Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

Σχολιασμός Θεμάτων Ιστορίας 2018

spot_img

Σχολιασμός Θεμάτων Ιστορίας 2018ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2018

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Τα θέματα της ιστορίας για τους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών μπορούν να χαρακτηριστούν σαφή, εύκολα και αναμενόμενα.

Τα θέματα της πρώτης ομάδας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες καθώς θεωρούνταν σημαντικά και είχαν ζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Το θέμα Α1 ζητούσε βασικούς ορισμούς ενώ το θέμα Α2 (τύπου Σ – Λ) δεν έκρυβε κάποια παγίδα. Το θέμα Β1 ζητούσε να  αναφέρουν ονομαστικά τα αντιβενιζελικά κόμματα καθώς και τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Στο θέμα Β2 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφερθούν στην  οργάνωση της Κρητικής πολιτείας καθώς και στα οικονομικά μέτρα που θέσπισε. Αυτά τα θέματα είχαν ζητηθεί και στο παρελθόν αλλά για πρώτη φορά η ανάπτυξη των απαντήσεων δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση.

Τα θέματα της δεύτερης ομάδας ήταν αναμενόμενα καθώς αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Στο θέμα Γ1 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφέρουν τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η ιδέα της ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Ελλάδα,  σε ποιο βαθμό εκπληρώθηκαν καθώς και τις δυσκολίες που συνάντησε η πραγματοποίησή του. Τα δύο παραθέματα και ο πίνακας ήταν κανονικής έκτασης και έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη. Στο Δ1  οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναπτύξουν το ζήτημα της παραχώρησης αγροτικού  κλήρου στους πρόσφυγες και τις ωφέλειες που αποκόμισε η αγροτική οικονομία από την εγκατάστασή τους. Τα παραθέματα από τα οποία θα έπρεπε να αντλήσουν στοιχεία ήταν 3 ενώ για πρώτη φορά το κάθε ερώτημα αναφερόταν στο συγκεκριμένο παράθεμα το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι.

Τα ερωτήματα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της ύλης. Η προσεκτική μελέτη, η καλή γνώση αλλά και η συνδυαστική σκέψη ώστε οι εξεταζόμενοι να συνθέσουν ολοκληρωμένες απαντήσεις αξιοποιώντας δημιουργικά τις ιστορικές τους γνώσεις με τα στοιχεία των παραθεμάτων ήταν βασικοί όροι για την επιτυχία τους.

Ο σύνδεσμος φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας πάντα κοντά στην προσπάθεια  των μαθητών μας εύχεται καλή συνέχεια και καλή  επιτυχία  για να πραγματωθούν τα όνειρα τους και οι στόχοι τους. 

Μαίρη Μαραγκού

Φιλόλογος

μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου φιλολόγων

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα