ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΗΛΕΙΑ

Συνάντηση στη ΠΕ Ηλείας για διαλευρώδη και σταφίδα


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Μητρόπουλου, του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ. Σταύρου Βέρρα, του ερευνητή του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Γιάννη Μανουσόπουλου και του προϊστάμενου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας κ. Γιώργου Μικέογλου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η εξαφάνιση του διαλευρώδους από τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών όσων αγροτών εφάρμοσαν τις οδηγίες της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και για το φαινόμενο της μάρανσης της σταφίδας.

Όσο αφορά για την σταφίδα, την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη, θα μεταβούν σε χωριά του πρώην δήμου τέσσερα κλιμάκια δέκα γεωπόνων, προκειμένου να διανείμουν ερωτηματολόγια στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να βρουν την ακριβή αιτία του φαινομένου.

Ο κ. Μητρόπουλος, ανέφερε ότι η καλή συνεργασία φέρνει αποτελέσματα και ευχαρίστησε του εμπλεκόμενους φορείς, επιστήμονες, εκπροσώπους αγροτικών και τοπικούς παραγωγούς για την προθυμία και την καλή διάθεση για να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, τόνισε ότι με το πρόγραμμα δακοκτονίας υπήρξε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας με τα αποτελέσματα να είναι θετικά και επεσήμανε τον στόχο για την αντιμετώπιση του φαινομένου μάρανσης της σταφίδας καθώς και την διερεύνηση των ακριβών αιτιών του φαινομένου, προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας και το αγροτικό εισόδημα.