ΗΛΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας με τον Αστυνομικό Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μάνταλο


Tην 13η-03-2020, ημέρα Παρασκευή, στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας  πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του προεδρείου του  Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας με τον Αστυνομικό Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ., κ. Μάνταλο Παναγιώτη, προκειμένου να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που απασχολούν άμεσα το προσωπικό της Αστυνομίας Ηλείας. Κύριο θέμα της συζήτησής μας αποτέλεσαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Υπηρεσία μας, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας από την εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19 (κοροναϊού), που αφορούν στην προστασία του προσωπικού μας και είναι τα ακόλουθα:

  • «Έλλειψη συνεργείων καθαριότητας»

Όπως είχαμε επισημάνει και στο υπ’ αριθμ. 21 / 11-03-2020 έγγραφό μας, εξακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας σε αστυνομικά τμήματα της Ηλείας και να μην τηρείται η νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας. Ο κ. Διευθυντής μας ενημέρωσε πως ενήργησε αστραπιαία, κατευθύνοντας και συντονίζοντας άμεσα τις διαδικαστικές ενέργειες που απαιτούνται για την ανάληψη δαπάνης των συνεργείων καθαριότητας, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται. Για το χρονικό δε διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ολοκλήρωση της άνω διαδικασίας (δηλαδή μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές του επόμενου), θα εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις για να εξυπηρετηθούν τα αστυνομικά τμήματα από υπηρεσίες καθαριότητας χωρίς να επιβαρυνθούν οι αστυνομικοί με το οικονομικό κόστος αυτών.

  • «Άδειες ειδικού σκοπού και ευέλικτο ωράριο»

Θετικός και σε αυτό το ζήτημα ήταν ο κ. Διευθυντής, διαβεβαιώνοντάς μας πως θα εισηγηθεί προτάσεις στις διοικήσεις αξιωματικών, με στόχο την εξυπηρέτηση του αστυνομικού προσωπικού, σύμφωνα με την εγκύκλιο – διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, διευκολύνοντας με άδειες ειδικού σκοπού γονείς με ανήλικα  τέκνα σε βρεφονηπιακούς & παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολικές μονάδες και εξασφαλίζοντας ευέλικτο ωράριο σε μητέρες .

  • «Απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των αστυνομικών»

Υπάρχει  ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ  για τις εντελώς απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες στην λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών. Οι αστυνομικές αρχές θα εξυπηρετούν τα απολύτως σοβαρά περιστατικά. Μάλιστα, κατά την είσοδό των πολιτών στις αστυνομικές υπηρεσίες θα φιλτράρεται από τους σκοπούς των αστυνομικών καταστημάτων το αναγκαίο και το έκτακτο της επισκέψεώς τους.

  • «Σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας για τις μετακινήσεις των αστυνομικών κατά την επιλογή των αιτούντων»

Παγιωμένη πλέον κατάσταση αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις των αστυνομικών εκτός Διεύθυνσης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων της χώρας που αδυνατούν να καλύψουν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Οι Αστυνομικοί, προκειμένου να συμπληρώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, δηλώνουν οι ίδιοι συμμετοχή στην διαδικασία των αποσπάσεων και μάλιστα δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ τους. Παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες των μελών μας σε σχέση με τις αποσπάσεις των αστυνομικών που δηλώνουν επιθυμία συμμετοχής, φαίνεται να μην τηρείται η σειρά προτεραιότητας που πρέπει να ακολουθείται στην συγκεκριμένη διαδικασία και καταστρατηγείται η αρχή της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται. Η Ένωσή μας έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί κατά το παρελθόν στους υπεύθυνους για τις επιλογές των μετακινήσεων, όπως είναι το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η Γεν.Περιφεριακή Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας. Ως Ένωση επιθυμούμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να τηρήσουν την νομιμότητα των επιλογών! Πρέπει να κρατήσουν στάση υπευθυνότητας τόσο οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των επιλογών των μετακινήσεων όσο και οι υποβάλλοντες αίτηση μετακίνησης, με το αναφέρουν στην αίτησή τους την πρότερη υπηρεσιακή τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να προτιμούνται οι συνάδελφοι που δεν έχουν ξαναμετακινηθεί κατά το παρελθόν. Πρέπει, επιτέλους, να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με όσα ορίζει η διαταγή, για να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία!

Η Ένωσή μας, όπως είναι γνωστό, θα είναι πάντα στο πλευρό των αστυνομικών υπαλλήλων με κύριο μέλημά της την παροχή υπηρεσιών καθώς και την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων των μελών της.