλά και εποχούμενης περιπολίας .Δυστυχώς η παράνομη κατάσταση στην οποία λειτουργεί η υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται στα φύλλα υπηρεσίας της .

 

6-Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012. Διαφάνεια και αξιοκρατία στις μετακινήσεις των αστυνομικών.

Δυστυχώς κατά την περίοδο των κρούσματτων του Convid-19 (κοροναϊού) στην χώρα μας και ενώ υπήρξε πολύμηνη έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας από την απουσία υπηρεσίας καθαριότητας σε αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας οι αστυνομικοί κατάφεραν υπερβάλλοντας εαυτόν ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες εργασίας αλλά και την κούραση καθώς υπήρξε ανάκληση των αδειών να κρατήσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα θέτοντας τον εαυτό τους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους πολίτες της χώρας μας την ίδια στιγμή έδιναν μάχη στα νησιά και στα σύνορα της πατρίδας μας υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία. Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντάμειψε τους Έλληνες αστυνομικούς .Ζητάμε την δίκαια αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός υπάλληλος από την πολιτεία και την υλοποίηση ενός δίκαιου και χρόνιου ζητήματος και να υπαχτεί το επάγγελμα του στις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Επίσης Ζητάμε την επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με απόφαση του ΣΤΕ ή την διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα κινείται προς το οικονομικό όφελος των αστυνομικών του κατώτερου προσωπικού σε σχέση με το υπάρχων κατά το οποίο οι αρχιφύλακες ΜΑΥ δεν μπορούν να έχουν οικονομική αύξηση καθώς τερματίζουν την προαγωγική τους εξέλιξη κλιμακωτά ενώ εξακολουθούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοί αστυνομικοί.

«Σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας για τις μετακινήσεις των αστυνομικών κατά την επιλογή των αιτούντων»

Παγιωμένη πλέον κατάσταση αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις των αστυνομικών εκτός Διεύθυνσης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων της χώρας .Είναι αυτονόητο να τηρείται η σειρά προτεραιότητας που πρέπει να ακολουθείται στην συγκεκριμένη διαδικασία και να μην καταστρατηγείται η αρχή της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται. Η Ένωσή μας έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί κατά το παρελθόν στους υπεύθυνους για τις επιλογές των μετακινήσεων. Πρέπει, να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με όσα ορίζει η διαταγή, για να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΝΤΟΣ

 

Στα ανωτέρω αιτήματα ο κος υπουργός απάντησε ως εξής:

Σχετικά με τα οχήματα ο κος Υπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μια ανανέωση του στόλου ώστε να λύσει αρκετά προβλήματα όχι όμως όλα χωρίς να καθορίσει τον αριθμό οχημάτων (όπως μάθαμε 98 για όλη την Δυτική Ελλάδα την στιγμή που οι υπηρεσιακές ανάγκες απαιτούν περίπου 1000 ), επίσης συνέχισε με ψήφισμα του περασμένου έτους δίνεται η δυνατότητα για άμεση απορρόφηση των κατασχεμένων οχημάτων .Για τα κτήρια επισήμανε πως είναι δύσκολη η κατάσταση και θα υπάρξει επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις που θα είναι ποίο προσβάσιμες και γρήγορες στην δόμησή τους ενώ όταν έγινε μνεία για το τμήμα των ολυμπίων και την ιδιαιτερότητα του ο κος υπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκεια του προς τον Δήμο Ολυμπίων ο οποίος δεν δίνει λύση στο θέμα.Δια του στόματος του κου Αρχηγού ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει κονδύλι 750 χιλιάδων ευρώ για δημόσια είδη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ο κος υπουργός απάντησε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει βαθμολόγιο του οποίου μελετούνται οι προϋποθέσεις ενώ θα σταματήσουν από το Σεπτέμβριο περίπου οι αποσπάσεις στα νησιά και στον Έβρο αφού πλέον θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό συνοριοφυλάκων .Ανακοίνωσε ακόμα την αύξηση των εισαχθέντων αστυνομικών από τις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αστυνόμευση τα οποία θέλουν νέο μοντέλο για να λυθούν καθώς η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ απέτυχε και στο υπουργείο μελετάται και μοντέλο που θα συμμετέχουν περισσότερες κινητές αστυνομικές μονάδες».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Εσείς ποιο Νοσοκομείο θέλετε ;;

