-Συζήτηση για το ερευνητικό πρόγραμμα: “SALSA-Small farms, small food businesses and sustainable food and nutrition security”.
Συνάντηση στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, μεταξύ των μελών της Ομάδας και στελεχών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “SALSA-Small farms, small food businesses and sustainable food and nutrition security”.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξελίσσεται σε τρεις φάσεις και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξετάζει την συμβολή των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων τροφίμων, στην διατροφική ασφάλεια και πρόκειται για Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, με την συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών και 5 Αφρικανικών Χωρών.
Στην χθεσινή συνάντηση παρευρέθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλος Καρνικόλας και ο κ. Γιάννης Γούσιος και η κα. Ελπινίκη Οικονομοπούλου απότ Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό , ενώ εκ μέρους της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, συμμετείχε ο Πρόεδος κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ορισμένοι σταφιδοπαραγωγοί, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις και στο πλαίσιο της μελέτης συμπεριλαμβάνονται συνολικά 30 περιοχές μελέτης και για την Ελλάδα έχουν επιλεγεί οι Περιφερειακές Ενότητες της Ηλείας, Λάρισας και Ημαθίας.
Η πρώτη φάση είχε γίνει τον Μάρτιο και Απρίλιο 2017, όπου είχε γίνει η συλλογή και ανάλυση πολλών στατιστικών στοιχείων και έγινε επαφή με 10 ειδικούς από κάθε περιφερειακή ενότητα, για την διαμόρφωση εικόνας της συμβολής των μικρών εκμεταλλεύσεων και των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων στη διατροφική αλυσίδα.
Στη δεύτερη δάση είχαν γίνει συνεντεύξεις με αγρότες και μικρές επιχειρήσεις τροφίμων της ΠΕ Ηλείας που σχετίζονται με την παραγωγή και επεξεργασία-εμπορία επιλεγμένων προϊόντων όπως ελαιόλαδο, πορτοκάλι, Κορινθιακή σταφίδα και τουρσιά.
Η τρίτη φάση, η οποία υλοποιείται τώρα αφορά στην εκτενή προσέγγιση του θέματος και αναλυτική συζήτηση μέσα από εξειδικευμένες συναντήσει για καθένα από τα επιλεγμένα προϊόντα που συμμετέχουν, σχετικά με την αξιολόγηση και εις βάθος ανάλυση της χαρτογράφησης του συστήματος παραγωγής-διακίνησης- εμπορίας του προϊόντος, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και τέταρτη φάση η οποία θα αφορά συνάντηση σε περίπου 15 ημέρες, στην περιοχή με την συμμετοχή φορέων, προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος.