ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη τύπου για το 28ο διεθνές φεστιβάλ Ήλιδας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 28ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ 2018

κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Ήλιδας:

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας έχοντας στην φαρέτρα του τα προηγούμενα 27 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας, συνεχίζει το ταξίδι του στον πολιτισμό για 28η σεζόν.

Πεποίθησή μας τα χρόνια που διαχειριζόμαστε το φεστιβάλ είναι ότι, μπορεί ο θεσμός να διανθιστεί με όλες τις μορφές τέχνης, αγκαλιάζοντας το σύνολο του πολιτιστικού φάσματος.

Έτσι το Θέατρο, η Μουσική αλλά εφέτος για πρώτη χρονιά και ο κινηματογράφος, μας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, μέσω της δουλειάς γνωστών στο ευρύ κοινό και αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και με νέους δημιουργούς που παρουσιάζουν το έργο τους.

Βασικός μας στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος, μέσω της αρμονικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών, δεδομένα που οφείλει να παντρεύει ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. 

Με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς μετά τις τελευταίες άκρως επιτυχημένες χρονιές, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε φέτος να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού, μέσω ενός πλούσιου προγράμματος που περιλαμβάνει 22 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων 12 παραστάσεις, 3 συναυλίες, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και το μεγάλο και άκρως επιτυχημένο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών.

Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά ανοίγουμε το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας, πάντα σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, προσπαθώντας να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στο χώρο που ξεκίνησε το Φεστιβάλ της Ήλιδας. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς –και να σας παρουσιάσω– τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ξένια Σαφαρή για το πανέμορφο πρόγραμμα που κατάρτισε.

Επίσης, να ευχαριστήσω τον απερχόμενο καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γιώργο Βούκανο για την μέχρι σήμερα συμβολή του, τον πρόεδρο του «ΗΛΕΙΟΥ» κ. Αλέξανδρο Μανωλόπουλο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για την συνεισφορά του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη της κυρία Κόλλια διότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, και για το τέλος άφησα το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, τους εθελοντές της πόλης μας, που και εφέτος θα στηρίξουν τον μεγάλο μας θεσμό.

Σας προσκαλούμε όλους και σας περιμένουμε στη μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού ,τόσο για τον τόπο μας, όσο και για ολόκληρη την Ηλεία.

Με σχεδιασμό και σταθερά βήματα για το παρόν και το μέλλον, κηρύσσουμε την έναρξη στη μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.»

Κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος – Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος»:

«ΤΟ ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με χαρά διοργανώνει από κοινού με τον Δήμο Ήλιδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Η συμμετοχή μας έχει να κάνει τόσο με συμβουλευτικό ρόλο επί του προγραμματισμού, όσο και με την ενίσχυση του θεσμού σε όλα τα επίπεδα.

Το φετινό Φεστιβάλ προσπαθεί να φέρει τον θεσμό πιο κοντά στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ενώ έμφαση δόθηκε στην δωρεάν παροχή εκδηλώσεων, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ξεχωριστή χροιά θα έχει το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που θα αποτελέσει και έναν ακόμα τρόπο χρήσης του πανέμορφου κήπου του Τατανείου. Όλες οι προβολές θα είναι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, όπου μία πρωτοβουλία του Δημάρχου μας πριν από μερικά χρόνια θεσμοθετήθηκε και αποδίδει ήδη καρπούς.

Μην λησμονούμε ότι οι ομογενείς ήδη μετά τα δύο προηγούμενα ανταμώματα, προχώρησαν σε δωρεές προς τις ιατρικές μονάδες του Νομού μας και τον ιστορικό ραδιοφωνικό μας σταθμό.

 Κι εγώ από την πλευρά μου, καλώ όλους εσάς στο σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και θέλω να γνωρίζετε ότι ο πολιτισμός στα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά το τελευταίο καταφύγιο αυτών που έχουν ανάγκη για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Εμείς ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε πολιτισμό και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις απλόχερα.»

κα Ξένια Σαφαρή – Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας:

«Σας καλωσορίζω στην παρουσίαση και θέλω κατ αρχάς να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλε, καθώς και την στήριξη που μου παρέχει από την πρώτη στιγμή αυτής της  προσπάθειας, όπως και τον πρόεδρο του «Ηλείου» κ. Αλέξη Μανωλόπουλο.

Η φιλοσοφία του φετινού «28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα σηματοδοτεί κάτι νέο.

Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι ένα «καταφύγιο» για τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από διαφορετικά είδη παραστάσεων και συναυλιών.

Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση συνεχίζοντας την  27χρονη πορεία του φεστιβάλ στο αρχαίο δράμα και στην Αττική κωμωδία.

Επίσης, στο πνεύμα της «ψυχαγωγίας» με την κυριολεκτική έννοια του όρου, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα σύγχρονες κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Και οι συναυλίες μας είναι μία σύνδεση του παρόντος και του παρελθόντος μέσα μουσικές συναντήσεις.

Τέλος προσπαθήσαμε αυτό το φεστιβάλ να έχει το μικρότερο έως σήμερα κόστος, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις επιλογές και την ποιότητα των εκδηλώσεων.

Η καινοτομία είναι ότι φέτος έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στο κοινό περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις, όπως σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης», για πρώτη φορά θα έχουμε δωρεάν προβολές κινηματογραφικών ταινιών στο Τατάνειο και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου η παράσταση Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα.

Επίσης, φέτος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος μας συμμετέχει στις Νύχτες Πανσελήνου 2018, με συναυλία της εξαιρετικής ορχήστρας «Τα χρώματα της Ήλιδας» που τιμά τον τόπο μας  και με την οποία θα κλείσει  το φεστιβάλ στην Πανσέληνο της 26ης Αύγουστου, στον Ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ήλιδας.

Επιπλέον, δώσαμε έμφαση και στη ερασιτεχνική δημιουργία, με αποτέλεσμα η παράσταση των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Προσπαθήσαμε οι εκδηλώσεις μας λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των αποστάσεων, να μην συμπίπτουν με άλλες, ώστε να διευκολύνονται όσοι θέλουν να τις παρακολουθήσουν από το σύνολο του Νομού.

Δυστυχώς φέτος ο καιρός έκανε το… «θαύμα» του και αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε για τον Σεπτέμβριο τις 2 βραβευμένες παραστάσεις του μαθητικού διαγωνισμού θεάτρου που διοργανώσαμε ένα μήνα πριν με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Ομογενών Αμερικής – Καναδά και με την συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το «Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προκάτοχο μου τον κ. Γιώργο Βούκανο για την άψογη συνεργασία μας, όλους τους συνεργάτες για την πολύτιμη βοήθεια τους και ιδιαίτερα τον Κώστα Κριετσιώτη,  όπως και τους εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθειά μας και με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

Σας ευχαριστώ!»