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ   Εσείς …

«Σφοδρή» απάντηση από Δημήτρη Κωνσταντόπουλο με αφορμή την επίσκεψη Γκάγκα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ   «Σφοδρή» απάντηση από Δημήτρη Κωνσταντόπουλο   Κάνει …

Με τη Νέα Γενιά μαζί…από την Αμαλιάδα για την Αμαλιάδα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ   Με τη Νέα Γενιά μαζί…από την Αμαλιάδα για την Αμαλιάδα!   ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ …

Σύσκεψη με βουλευτές για το ιδιοκτησιακό της Γλύφας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΣ Διακομματικό μέτωπο για οριστική λύση -Δήμαρχος Πηνειού: «Να γίνει βελτίωση …

Συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω δύο άνδρες στην Ηλεία για καλλιέργεια ναρκωτικών

Συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω δύο άνδρες στο Κατάκολο για καλλιέργεια ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί εκρίζωσαν και κατέσχεσαν 58 δενδρύλλια κάνναβης και 8 φυντάνια …

«Εσείς που τα  βρίσκετε και κάνετε προεκλογικούς αγώνες;;…»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ «Εσείς που τα  βρίσκετε και κάνετε προεκλογικούς αγώνες;;…» ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Συνάντηση Π. Ζώντου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Συνάντηση Π. Ζώντου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

«Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κο Καραμαλάκη μαζί με συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας και τους προέδρους των Ενώσεών τους πραγματοποιήθηκε την 13 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:30 πμ στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από πρόσκληση που είχε αποστείλει στους συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας και τους προέδρους των Ενώσεών τους ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη ,συμμετείχα σαν πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων .

Στην συνάντηση εκτός από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κο Καραμαλάκη συμμετείχε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος κος Απόστολος Μαρτζάκλης , συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και οι πρόεδροι των Ενώσεων αξιωματικών Δυτικής Ελλάδας , Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας, Αιτωλίας.

Τα αιτήματα της Ένωσης Ηλείας που τεθήκαν στον κο Υπουργό ήταν τα παρακάτω:

 

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΛΕΙΑΣ» της Διεύθυνσής μας, πλην της Τροχαίας, προμηθεύτηκαν καινούργια οχήματα ( όχι μεταχειρισμένα και ακινητοποιημένα για χρόνια από τον Ο.Δ.Δ.Υ.). Ως εκ τούτου σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της διεύθυνσής μας τα εναπομείναντα περιπολικά οχήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την χιλιομετρική τους ικανότητα και έχουν καταστεί πολυπροβληματικά και μη ασφαλή, τόσο για τους συναδέλφους μας, όσο και για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τον εφοδιασμό της Διεύθυνσής μας πλέον με καινούργια οχήματα.

2- Κτηριακό πρόβλημα της Δ.Α .ΗΛΕΙΑΣ

Αν εξαιρέσουμε το κτίριο της Διευθύνσεως στον Πύργο το οποίο έχει και αυτό τα προβλήματά του και κατά την περίοδο 2018 2019 υπήρξε μετά από ενέργειες του σωματείου μας και του νυν Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή επισκευή στους εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς του , καμιά από τις κτηριακές εγκαταστάσεις Αστυνομικών Τμημάτων της Δ.Α.Ηλείας ( όπως τα τμήματα Ήλιδας που στεγάζει τέσσερεις υπηρεσίες , Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας , Ζαχάρως Ανδραβίδας Κυλλήνης και της Βάρδας) δεν διαθέτουν πρόσβαση για ΑΜΕΑ αλλά ούτε και ανελκυστήρες και γενικά δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και των πολιτών .

 

3–Εξουθένωση των Αστυνομικών της Ηλείας λόγω της διευρυμένης περιοχής ευθύνης του προσωπικού και της υπόστελέχωσης.

Στις έκτακτες μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού του έτους 2019 η Διεύθυνση αστυνομίας Ηλείας έμεινε στο απόλυτο μηδέν.

Αν και η Διεύθυνση μας ενισχύθηκε μετά από μεγάλο συνδικαλιστικό αγώνα με τον πρωτοφανή αριθμό των 21 αστυνομικών μαζί με τους συνυπηρετούντες για πρώτη φορά στα χρονικά προσπαθώντας να αναπληρώσουμε το απολεσθέν προσωπικό, δεν κατάφερε να δώσει λύσει στα προβλήματα της έλλειψης.

Ο συνδυασμός της κακής κατανομής τοποθετήσεων του προσωπικού στις τακτικές μεταθέσεις του καλοκαιριού το οποίο σε συνδυασμό με την υπερστελέχωση που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα ΔΙΑΣ η οποία ενισχύθηκε κατά το 2019 και απορρόφησε 11 επιπλέον αστυνομικούς από το υπάρχων προσωπικό οι οποίοι υπολείπονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν στα τμήματα της Ηλείας μαζί με τους αστυνομικούς που υπολείπονται από τις αποσπάσεις στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές δημιουργούν μεγάλα κενά στις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας.

Για παράδειγμα ένα περιπολικό το οποίο όπως και τα περισσότερα που υπάρχουν στο νομό έχει τερματίσει την μηχανική του λειτουργία και λειτουργεί κάτω από συνθήκες επικινδυνότητας για τις ζωές των αστυνομικών (έχοντας ξεπεράσει τις 500.000 χιλ και χωρίς να υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο κτεο και απολύμανση ), καλείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βουπρασίας με πλήρωμα δύο αστυνομικούς ,πότε από το Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού και πότε από το Αστυνομικό τμήμα Ανδραβίδας Κυλλήνης , να αστυνομεύσει μια περιοχή από τα σύνορα του Νομού Ηλείας Αχαΐας μέχρι και την περιοχή της Γαστούνης , μιλάμε για μια τεράστια περιοχή που είναι δύσκολο να επιτηρήσει η περιπολία δηλαδή τρεις Δήμους και σχεδόν την μισή έκσταση του Νομού.

Στην δεύτερη μεγάλη πόλη του Νομού μας ,την πόλη της Αμαλιάδας η κατάσταση είναι τραγική , δεν υπάρχει επάρκεια στην αστυνόμευση γενικά και πολύ περισσότερο στο κομμάτι της Τροχαίας και του Τμήματος Τάξης ,καθότι τα τοπικά τμήματα λειτουργούν με μικτές περιπολίες και μεθόδους που παρανομούν καταστρατηγώντας τα Π.Δ. και την νομιμότητα της εργασίας του προσωπικού . Στον Πύργο στην πρωτεύουσα του Νομού , υπάρχει και εκεί έλλειψη αστυνόμευσης, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πόλη μένει με μόνο ένα περιπολικό και πλήρωμα που απαρτίζεται από έναν αστυνομικό της Τροχαίας και ένα αστυνομικό του αστυνομικού τμήματος τάξης να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα προκύψουν στο αντικείμενο τους και για τις δύο υπηρεσίες σε μια περιοχή ευθύνης 50000 χιλ. κατοίκων .

Στα υπόλοιπα τμήματα μετά τον Πύργο όπως Κρέστενα ,Ζαχάρω ,Ολύμπια και Ανδρίτσαινα η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική με τις περιοχές της Βόρειας Ηλείας και για να υπάρξει υποτυπώδης λειτουργία των τμημάτων γίνονται αλχημείες με μετακίνηση αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες ,ενώ το παράτυπο σχέδιο Περσέας, με το οποίο οι περιπολίες των υπηρεσιών συνεχίζουν να λειτουργούν υπό παράνομο καθεστώς ( ο αξιωματικός υπηρεσίας φαίνεται στην υπηρεσία αλλά και λειτουργεί σαν πλήρωμα της περιπολίας πάγια σε υπηρεσίες όπως η ΥΑ Πύργου, το Τ. Τροχαίας Ήλιδας το Τα Ασφάλειας Ήλιδας και άλλες περιπτώσεις που εναλλάσσονται όπως σκοποί που φαίνονται πλήρωμα σε περιπολίες που δεν υπάρχουν γιατί ο αστυνομικός έχει διαταχθεί σε μεταγωγή και άλλα καθήκοντα. ) σε είναι ακόμα σε εφαρμογή.

Ενώ η αναδιάρθρωση στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ απέτυχε οι αστυνομικοί θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται να επέμβουν , να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες και γενικά να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στο κοινό έγκλημα.Επίσης καθημερινά κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου υπό συνθήκες κανονικότητας μόνο από τον όγκο των τουριστών και των παραθεριστών η αστυνομική ενίσχυση είναι επιβεβλημένη για την διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες ,καθότι έχουμε παραδείγματα ένοπλων επιθέσεων, στο παρελθόν ,από εγκληματικές ομάδες σε καταστήματα τουριστικών περιοχών αλλά και σε χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα .

Με λίγα λόγια το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της περιοχής πόσο μάλλον όταν θα επιφορτιστεί με περισσότερες ευθύνες .!!! Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με μηχανοκίνητα μέσα υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με έμψυχο προσωπικό για να υπάρχει ,αποτελεσματική πρόληψη , καταπολέμηση του εγκλήματος και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

 

4- “Χορήγηση ατομικών εφοδίων στο αστυνομικό προσωπικό.”

Συγκεκριμένα έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που η υπηρεσία δεν έχει προβεί σε χορήγηση υλικού στο προσωπικό αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην ομάδα ΔΙΑΣ δεν διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης για τις μηχανές και εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας (αφού η υπηρεσία δεν τους έχει χορηγήσει και με δικά τους κράνη διαφορετικού χρώματος ) οι οποίες δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας . Ελλείψεις υπάρχουν και στη διμοιρία υποστήριξης της ΔΑ Ηλείας η οποία λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και την ομάδα ΟΠΚΕ που λειτουργούν με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι παραπάνω αστυνομικοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και να θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα .

 

5-Δεν εκδίδεται η εβδομαδιαία υπηρεσία στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας

Το σωματείο μας έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες και καταγγελίες , καθώς δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, Π.Δ. 394/2001 που αφορά τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας σε όλα τα τμήματα .Εκεί που το πρόβλημα είναι μεγάλο και συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά ,έχοντας και αυτό ως βασική αιτία την υπόστελέχωση που υφίσταται στην υπηρεσία , είναι αυτό του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας λειτουργεί σχεδόν σε μόνιμη βάση σε μεικτή περιπολία μαζί με τον αστυνομικό του Τμήματος ‘Ηλιδας . Δηλαδή καλείται να κάνει καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας αλλά και εποχούμενης περιπολίας .Δυστυχώς η παράνομη κατάσταση στην οποία λειτουργεί η υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται στα φύλλα υπηρεσίας της .

 

6-Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012. Διαφάνεια και αξιοκρατία στις μετακινήσεις των αστυνομικών.

Δυστυχώς κατά την περίοδο των κρούσματτων του Convid-19 (κοροναϊού) στην χώρα μας και ενώ υπήρξε πολύμηνη έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας από την απουσία υπηρεσίας καθαριότητας σε αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας οι αστυνομικοί κατάφεραν υπερβάλλοντας εαυτόν ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες εργασίας αλλά και την κούραση καθώς υπήρξε ανάκληση των αδειών να κρατήσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα θέτοντας τον εαυτό τους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους πολίτες της χώρας μας την ίδια στιγμή έδιναν μάχη στα νησιά και στα σύνορα της πατρίδας μας υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία. Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντάμειψε τους Έλληνες αστυνομικούς .Ζητάμε την δίκαια αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός υπάλληλος από την πολιτεία και την υλοποίηση ενός δίκαιου και χρόνιου ζητήματος και να υπαχτεί το επάγγελμα του στις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Επίσης Ζητάμε την επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με απόφαση του ΣΤΕ ή την διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα κινείται προς το οικονομικό όφελος των αστυνομικών του κατώτερου προσωπικού σε σχέση με το υπάρχων κατά το οποίο οι αρχιφύλακες ΜΑΥ δεν μπορούν να έχουν οικονομική αύξηση καθώς τερματίζουν την προαγωγική τους εξέλιξη κλιμακωτά ενώ εξακολουθούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοί αστυνομικοί.

«Σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας για τις μετακινήσεις των αστυνομικών κατά την επιλογή των αιτούντων»

Παγιωμένη πλέον κατάσταση αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις των αστυνομικών εκτός Διεύθυνσης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων της χώρας .Είναι αυτονόητο να τηρείται η σειρά προτεραιότητας που πρέπει να ακολουθείται στην συγκεκριμένη διαδικασία και να μην καταστρατηγείται η αρχή της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται. Η Ένωσή μας έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί κατά το παρελθόν στους υπεύθυνους για τις επιλογές των μετακινήσεων. Πρέπει, να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με όσα ορίζει η διαταγή, για να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΝΤΟΣ

 

Στα ανωτέρω αιτήματα ο κος υπουργός απάντησε ως εξής:

Σχετικά με τα οχήματα ο κος Υπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μια ανανέωση του στόλου ώστε να λύσει αρκετά προβλήματα όχι όμως όλα χωρίς να καθορίσει τον αριθμό οχημάτων (όπως μάθαμε 98 για όλη την Δυτική Ελλάδα την στιγμή που οι υπηρεσιακές ανάγκες απαιτούν περίπου 1000 ), επίσης συνέχισε με ψήφισμα του περασμένου έτους δίνεται η δυνατότητα για άμεση απορρόφηση των κατασχεμένων οχημάτων .Για τα κτήρια επισήμανε πως είναι δύσκολη η κατάσταση και θα υπάρξει επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις που θα είναι ποίο προσβάσιμες και γρήγορες στην δόμησή τους ενώ όταν έγινε μνεία για το τμήμα των ολυμπίων και την ιδιαιτερότητα του ο κος υπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκεια του προς τον Δήμο Ολυμπίων ο οποίος δεν δίνει λύση στο θέμα.Δια του στόματος του κου Αρχηγού ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει κονδύλι 750 χιλιάδων ευρώ για δημόσια είδη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ο κος υπουργός απάντησε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει βαθμολόγιο του οποίου μελετούνται οι προϋποθέσεις ενώ θα σταματήσουν από το Σεπτέμβριο περίπου οι αποσπάσεις στα νησιά και στον Έβρο αφού πλέον θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό συνοριοφυλάκων .Ανακοίνωσε ακόμα την αύξηση των εισαχθέντων αστυνομικών από τις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αστυνόμευση τα οποία θέλουν νέο μοντέλο για να λυθούν καθώς η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ απέτυχε και στο υπουργείο μελετάται και μοντέλο που θα συμμετέχουν περισσότερες κινητές αστυνομικές μονάδες».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Εσείς ποιο Νοσοκομείο θέλετε ;;

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ   Εσείς …

«Σφοδρή» απάντηση από Δημήτρη Κωνσταντόπουλο με αφορμή την επίσκεψη Γκάγκα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ   «Σφοδρή» απάντηση από Δημήτρη Κωνσταντόπουλο   Κάνει …

Με τη Νέα Γενιά μαζί…από την Αμαλιάδα για την Αμαλιάδα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ   Με τη Νέα Γενιά μαζί…από την Αμαλιάδα για την Αμαλιάδα!   ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ …

Σύσκεψη με βουλευτές για το ιδιοκτησιακό της Γλύφας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΣ Διακομματικό μέτωπο για οριστική λύση -Δήμαρχος Πηνειού: «Να γίνει βελτίωση …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων